Column

Heading

Column

Nood breekt wet

Iedereen moet noodgedwongen zijn of haar prijzen verhogen. Je zult maar boer, bloemenkweker of bakker zijn. Ook binnen ons bedrijf is dit het gesprek van de dag; gisteren spraken we in ons MT over forse noodzakelijke prijsverhogingen met ingang van 1 januari.. en hier en daar zelfs per direct.

Vanwege subsidiemaatregelen hebben ook wij (in plaats van diesels) al geruime tijd geleden een aantal LNG-trucks ingezet, hiermee konden we weer beter concurreren en het is (lees: was) ook goed voor ons milieu. Hetzelfde geldt voor inmiddels heel veel mensen die van benzine zijn overgestapt naar elektrisch rijden. Vanwege alle idiote prijsstijgingen van gas, stroom en olie zijn de voordelen van LNG en elektrisch inmiddels omgeslagen naar forse -financiële- nadelen.

Het is dus wachten op het moment dat alle LNG-trucks en elektrische auto’s aan de kant worden gezet (die van ons staan inmiddels stil) en dan hebben we dus -opnieuw- het paard achter de wagen gespannen (zou mijn opa zeggen). Het is geen nieuws dat met name de olie- en energiemaatschappijen op grove wijze profiteren van deze ‘ontwikkelingen’ in de markt en ook onze overheid profiteert flink vanwege alle belasting- en accijnsinkomsten. Ik heb er geen ander woord voor over dan dat het regelrechte volksverlakkerij is.

De olieprijs is fors gezakt in de afgelopen periode maar een liter brandstof aan de pomp blijft onwaarschijnlijk duur; deze week was er plotseling het nieuws dat er een dieseltekort dreigt als we de Russische olie gaan boycotten. Ook dit is natuurlijk je reinste politiek, er zijn wereldwijd olievoorraden genoeg. Er is ook gas genoeg in de wereld. Het meest wrange is nog dat we in ons eigen landje enorme voorraden hebben alleen weigert onze overheid om haar eigen burgers per direct te verlossen van de financiële dwangbuis waarin iedereen zit. En helpt onze eigen overheid keihard mee om de inflatie naar ongekende hoogten te jagen en daarmee haar eigen burgers richting armoedegrens.

Een oud spreekwoord zegt: nood breekt wet. Met andere woorden: bestaande wetten moeten overboord als mensen in nood zijn. Ik heb het al eerder geschreven: open die kraan in Groningen en wel per direct.