Palazzo is één van de grote architectenbureaus van Nederland; het behoort tot de drie procent van de bureaus met meer dan 35 medewerkers. De medewerkers draaien hun hand niet om voor het ontwerpen van woningen voor bouwers maar ze werken ook voor opdrachtgevers in de zorg, in de recreatiesector en in de logistieke sector. “Zo zijn we bijvoorbeeld de huisontwerper voor boodschappenbezorger Picnic met nieuwbouw in Zwolle, en zijn we betrokken bij de bouw van Bleckmann op het XL Business Park in Almelo en bij de bouw van een distributiecentrum met Ten Brinke in Deventer”, vertelt Martin. “We kiezen bewust voor spreiding in onze opdrachtgevers. Dat zorgt ervoor dat we zakelijk gezien kunnen overleven als het in een van de sectoren een tijd wat minder gaat, maar het is ook voor onze medewerkers fijn dat ze zoveel afwisseling hebben. In 2012 tijdens de economische crisis, hebben we door deze manier van werken niemand hoeven ontslaan. De meeste van onze mensen van toen, werken nog bij Palazzo, dat zegt toch wel wat!”
Nuchterheid en afspraak is afspraak
Dat Palazzo marktconform ontwerpt, is volgens de oprichter de reden dat zijn bedrijf dat ooit met drie mensen van start ging, nu van Limburg tot aan Groningen en van Den Helder tot Holten klanten heeft. “Goed luisteren naar de opdrachtgever en doen wat je belooft”, zegt hij. “Als je zo werkt, wordt dat overal in het land gewaardeerd. Ik hoor overal dat mensen graag met Twentenaren werken om precies die redenen. Nuchterheid, afspraak is afspraak en creatief zijn, dat doet het overal goed.” Met die eigenschappen haalde Palazzo Picnic overigens ook ‘binnen’ als klant. “Ons werd gevraagd om mee te doen aan een presentatie voor een ontwerp”, vertelt hij. “Omdat we wilden laten zien wat we kunnen, hadden we alvast een ontwerp gemaakt en een kostenraming. Zo stonden we al twee-nul voor op de anderen; wij deden, zij praatten. Uiteindelijk kozen ze voor ons en bouwden we nagenoeg ons oorspronkelijke ontwerp”, zegt hij trots. En goed ook, want ondertussen heeft het bedrijf distributiecentrum twee en drie voor Picnic gebouwd en is gevraagd voor nummer vier.
Veertig voetbalvelden
Die specialiteit valt op; pas geleden kreeg Palazzo de opdracht om een enorm distributiecentrum te ontwerpen ter grootte van veertig voetbalvelden. “Het grootste gebouw van de Benelux! Een prachtige opgave”, vindt hij. “Ik denk dat het bouwen van distributiecentra een nog veel grotere vlucht gaat nemen. In coronatijd is het aandeel online winkelen gestegen, maar dat wordt nog veel meer. Nu doet nog maar zeven procent van de mensen online boodschappen, maar wat denk je van de toekomstige generaties? Die gaan echt hun tijd niet meer besteden aan boodschappen doen als je met een paar klikken op je smartphone kunt bestellen en je alles binnen een paar uur tijd thuisbezorgd krijgt tot in je keuken.”
Behoorlijk trots
Maar, zoals gezegd is Palazzo niet eenzijdig. Het ontwikkelen van wooneenheden (bijvoorbeeld in Groningen en Holten), van vakantieparken (in Zeeland) en winkelcentra (in Julianadorp bij Den Helder) zijn net zulke mooie uitdagingen waaraan bij Palazzo wordt gewerkt. “Het allerbelangrijkste hierbij is ons personeel. Iedere vijf jaar gaan we met zijn allen een weekend weg. Ter gelegenheid van ons twintigjarig bestaan, waren we met zijn allen in Hamburg. Als ik al die mensen van alle drie de vestigingen dan bij elkaar zie, dan ben ik behoorlijk trots.” Concrete plannen om uit te breiden zijn er niet, maar een vestiging in Brabant lijkt de ondernemer stiekem toch wel een mooi idee. “Het is een interessant gebied waar we ook nu al klanten hebben. Het zou mooi zijn als we ook daar de opdrachtgevers van dichtbij kunnen bedienen. Wie weet.” Voor Martin zou dat per week nog een extra rit zijn, want hij is iedere week op iedere vestiging aanwezig om zo feeling te houden met het aangenomen werk en natuurlijk met zijn grootste kapitaal: zijn werknemers.