Accountants- en advieskantoor BDO verhuist van Hengelo naar Enschede.

Nieuwe inspirerende werkruimte gevonden in De Melkhal in Enschede

Accountants- en advieskantoor BDO verhuist van Hengelo naar Enschede.

Nieuwe inspirerende werkruimte gevonden in De Melkhal in Enschede

Er is niks mis met het Hengelose kantoorpand op bedrijvenpark Westermaat, waar BDO sinds 2009 is gevestigd. Maar de nieuwe huisvesting in de voormalige Ormet/Cobercofabriek past uitstekend bij het nieuwe werken en de veranderende functie van het kantoor. Roland van Hecke, een van de partners bij BDO maakte eind vorig jaar kennis met De Melkhal, die ingrijpend werd gerenoveerd: “Ik wist het meteen: dit is het!” Witte tegeltjes van de oude melkfabriek blijven zichtbaar, spreekkamers verwijzen naar het industriële verleden van Twente, met namen als Bombazijn, Ormet en Agneta - een antieke stoommachine van Stork. En er is Het Lab: een brainstormruimte inclusief een kleine ‘tribune’. Een bar, een voetbaltafel en een dartboard maken ook deel uit van het moderne interieur. Er wordt nog gezocht naar een flipperkast.

Gezamenlijke werkbasis

Het sfeertje in De Melkhal is inspirerend, flexibel, jong en dynamisch. Ook andere bedrijven, waaronder een advocatenkantoor en een marketingbureau, hebben zich hier gevestigd. Binnenkort opent hier ook Café Coberco, waar wordt gekookt met streekproducten en er komt een klein trendy hotel bij. BDO is straks op de bovenverdieping te vinden, naast IAA Architecten. Een ruimte van 1.100 vierkante meter, vormgegeven voor ontmoeten en verbinden. En met de aansluiting op het hoger onderwijs in het achterhoofd. “Het moet een feestje zijn als je naar kantoor gaat”, zegt Jacco Oudhof, een van de partners. Hoewel BDO’ers voor hun werk eigenlijk geen kantoor meer nodig hebben, dat kunnen ze thuis ook. Marleen Zoetman, eveneens BDO-partner: “Door corona zijn onze mensen veel flexibeler gaan werken, ze kiezen er bewust voor wanneer ze naar kantoor komen.” Want een gezamenlijke werkbasis blijft uiteraard noodzakelijk voor activiteiten als opleidingen, overleg, het uitwisselen van kennis, het delen van ervaringen én collegiale contacten.

“’WE KIJKEN OVER DE DISCIPLINES HEEN, DAT IS ONZE KRACHT”

Sfeervol en aangenaam

Voor stagiairs en nieuwe collega’s is een kantoor uiteraard een logische werkplek, vanwege de aanwezigheid van geroutineerde medewerkers. ”Het ‘meeluisteren’ met collega’s is belangrijk, want dit is een echt ervaringsvak en de praktijk leer je in je werkomgeving”, legt BDO-partner Jort Annink uit. Ze moeten dan wél even een plek met de app reserveren: het kantoor in De Melkhal telt zestig Arbo-werkplekken, terwijl er ruim tachtig mensen werken. Niks nieuws overigens, de Twentse BDO’ers hebben daar al ruim tien jaar ervaring mee. De vier partners zijn enthousiast over het nieuwe onderkomen: “Sfeervol en aangenaam. En handig als je even naar buiten wilt, het stadscentrum is vlakbij.” En wie weinig tijd heeft voor boodschappen: op de begane grond bevindt zich een grote Jumbo-supermarkt. De collega’s reageren over het algemeen positief, zegt Van Hecke. “Ze moeten straks wel even nadenken of ze met de auto, de fiets of het openbaar vervoer komen.” Dat laatste is gemakkelijk en past bij het duurzaamheidsbeleid van BDO. Dat speelde ook een rol bij de locatiekeuze. Het nieuwe onderkomen wordt een inspirerende ontmoetingsruimte. “Een verlengstuk van de huiskamer, het past bij de huidige tijdgeest”, zegt Marleen Zoetman. Dat betekent ook: minder formeel. Stropdassen zie je bijvoorbeeld steeds minder, op kantoor is ‘business casual’ de stijl, ook als relaties worden bezocht die zelf niet strak in het pak zitten. Want ze kennen elkaar vaak goed, de BDO’ers en hun klanten: vaak trekken ze jarenlang samen op. Op de werkvloer is de sfeer ontspannen. Roland van Hecke: “We hebben een hecht team, we kennen elkaar goed, we voelen elkaar prima aan. We doen het samen!”

Samenwerking

De corebusiness van het Twentse kantoor: Accountancy & bedrijfsadvies, Audit en Assurance, Belastingadvies en Advisory. Een breed spectrum waarbij sprake is van een zekere overlap. De teams werken intensief samen en dat vergt regelmatig overleg. En daar is het nieuwe kantoor helemaal op toegesneden. Marleen Zoetman: ‘’We kijken over de disciplines heen, dat is onze kracht. We betrekken onze fiscalisten er bijvoorbeeld meteen bij als er een probleem is.” En dat werk is niet meer kantoor-gebonden. Bij besprekingen kan de één thuis werken, de ander bij een klant en de derde op kantoor: dit alles dankzij de zegeningen van het beeldbellen. De corona-periode heeft dat proces versneld. De ontwikkelingen gaan snel, hybride werken neemt een hoge vlucht, werken kan overal, het kantoor wordt vooral een ontmoetingsruimte voor samenwerken, kennis delen en flexibel werken. Wat daarbij ook helpt, is de gemiddeld jonge leeftijd van de medewerkers. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het implementeren van nieuwe ontwikkelingen en beschikken over het noodzakelijke aanpassingsvermogen. Jonge collega’s moeten zich lekker voelen in De Melkhal, en dat speelde mede een rol voor de keuze van de nieuwe locatie: de UT en Saxion zitten immers in de buurt als leveranciers van IT’ers, fiscalisten en accountants. Ze zijn welkom bij BDO, waar ook recruiters met oog voor jong talent voor de vier kantoren in Regio Noord-Oost werken, waaronder straks Enschede. Verder zijn enkele collega’s van BDO als docent gelieerd aan Saxion en verzorgen daar ook gastcolleges. En studievereniging Balans is begin januari in De Melkhal te gast voor de eerste borrel van het jaar. Kortom, er is sprake van een warme relatie.

“ER MOET EEN GOEDE BALANS ZIJN TUSSEN WERKPLEZIER EN UITDAGENDE KLANTEN”

UT

Op de UT is BDO aanwezig via hun partnership met Novel-T, dat studenten en startups ondersteunt en stimuleert met praktische adviezen bij het succesvol betreden van de markt. Adviseurs van BDO zijn in dat kader een dag in de week op de UT actief. Dat pakt voor alle partijen positief uit: BDO’ers blijven op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, het draagt bij aan het werkplezier van jonge collega’s en ‘start-uppers’ maken kennis met het accountants- en advieskantoor. Roland van Hecke: “Het zijn jonge, gedreven mensen. Het is prettig om in zo’n dynamische omgeving te kunnen helpen en ook om investeerders aan startups te kunnen koppelen.” Studenten zijn ook welkom voor een bijbaantje bij BDO, zo kunnen ze alvast aan de praktijk ruiken. Jort Annink: “Ze verdienen, ze doen kennis op én ze zijn bij ons binnen.” Want de vraag naar pas afgestudeerde junior-collega’s is groot, er is sprake van een structureel tekort aan jong talent. Marleen Zoetman: “Eigenlijk solliciteren wij bij de studenten, in plaats van andersom!” En zijn die nieuwe collega’s eenmaal tevreden aan het werk, dan moet hun werkgever ze vervolgens zien vast te houden. Want langdurige arbeidsrelaties, zoals oudere generaties die kennen, zijn tegenwoordig minder vanzelfsprekend. Van Hecke: “Jongeren zijn heel loyaal, maar ze zijn ook sneller verveeld. We moeten er dus voor zorgen dat het aantrekkelijk en interessant blijft om bij ons te werken.” Daarbij is ook een rol weggelegd voor het nieuwe hippe kantoor in de Melkhal.

Plezierig

Ook een aantrekkelijk aspect: de klanten zijn leuk om voor te werken. BDO is daar selectief in. “We moeten elkaar inspireren. Als ze niet passen bij onze cultuur, dan nemen we afscheid van elkaar”, aldus de partners. Er moet vooral een klik zijn, de samenwerking moet wederzijds plezierig zijn, op basis van wederzijds vertrouwen en respect. Marleen Zoetman: “Als we onheus worden bejegend of als bedrijven zich niet willen aanpassen aan de wet- en regelgeving, dan nemen we afscheid van elkaar.” En dat is wel eens voorgekomen. Een kritische opstelling van klanten hoort uiteraard bij een gezonde relatie. “Er moet een goede balans zijn tussen werkplezier en uitdagende klanten.” Wat de beeldvorming ook mag zijn: accountancy en belastingadvies zijn bepaald geen saai wereldje. Jort Annink wil dat nog wel even met enige nadruk hebben gezegd: “Het is een heel mooi vak!” En dat zouden meer jongeren moeten weten, om mee te wegen in hun schoolkeuze. Kansen genoeg: bij het Twentse BDO-kantoor zijn jaarlijks nieuwe collega’s welkom. Dat lukt redelijk, maar het gaat niet vanzelf. Jacco Oudhof: “Iedereen zit in dezelfde vijver te vissen, en daar zitten weinig vissen in.” Ook goed om te weten: accountancy is géén exclusieve mannenwereld meer, zoals dat vroeger het geval was. Het aandeel van vrouwen op de werkvloer blijft groeien, in alle functielagen. Want diversiteit en inclusie staan ook bij BDO hoog genoteerd. Oudhof: “Er is in onze organisatie bijzonder veel aandacht voor persoonlijke behoeften en de diversiteit van de teams. De mensen staan op nummer één: dat is het meest belangrijke bij ons!”  

BDO Accountants & Belastingadviseurs

Nieuw adres per januari 2023:

De Melkhal, De Coöperatie 15-14

7514 JK Enschede

www.bdo.nl