Sportcampus Diekman

Van glorieuze geschiedenis naar miljoenenplannen van morgen

Sportcampus Diekman

Van glorieuze geschiedenis naar miljoenenplannen van morgen

Een wedstrijdveld met tribune, vijf trainingsvelden, mediaruimtes, kantoren, een bestuurskamer en natuurlijk een kantine. De plannen voor het nieuwe sportcomplex op Diekman-West liggen er al even. Het idee is dat er ‘gedeeld’ kan worden. En dan gaat het niet alleen om het delen van de velden (zowel de mannen als de vrouwen van FC Twente gaan gebruikmaken van de velden), maar ook om het delen van kennis. Het is de bedoeling dat niet alleen de voetbalclub op het terrein te vinden is, ook de fysiotherapeuten van Pro-F krijgen een plek. Daarnaast zijn er nog gesprekken gaande met de specialisten van orthopedische kliniek OCON. Er wordt in elk geval een medisch datacentrum verwezenlijkt op het terrein.

Topsportlocatie voor de regio

Het Diekman moet dé topsportlocatie voor de regio worden. Daarom wordt alle data van trainingen opgeslagen en gebruikt om spelers beter te maken. Een ‘living lab’ zou je het kunnen noemen. En dat kost geld, veel geld. De bouw van het complex gaat naar schatting zo’n vijftien miljoen euro kosten. Daarom is FC Twente naarstig op zoek naar financiers. In oktober 2023 wordt de eerste gevonden. Investeringsmaatschappij Reggeborgh uit Rijssen neemt een groot deel van de financiering van de gebouwen op zich. FC Twente gaat vervolgens huren van Reggeborgh en moet zelf nog de velden bekostigen óf daar andere investeerders voor vinden. De plannen moeten nog aan de gemeente gepresenteerd worden, maar naar verwachting gaat de schop in de loop van 2024 in de grond. Op 1 juli 2025 zouden de deuren van het nieuwe complex open moeten gaan.

Terug van weggeweest

Maar waar komt die droom om terug te keren naar Het Diekman eigenlijk vandaan? Daarvoor duiken we de historie van Het Diekman in. In 1953 werd op Erve Dieckman Sportpark Het Diekman aangelegd om Enschede meer sportfaciliteiten te geven. Het park van 23 hectare mocht destijds zo’n drie miljoen gulden kosten. Voor dat geld werd niet alleen een stadion aangelegd, maar ook zwembaden en meerdere sportvelden. Om een veld werd een atletiekbaan aangelegd. Dat was in die tijd een idee van het Nederlands Olympische Comité, stadions moesten namelijk niet maar voor één sport geschikt zijn, er moesten combinaties worden gemaakt.

Naar wie ging Het Diekman?

Grappig genoeg werd er al een begin gemaakt met de bouw, terwijl er nog niet duidelijk was welke voetbalclub zijn intrede zou doen. Zowel Rigtersbleek als de Enschedese Boys en Sportclub Enschede gaven aan interesse te hebben. De Enschedese Boys hadden op dat moment de beste papieren. Ze waren namelijk een paar jaar daarvoor oostelijk kampioen geworden. Toch ging dat feest niet zomaar door. De gemeente vond dat de clubs wel konden fuseren, zodat ze gezamenlijk het complex zouden kunnen gebruiken. Daar waren de clubs het dan weer niet mee eens.

Tijdens de bouw van Sportpark Het Diekman wordt uiteindelijk duidelijk wie er gaat spelen. Het betaald voetbal wordt geïntroduceerd en de KNVB staat op dat moment niet toe dat een terrein gedeeld wordt door meerdere profclubs. Omdat de verwachtingen voor Sportclub Enschede op dat moment het hoogst waren spelen zij in 1956 de eerste wedstrijd. Negen jaar later fuseert die club met de Enschedese Boys. Dat leek ondenkbaar, ze leefden jarenlang op gespannen voet met elkaar, maar toch zag in 1965 FC Twente het levenslicht. En uiteraard bleef Het Diekman het thuishonk.

Afscheidslied

Zo’n 44 jaar wordt er gejuicht en vloeien er tranen in Het Diekman. Tot het echte eindsignaal in 1998. FC Twente vertrekt dan naar het nieuwgebouwde Arke Stadion, tegenwoordig De Grolsch Veste. Dat er veel geschiedenis op Erve Dieckman ligt, blijkt wel uit het afscheidslied. Daarin wordt onder andere gezongen ‘Als je grasmat praten kon, van jouw oude stadion. Werd dat een verhaal apart, vertelt uit het diepst van je hart.’ In het refrein wordt het terrein nog eens flink bedankt. ‘Vaarwel stadion Diekman, vaarwel groot stuk beton. Daar waar in ’t verleden al dat moois ooit begon.’

Het Diekman ‘deelgebied’

Maar Het Diekman werd niet alleen gebruikt om te voetballen. Het stadion en het rondom liggende gebied kent veel meer historie. Zo werd de Marathon van Enschede er regelmatig georganiseerd. Jarenlang was Het Diekman de plek waar er nog nét dat sprintje werd uitgeperst richting de finish. Bij de dertigste editie van de marathon werd er nog één keer gestart en gefinisht. Vervolgens werd het stadion gesloopt.

Dat betekende niet dat er op Het Diekman niet meer gesport werd. Integendeel. Het terrein werd omgebouwd tot een multifunctioneel sportpark. Recreatiemogelijkheden genoeg. Welke Twentenaar heeft er geen voet aan de grond gezet? De Diekmanhal is een van die plekken waar veel sporten gecombineerd werden. Van volleybal tot basketbal en van zaalvoetbal tot handbal en korfbal. En er werd meer gedeeld. Baantjes trekken in Aquadrome, wedstrijden op de velden van De Tubanters, Zuid-Eschmarke, PW of Sportclub Enschede, tennissen in de hal aan de J.J. Van Deinselaan. Rugby, American Football, fitnessen, glowgolf, beachvolleybal, squash, kickboksen. Wat was er niet mogelijk in dit gebied? Je zou bijna zeggen dat iedere Enschedeër zich hier wel eens in het zweet heeft gewerkt.

Nieuwe ontwikkelingen

Er ligt dus veel historie in dit gebied. Niet alleen wat betreft voetbal, maar sportbreed. En dat Het Diekman voor altijd verbonden blijft aan sport, lijkt wel duidelijk. Het nieuwe zwembad gaat er na jaren steggelen eindelijk komen. De plannen van FC Twente zullen waarschijnlijk voor reuring in het gebied zorgen. En overigens krijgt ook de wijk om de sportcampus heen een nieuwe impuls. Woningcorporatie Domijn sloopt de 190 woningen, die bekend staan als de ‘witte woningen’, aan onder andere de Diekmanstraat en Schultenhofstraat. Er worden 169 sociale huurwoningen terug gebouwd. In 2027 moet de bouw klaar zijn en moet de wijk een veel groenere en duurzamere indruk maken. Wie lange tijd niet in dit gebied van Enschede is, weet dus zeker dat het over een paar jaar onherkenbaar is.