“Als je niks probeert, kom je nergens”

“Als je niks probeert, kom je nergens”

Het woord PAX boven de hoofdingang verwijst naar de waarde waar dit imposante gebouw ooit voor stond: vrede. Binnen staan deels nog de kerkbanken, het altaar met daarboven de Christus aan het kruis is ook nog intact, de statie van de kruisgang in fresco’s op de muur rondom… alles ademt de sfeer van een vervlogen tijd. Alleen het orgel is er niet meer. “Daar is een congregatie in Polen heel blij mee”, vertelt Mascha Bakx terwijl ze me op de typerende elementen van het pand wijst. Deze voormalige Rooms- Katholieke kerk aan de Deurningerstraat stond er vanaf 2015 verlaten bij, had geen functie meer. Tot Mascha de verbeeldingskracht en het lef had om de kerk een nieuwe bestemming te geven. “Ik hoorde van een collega dat deze kerk leegstond. Toen ik hier binnenstapte, voelde het meteen goed. De serene rust, eigenlijk alles wat deze kerk definieert, sprak mij aan. Een solide gebouw, heel gunstig gelegen ten opzichte van de UT, Roombeek en de binnenstad. Ik zag vooral mogelijkheden. Het is een verborgen parel waar je iets geweldigs van kunt maken. Het is de bedoeling om hier kantoren in te vestigen, ook mijn eigen kantoor, maar het is nu de tijd niet, dus kijken we voorlopig liever naar een maatschappelijk-culturele bestemming.”

De Kajuit

“Ik ben dit avontuur samen met fiscalist Robert Heerze en Joris Tulp aangegaan. Joris kwam via Robert, hij is eigenaar van Verbouwformule, zij ontwerpen, begeleiden en maken ook dit soort projecten. Zij zagen, net als ik, de enorme potentie. We doen het rustig aan, laten het gebouw eigenlijk voor ons spreken. Want alles wat je doet, heeft impact, om de juiste keuzes te maken, moet je niks overhaasten. We hebben niet alleen de kerk, maar ook een binnentuin die mogelijkheden biedt. Plus De Kajuit, een voormalige katholieke jongerensoos, op ons terrein, die in de omgeving van de Deurningerstraat en daarbuiten bij velen bekend is. Er zijn hier de nodige feestjes gevierd. Toen ik hier kwam, stonden de bierkratten nog hoog opgestapeld. De kerk zelf is ingetogen, met een prachtige klokkentoren, waar je tot boven aan toe in kunt klimmen. We hebben hier al aardig wat kinderfeestjes gegeven met de klas van mijn kinderen en ze vinden het helemaal geweldig!”

YPD

Mascha Bakx is eigenaar van twee bedrijven: YPD, dat is gespecialiseerd in arbeidsmiddeling, hr- en organisatie advies en NineOrange. Ze start YPD in 2004 onder de merknaam YOURS, een personeelsadviesbureau, waarbij de focus vooral ligt op werving en selectie, hr en interim bemiddeling. Ze werkt vooral met zelfstandige ondernemers die onder haar naam de markt bewerken. Mascha is ooit begonnen in de fotografie, haar creatieve kant. Ze kwam van daaruit in de uitzendwereld terecht, waar ze snel carrière maakte. Hier kwam veel samen: mensen helpen, oplossingen bieden. Haar laatste job in die branche was regiomanager Oost- en Midden-Nederland. Als het bedrijf wordt overgenomen, besluit ze niet meer in loondienst te willen, maar als zelfstandig ondernemer door te gaan om zo haar eigen keuzes te kunnen maken. YOURS zet ze destijds op in Midden-Nederland, met een collega. Eigen baas zijn met alle ups en downs die erbij horen en mensen verbinden, dat past bij haar, zakelijk en privé. Als na een half jaar haar collega stopt om persoonlijke redenen, trekt ze de kar voortaan in haar eentje.

NineOrange

Haar andere bedrijf NineOrange runt ze niet alleen, maar samen met Maarten Smidt. De uitvalsbasis is Twente en van daaruit houden ze zich bezig met arbeidsmarktcommunicatie en employer branding, waarbij ze bedrijven voor het voetlicht brengen van de doelgroep, die bij de vacature past. “We werken veel met video en het herschrijven van standaard vacatureteksten”, aldus Mascha. “We maken een vacature visueel. Alle open deuren kieperen we eruit. Wat is een bedrijf nou echt in de kern, waarom zou je hier willen werken? Dat willen we naar voren krijgen en dat vangen we dan weer op beeld. We zijn ook heel kritisch op wat we wel of niet doen. Het bedrijf moet aanspreken en openstaan voor onze aanpak. Hierin adviseren we ook, zo doen we bijvoorbeeld heel veel voor de gemeente Oldenzaal. Ik ben inmiddels zo’n tweeënhalf jaar geleden gestart met NineOrange. Maarten heeft de dagelijkse leiding. NineOrange ligt in het verlengde van YPD, dus dat voelt heel natuurlijk. Ook hier gaat het altijd over mensen en bedrijven, over verbinden en het eerlijke verhaal. Het vereist veel creativiteit en een oprechte interesse in hoe een bedrijf en de mensen die daar bij horen, in elkaar steken. Je bent eigenlijk een halve psycholoog”, lacht ze.

Niets is vanzelfsprekend

Mascha Bakx groeide op in Hengelo, met haar ouders en nog één zusje. “Een fijne plek en heel beschermd”, zegt ze. “Mijn ouders waren geen ondernemers. Ze waren sportief en harde werkers, vader werkte bij Akzo en moeder was medisch secretaresse. Mijn zusje raakte op jonge leeftijd verstandelijk gehandicapt door een medische fout. Dat had behoorlijk wat impact op ons gezin. Het is niet vanzelfsprekend dat altijd alles vanzelf of goed gaat, dat kreeg ik al jong mee. De scheidslijn is dun, vandaag is het goed, maar morgen kan er iets gebeuren dat levens veranderd kan zijn. Ik leerde al heel jong zelfstandig te zijn. Ik ontwikkelde een soort eigenwijsheid, werd op zesjarige leeftijd bewust vegetariër. Dat was in die tijd bijzonder. Ik moest me hierin verdedigen ten opzichte van eigenlijk iedereen, mijn ouders en klasgenootjes bijvoorbeeld. Dat was nog wel eens een ding op schoolreisjes en kinderfeestjes. Volwassenen wisten niet altijd wat ze qua eten met mij aan moesten, maar ik bleef volhardend. Om zo jong al niet voor het gebaande pad te kiezen, dat vormt je.”

“Ik was een nieuwsgierig kind. Die nieuwsgierigheid heb ik nog steeds, een oprechte aandacht voor anderen. Wat dat is? Geen idee, maar de één heeft het wel en de ander niet. Die onbevangenheid vast te houden, die je als kind hebt, het vermogen om dingen te doen zonder te weten waar het naar toe gaat, dat moet in je zitten, denk ik. Als je niks probeert, kom je nergens. Spijt achteraf kun je hebben van dingen die je niet gedaan hebt, dat is een cliché maar zo waar. Ik ga door met het uitbouwen en het verstevigen van mijn ondernemingen. Ik geloof in innovatie, om het nog beter te doen dan gisteren. Daar heb ik ook andere mensen bij nodig, daarom moet je altijd zorgen dat je een goed team om je heen hebt. Vaak mensen waar je meer mee doet dan alleen werken, waar je mee lacht en huilt en een lekker glas wijn mee drinkt. Als er iets heftigs gebeurt met één van onze mensen, raakt dat ons allemaal. Zo moet het ook zijn, we moeten elkaar vooruit willen helpen. Met dat aspect heeft de kerk ook te maken, het gebouw is te mooi om niks mee te doen. Het is een kwestie van mooie initiatieven en keuzes maken, maar niks te overhaasten, dat is niet nodig. Dit gebouw staat stevig op z’n fundament. Dat vind ik eigenlijk wel een metafoor voor hoe ik erin sta.”