Sjoerd Swildens van Thoma Post Bedrijfsmakelaars

In ons vak heb je nooit voldoende vlieguren

Sjoerd Swildens van Thoma Post Bedrijfsmakelaars

In ons vak heb je nooit voldoende vlieguren

Hij omschrijft zichzelf als een luisterende bedrijfsmakelaar die meedenkt met de opdrachtgever. “En vervolgens gaat voor de maximale opbrengst voor de relatie. Door mijn ervaringen, in eerste instantie in de zakelijke financiële dienstverlening en als ondernemer, heb ik een breed spectrum ontwikkeld dat helpt in mijn werkzaamheden.” Swildens zette zijn eerste stappen in de bedrijfsmakelaardij in Frankrijk. “De makelaardij in Frankrijk is daarentegen erg passief. De proactieve Nederlandse cultuur past dan toch beter bij mij. Een verschil met de Nederlandse makelaardij is dat Frankrijk geen exclusiviteit kent en hoge courtages rekent. En het wil nog wel eens voorkomen dat er een pand wordt gebouwd waar pas achteraf de vergunning voor wordt aangevraagd. De periode in Frankrijk was leerzaam. Het heeft zeker bijgedragen aan mij als persoon en in mijn eigen ontwikkeling.”

Deskundigheid en ervaring

Eenmaal terug in Nederland kwam hij in gesprek met het kantoor van Thoma Post in Lochem. “Thoma Post trok mij aan: een grote organisatie met meerdere kantoren voor bedrijfsmakelaardij in Twente, de Achterhoek en Stedendriehoek waar bij de medewerkers veel deskundigheid en ervaring aanwezig is. De collega’s op de verschillende vestigingen zijn sparringpartners. En door te opereren in teams pakken we samen de lastige bedrijfshuisvestingvraagstukken op. In ieder geval moet je altijd het gesprek aangaan en van daaruit werken aan de oplossing. De dialoog aangaan, dat is belangrijk.” Dat hij koos voor bedrijfsmakelaardij lag voor Sjoerd voor de hand: “Ik ben er in de loop van de jaren achter gekomen dat de emotie die meespeelt bij een aan- en/of verkoopproces op de woningmarkt minder bij mijn past en de voorkeur uitgaat naar zakelijk vastgoed. Daarbij vind ik het aantrekkelijk dat er veelal een rekenkundige onderbouwing moet plaatsvinden op basis van NAR/BAR, discounted cashflow et cetera."

Kansen

Swildens realiseert zich dat de vastgoedmarkt over de hele linie onrustig is. “Toch zijn er kansen”, constateert hij: “We zien op dit moment een kanteling in de markt Terughoudendheid bij ondernemers waardoor aanbod groeit en wij meer kunnen makelen. Een neergaande markt hoeft niet per se nadelig te zijn voor een makelaarskantoor.” En de ontwikkelingen in de zakelijke vastgoedmarkt op middellange termijn? “Positief, maar mij wordt regelmatig de vraag gesteld hoe de markt er over vijf jaar uitziet en mijn antwoord is vervolgens dat ik nog geen twee jaar voorruit kan kijken. Maar wij zien dagelijks de nadelen van de rente, de overdrachtsbelasting, wijzigingen in box 3 en de plannen van Hugo de Jonge. De overheid is aan zet om hier iets aan te doen. Op middellange termijn geloof ik erin dat het aantrekkelijk blijft. Nogmaals, ik blijf dus positief gestemd.”

Zijn keuze voor bedrijfsmakelaar bij Thoma Post is goed uitgevallen, realiseert hij zich. De ervaringen neemt hij nog altijd mee in zijn dagelijkse werk. Maar op zijn lauweren rusten is er niet bij. Hij zegt tot slot: “Ik ben iedere dag bezig met dit vak. Je leert daarom ook elke dag. Ook van je collega’s waar je een beroep op kunt doen als je vragen hebt of advies nodig hebt. Want het is nu eenmaal zo dat je in dit vak en met deze dynamiek nooit voldoende vlieguren hebt.”