Mazars van toegevoegde waarde voor de vastgoedsector

Mazars van toegevoegde waarde voor de vastgoedsector

“Projectleiders zijn vaak technisch opgeleid en veelal gefocust op technical excellence en/of tijdige oplevering. Financiële projectbeheersing blijkt vaak lastiger, maar is wel belangrijk om financieel gezond te blijven. De voorspelbaarheid van cijfers is hierbij essentieel. Wordt er tijdig gefactureerd? Lopen de kosten volgens plan? Hoeveel kosten komen er nog aan? Zijn deze in lijn met de voortgang van het project? Zijn de kansen en risico’s voldoende inzichtelijk? Dit zijn belangrijke vragen bij projectbeheersing. De kwaliteit hiervan verschilt enorm per bedrijf.”

“Door onze kennis en ervaring in de sector leveren we niet alleen een kwalitatief hoogwaardige controle, maar kunnen we juist de klant verder helpen en toegevoegde waarde bieden. Zo maken we het verschil”, zegt Makkinga. Haar ervaring, ruim dertig jaar, deed Makkinga op bij de Big 4, de vier grootste accountants- en advieskantoren ter wereld. Haar interesse en focus heeft altijd gelegen bij projectorganisaties, vooral in de industriële en vastgoedsector. Toen ze werd gevraagd om samen met Alfons Lohuis, partner en sectorleider familiebedrijven, leiding te geven aan het Audit & assurance team in Enschede, hoefde ze niet lang na te denken. Ze vindt het geweldig om terug te zijn in het Oosten van het land. De vastgoedsector is, samen met familiebedrijven, een focusgebied van Mazars. Daarnaast is deze sector sterk verankerd in Twente.

Twentse nuchterheid

“Mazars is een mooi bedrijf om voor te werken. We zijn lokaal georiënteerd, hebben een no-nonsens cultuur en bieden een brede dienstverlening. De lijnen zijn kort, we weten elkaar makkelijk te vinden, op kantoor, landelijk maar ook internationaal, hierdoor kan ik makkelijk schakelen met collega’s. Het resultaat: gedegen advies aan klanten en hen zo goed en volledig mogelijk bijstaan in hun behoeften. Dat is waarom ik ooit in de accountancy ben gaan werken: het gaat om veel meer dan alleen de cijfers, het is het totaaladvies dat het werk zo boeiend maakt.”

Het team is heel divers. “Het is mooi om te zien dat mensen dingen voor elkaar over hebben. Iedereen is goed bereikbaar en heeft goed contact met elkaar. Dat persoonlijke contact is voor mij belangrijk. Zelfs nu het in veel bedrijfstakken gemeengoed is geworden om vaker thuis te werken – en dat kan bij Mazars uiteraard ook – kiezen collega’s ervoor samen te werken bij de klant of op kantoor.” Jeanet noemt zichzelf enthousiast en vooruitstrevend. Met haar visie en executiekracht wil ze graag, samen met het team, verschil maken.

Ronde tafel

Juist dat persoonlijke contact is de reden dat Makkinga van plan is om, net als Mazars dat onlangs voor de transport- en logistieksector heeft gedaan, een ronde-tafel evenement te organiseren. “Ik ben iemand die ervan houdt om mensen met elkaar in contact te brengen. Je kunt zoveel van elkaar leren tijdens ontmoetingen als deze. Kennis en expertise delen is zo belangrijk, juist omdat er zoveel speelt in de branche.” Duurzaamheid is zo’n onderwerp dat ongetwijfeld op de agenda komt te staan. “De impact en toepassing van Europese duurzaamheidsregels spelen bij onze klanten een grote rol. Naast de interne uitdagingen om het bedrijf zo duurzaam mogelijk aan te sturen, zijn er natuurlijk ook de uitdagingen in de markt.”

Duurzaamheid in de keten en de juiste manier van rapporteren zijn daarbij belangrijke aandachtspunten. Hoe meet je? Hoe bepaal je waarom je wilt verbeteren en hoe? “Dat zijn allemaal zaken waarbij we als Mazars kunnen helpen. En die kennis hebben we in huis. We komen bij zoveel bedrijven en kunnen kennis delen en ook onze klanten met elkaar in contact brengen. Ik vind dat we daar als accountants- en adviesorganisatie een taak in hebben en ik verheug me erop om zo’n evenement neer te zetten. Overigens het liefst bij één van onze klanten in het bedrijf”, zegt ze. “Altijd fijner om de praktijk te beleven.”