Column

Heading

Column

Happy to be in Twente

Het werken met internationals gaat steeds normaler worden. Van de monteur, tot programmeur en directeur, we halen steeds vaker personeel uit het buitenland of nemen een afgestudeerde buitenlandse student in dienst. Je krijgt vervolgens te maken met de taal- en cultuurverschillen op de werkvloer wat best uitdagend kan zijn. Dan blijkt dat handen schudden niet zo gewoon is en elkaar recht in de ogen kijken al helemaal niet. Een normale lunch is voor anderen een warme lunch en feestdagen vallen op andere dagen in het jaar. Tel daar de immigratieformaliteiten voor non-EU werknemers bij op en je kunt je voorstellen dat veel ondernemers denken…. Ingewikkeld, laat maar.

Maar we weten echter ook dat we het met alleen Nederlands personeel niet meer gaan redden. De tekorten in diverse sectoren zijn bekend, (internationaal) talent trekt weg uit Twente en we hebben te maken met vergrijzing. Voor de innovaties in bijvoorbeeld de zorg hebben we de ‘knappe koppen’ nodig en voor een soepele energietransitie de goed opgeleide handjes. Het wordt tijd om creatiever om te gaan met het arbeidspotentieel wat er wel degelijk is. Dus bij deze een oproep aan ondernemers om hiervoor open te staan, je voor te bereiden en van ‘…laat maar’ over te stappen naar ‘ik wil wel, maar weet niet hoe. Help je me?’

Via het programma Happy to be in Twente werken we aan bewustwording bij het MKB om open te staan voor deze internationals. Het als kansen te zien in plaats van gedoe. We helpen met praktische zaken en zorgen ervoor dat de leefomgeving in Twente aantrekkelijker wordt voor internationals, zodat ze blijven.

Ik daag jullie uit om vanaf 2024 meer open te staan voor een divers team waar ook de internationals een plek hebben.