Column

Heading

Column

Je ziet het pas als je het doorhebt

De managementvisie van Cruijff had zijn kiem in de Amerikaanse voetbalperiode (1979-1981). Hij ontmoette bij de Washington Diplomats Andy Dolich, deze succesvolle Amerikaanse sportmanager leidde toen de club en was universitair geschoold in het vak sportmanagement. Midden jaren negentig stond deze man aan de basis van de successen van onder andere de Golden State Warriors, een grote basketbalclub uit San Francisco in de NBA. Johan Cruijff heeft van hem veel geleerd en heeft later bij terugkomst in Europa deze kennis gebruikt om het Johan Cruijff Institute (wereldwijd netwerk met opleidingscentra) en zijn Johan Cruijff Foundation (Cruijffveldjes) op te zetten.

Makkelijk beleggen is het moeilijkste wat er is
‘Makkelijk voetballen is het moeilijkste wat er is’ is een bekende uitspraak. Deze is makkelijk toe te passen op een beleggingsportefeuille. Koop geen ingewikkelde constructies, maar koop transparante en liquide effecten van kwaliteit. Beleggen is eigenlijk best wel simpel te houden maar we doen met ons allen onze uiterste best om het juist moeilijk te maken. Zorg ervoor dat de portefeuille gevuld wordt met kwaliteiten mijdt de bleeders. Neem de tijd en dan volgt het rendement bijna vanzelf. Om op langere termijn een goed rendement te scoren in een portefeuille vergt het focus en specialisatie. Heb focus op de bal, ken je beperkingen en weet wat je goed kan, maar uiteraard moet je het wel eerst zien voordat je het door hebt.

Logisch
Als je niet schiet, weet je zeker dat er niet gescoord wordt. Zonder risico wordt er ook geen rendement gegenereerd. Nu de beurzen een veer hebben gelaten is dit natuurlijk op korte termijn nadelig, maar mocht je nog geld voor een langere termijn beschikbaar hebben, is het weer voordelig. Elk nadeel heb zijn voordeel. Maar dat is logisch!