Dat weet onze eigen overheid ook en daarom is zij in een ver verleden al begonnen met deregulering. De Dikke van Dale zegt over deregulering: 'het vereenvoudigen of afschaffen van ingewikkelde regels'. Hier kan niemand het mee oneens zijn, toch? Bij de introductie van de Omgevingswet wordt gesteld dat het aantal Algemene Maatregelen van Bestuur en Ministeriële regelingen reduceert met circa 90 procent. Chapeau! Blaas op de loftrompet! Echter, de afdronk is wel wat zuurder. Het betreft namelijk oude wijn in nieuwe zakken! Al deze besluiten worden op één hoop gegooid en opnieuw genummerd, het is dus voor meer dan 95 procent hetzelfde!
Bijkomend nadeel is dat je in deze enorme hoeveelheid artikelen(>4700) door de bomen het bos niet meer ziet. Wij als specialisten roepen al jaren: 'met minder regels, meer werk!'. Het grootste voordeel is dat straks via één loket, het DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) ook echt alles aangevraagd kan worden. Van het kappen van een boom tot de bouw van een kerncentrale. Tenminste als deze software ooit opgeleverd wordt. U bent ongetwijfeld bekend met het trackrecord rond het opleveren van software door de Nederlandse overheid.
Wat de werkelijke consequenties gaan worden voor bedrijven en de vergunde milieurechten is nog niet geheel duidelijk en lastig te overzien. Dit mede omdat de definitie 'inrichting' komt te vervallen en er gewerkt gaat worden met Milieu Belastende Activiteiten (MBA's) naast 'Algemene Regels'. Beschikbare geluidsruimte wordt nu gemeenschappelijk gedeeld tussen industrie en bijvoorbeeld wegverkeer. Een verkeersbesluit kan de beschikbare geluidsruimte ten behoeve van uw uitbreiding beperken! Tenslotte worden er na 1 januari weer leges geheven over milieuaanvragen. Deze kunnen best in de papieren lopen.
Geheimtip: Wijkt de bedrijfsvoering af van de vergunde milieuruimte, bijvoorbeeld door groei, verandering enzovoorts of wilt u nog uitbreiden? Vraag dan voor 31 december 2023 proactief een nieuwe Omgevingsvergunning Milieu aan!