Tijdens drukken van dit periodiek neemt 'politiek' beslissing over extra geld

1Twente: een voorbeeld van lokale journalistiek

Tijdens drukken van dit periodiek neemt 'politiek' beslissing over extra geld

1Twente: een voorbeeld van lokale journalistiek

Van Willigen heeft een lang verleden in de media, hij werkte onder meer voor de VARA en voor verschillende lokale omroepen. Hij dacht zijn ‘finest hour’ in 2012 te beleven toen bijna alle Twentse lokale omroepen zich bundelden onder zijn gezag in 1Twente. Enkele jaren laten strandde een groot deel van die samenwerking omdat de omroepen het niet eens konden worden over de journalistieke uitgangspunten. Nog niet zo lang geleden volgde de verhuizing naar het voormalig Balengebouw in de wijk Roombeek waar nog sporen van de vuurwerkramp van mei 2000 zichtbaar zijn. Het monumentale pand groeide uit tot het journalistieke centrum van 1Twente. Samen met 1Twente nam ook de regionale krant haar intrek op de hogere verdiepingen van het gebouw. De verhuizing was een rechtstreeks gevolg van de samenwerking tussen omroep en krant. Heel prettig dus zou je zeggen. Maar daar is in de dagelijks praktijk weinig meer van te merken. De medewerkers zien elkaar weinig, deuren zitten letterlijk op slot. Hoewel, journalist Henk ten Harkel van de krant werkt bij 1Twente en van zijn kennis en ervaring plukken de medewerkers de vruchten. Maar nog steeds wordt op de krantenredactie met dedain gekeken naar 1Twente en ook naar RTV Oost trouwens… En sinds de overname van Tubantia door uitgeverij DPG Media is een innige samenwerking verder weg dan ooit. DPG Media heeft namelijk niet veel op met lokale radio en televisie…

Trots

Bezoek uit Hilversum kijkt in Enschede zijn (of haar) ogen uit. Zeker de studio’s doen niet onder voor die in Hengelo of Hilversum. Natuurlijk zijn er nog veel vrijwilligers, maar meewerken is niet vrijblijvend, heeft Van Willigen er goed ingehamerd. Voor hem is verdere professionalisering van levensbelang. Inmiddels zijn er in totaal zeventien betaalde omroepmedewerkers waarvan acht op de loonlijst. Van Willigen ziet zijn landelijke collegae ook regelmatig in Hilversum als lid van het College van Omroepen dat de NLPO (Nederlandse Lokale Publieke Omroepen) terzijde staat. Overigens is Marc Visch (voormalig hoofd Nieuws van RTV Oost) directeur/ bestuurder van de NLPO. Saillant detail: tijdens de coronacrisis was de Enschedese burgemeester Van Veldhuizen (in zijn rol als voorzitter van de Veiligheidsregio) bijkans dagelijks te gast bij 1Twente. Dat was bij RTV Oost niet mogelijk omdat in dat verspreidingsgebied meer veiligheidsregio’s vallen. Trots is Van Willigen verder op een door 1Twente ontwikkelde journalistieke onderzoeksmethodiek. “Zelfs bij de Vereniging van Onderzoeksjournalisten zijn ze onder de indruk. Wij werken met zogenaamde stadsthema’s. Een van die thema’s ging over de ingewikkelde waterhuishouding van de stad Enschede, waarin ook het textielverleden een rol speelde; we hebben er meer dan honderd afleveringen over gemaakt.”

Professionalisering

De politiek heeft de sleutel voor de toekomst van de lokale omroepen in handen. In Den Haag is al enige tijd geleden 30 miljoen vrijgemaakt voor de lokale journalistiek. Dat bedrag is bedoeld om tachtig streekomroepen te vormen. De gemeenten houden de taak om lokale omroepen te professionaliseren. 1Twente hoopt in dat streekomroepenplan voorlopig te rekenen op € 250.000 en vanaf 2025 op het dubbele. Om de begroting jaarlijks rond te krijgen moeten de gemeenten blijven meedoen en moet 1Twente natuurlijk ook de nodige commerciële inkomsten binnenhalen. Het lijkt allemaal zo gemakkelijk, maar van de tien lokale omroepen die tien jaar geleden de basis vormde van 1Twente zijn er nog twee overgebleven: Hengelo en Enschede. Gelukkig keren de kansen en heeft Twente FM van de gemeenten in Noordoost Twente en Wierden zich aangesloten bij de streekomroep 1Twente. “Maar de politiek in Almelo heeft ook laten weten toch graag me te doen.” Op heel korte termijn zal duidelijk worden hoe de toekomst van streekomroep 1Twente eruit ziet.

Memphis

Ook Twentevisie werkt samen met 1Twente. Tweemaandelijks wordt het economisch programma Memphis gemaakt op locatie. En opgenomen en uitgezonden door 1Twente. Die samenwerking gaat vrijwel met gesloten beurzen. “Wij zorgen voor de opnameapparatuur en de opname en uitzending. De redactie van Twentevisie zorgt voor aansprekende gasten en levert de interviewers,” aldus Van Willigen. Een vergelijkbare afspraak is gemaakt voor het programma Vrije Republiek Twente waaraan ook Rob Dieleman, Rinze van de Wal en Willem Jaap Zwart meewerken. Voor 2023 staat weer een nieuwe serie op de rol.