O-M-D RUIMTE PIONIERS

Totaalregisseur van woon-, werken leefruimte

O-M-D RUIMTE PIONIERS

Totaalregisseur van woon-, werken leefruimte

Met de nieuwe naam gaat deze brede dienstverlener opgewekt de toekomst in. Eerst even iets uitleggen over de betekenis: de letters O-M-D staan voor Ontwikkeling, Management en Design. “En Ruimte Pioniers, dat gaat over woon-, werk- en leefruimte. De naam omvat het hele proces: van schets op papier tot aan beheer”, vertelt directeur-eigenaar Erik Richters, samen verantwoordelijk met mede aandeelhouder Paul Wolters en Operationeel directeur Roy Peters. Het introduceren van zo’n nieuwe naam brengt een omvangrijke operatie met zich mee, dat gaat verder dan alleen nieuwe visitekaartjes en nieuwe letters en logo op de gevel van de Gelderman Fabriek. Want alles gaat op de kop, van documenten tot systemen. “De gehele transitie van ons merk en ons uitgebreide dienstenpakket hebben we met lokale partijen opgepakt waaronder INC, Kemari en Geen Blad voor de Mond.”

O-M-D Facility

O-M-D Ruimte Pioniers dus. Richters: “We geven daarmee aan dat we één aanspreekpunt voor de klant willen zijn. We zijn geen bouwmanagementbureau meer, we bieden een compleet, kwalitatief hoogwaardig pakket aan, voor de totale levensduur van een gebouw! Met kortere lijnen, effectievere en efficiënte werkprocessen, hoge kwaliteit en korte doorlooptijden.” Dat levert voor klanten ook besparingen op. Hij wijst daarbij op een apart onderdeel: O-M-D Facility, gespecialiseerd in onderhoud en beheer. “Daarmee kunnen klanten vanaf de start tot vijftig jaar verder bij ons terecht.” Hij voorziet een groei van O-M-D Facility - onder leiding van Tom Hogeweg - omdat er steeds meer vastgoed wordt getransformeerd, waardoor ook meer onderhoud noodzakelijk is. O-M-D Ruimte Pioniers heeft een speciale app ontwikkeld, waarmee klachten en storingen kunnen worden doorgegeven aan O-M-D Facility. Die app maakt snel reageren mogelijk. Komt de melding uit Overijssel, dan komt meteen een technisch service medewerker vanuit Oldenzaal in actie. Gaat het om vastgoed elders in Nederland, dan zijn er contacten met lokale en regionale partners die snel en 24/7 kunnen worden opgeroepen.

Belevingsruimte

Ook het interieurdesign is nu een integraal onderdeel van het totale proces. Het betekent een snelle service, inclusief 3D-beelden die ervoor zorgen dat klanten een realistische indruk krijgen van het effect van nieuwbouw of verbouwing. Dat is belangrijk, zegt architect en O-M-D partner Paul Wolters. “Want doorgaans maakt iemand dat slechts één of twee keer in z’n leven mee. Dan is het heel belangrijk dat je een goed beeld van de nieuwe situatie krijgt.” Daartoe heeft het bedrijf een bijzondere ‘belevingsruimte’ ingericht in de historische Gelderman Fabriek, die een zeer realistische, drie-dimensionele kennismaking met de toekomstige inrichting mogelijk maakt. Drie levensgrote schermen waarop beamers het interieur projecteren zorgen voor die bijzondere ervaring. “Alsof je gewoon binnenloopt in je nieuwe pand”, zegt Wolters.

Er moest overigens meer worden verbouwd in het pand in de aanloop naar de verbreding van het dienstenpakket. Zo is naast de belevingsruimte annex spreekkamer het aantal vierkante meters uitgebreid om vier extra werkplekken mogelijk te maken. Zo is er ook een BIM-coördinator aan de slag gegaan. Belangrijk, want BIM – Building Information Modeling – is bij O-M-D Ruimte Pioniers een cruciaal onderdeel van het totale bedrijfsproces. Het gaat hierbij om het ontwerpen van virtuele 3D-modellen van nieuwe of bestaande bouwconstructies, die een goed inzicht geven in afmetingen, materialen en afwerking.

“Met dit totaalconcept richten we ons niet alleen op de utiliteitsbouw”, merkt Paul Wolters op. “Hetzelfde gaan we ook doen voor particuliere klanten bij de verbouw of nieuwbouw van grotere, vrijstaande woningen.” O-M-D Ruimte Pioniers is trouwens ook actief op de sociale markt met onder meer het verduurzamen van complexen van woningcorporaties. Het aanbieden van één totaalpakket is ook een antwoord op het tekort aan gekwalificeerde en ervaren medewerkers waarmee aannemers, constructeurs, installateurs en overheidsinstanties kampen. Ze moeten zodoende vaak ZZP’ers inhuren, waardoor teams weer op elkaar ingespeeld zien te raken, wat tijd en energie kost. Gevolg: de werkzaamheden en berekeningen vergen meer tijd, fouten worden sneller gemaakt en de faalkosten nemen toe. Via O-M-D Ruimte Pioniers spelen zulke problemen niet, klanten krijgen bij een (ver)bouwproject grip op het complete proces, zo nodig vanaf de planontwikkeling en het verzorgen van de totale omgevingsvergunning, waardoor ze beter en sneller worden bediend. “Een win-winsituatie voor opdrachtgevers en uitvoerende partijen”, zegt Erik Richters. Met die aanpak heeft O-M-D Ruimte Pioniers een belangrijke rol gespeeld bij verschillende bekende projecten, waaronder Esschert design in Enschede, de nieuwe school van Attendiz in Hengelo, De Paauw te Hengelo en Enschede, het Vereenigingsgebouw in Hengelo, PAM te Almelo en winkelcentrum Lage Bothof in Enschede. Het bedrijf is overigens in het hele land actief. In feite is O-M-D Ruimte Pioniers een fullservicebureau op het gebied van vastgoed en huisvesting. Bouwpartners kunnen nu eenvoudig samenwerken met één aanspreekpunt. Richters: “We zijn een totaal-aanbieder, we hebben alle disciplines in huis. We ontzorgen onze klanten van A tot Z.” Neem eens een kijkje op de nieuwe website: www.o-m-d.nl