Ze is sinds februari vorig jaar HR-manager bij Urenco Nederland, waar ze nu dertien jaar werkt in verschillende rollen. In haar huidige functie is het een mooie uitdaging om nieuwe mensen in het bedrijf te interesseren: “We groeien en zoeken nieuwe collega’s. Dat willen we goed en grondig aanvliegen.” Het bedrijf begon bij de basis en formuleerde een EVP, oftewel Employee Value Proposition. “De EVP is de belofte die wij doen aan onze huidige en toekomstige collega’s, het zegt wie we zijn als werkgever en wat ons uniek maakt”, legt Anouk ter Brugge uit. “Dit vatten we samen als: ‘Enriching the world. Enriching your future.’ Oftewel: we leveren met ons verrijkte uranium de brandstof voor CO2-vrije kernenergie en we bieden onze werknemers ruimte om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.”
Groei
Anouk ter Brugge wil Urenco in beeld brengen bij mensen die op zoek zijn naar een mooie en uitdagende baan. Het bedrijf gaat flink uitbreiden de komende jaren. Kernenergie is wereldwijd geaccepteerd als een schone en betrouwbare energiebron waardoor de markt groeit en er vacatures ontstaan bij Urenco. Bovendien speelt de vergrijzing een rol: collega’s gaan met pensioen en dragen hun werk over aan een nieuwe generatie. Een nieuwe wervingssite (www.urenco.com/careers/life-at-urenco) geeft werkzoekenden een breed beeld over het werk en de mogelijkheden bij Urenco. “We laten zien hoe we voor onze medewerkers zorgen, met onder meer informatie over de salarissen, aandacht voor culturele aspecten en het samenwerken met elkaar, binnen de afdelingen, maar ook afdelingoverstijgend. Juist voor een bedrijf als Urenco, waar je niet zomaar naar binnenwandelt, is het belangrijk om dit voor de buitenwereld zichtbaar te maken. We vinden het belangrijk dat iedereen een prettige werkomgeving ervaart. Een van de kenmerken van onze bedrijfscultuur is dat iedereen gelijk is”, legt Anouk ter Brugge uit. “Heb je een vraag, dan wandel je gewoon bij een collega langs, of dat nou de het afdelingshoofd is of een operator. Daar hechten we aan.”
Werkgroepen
Er is veel ruimte voor randactiviteiten. Zo is er een actieve personeelsvereniging en een werkgroep die zich op mentale- en fysieke fitheid op de werkvloer richt. Via hen kun je bijvoorbeeld een stoelmassage boeken. Ook worden er bootcamps en andere sportactiviteiten georganiseerd en kun je op een laagdrempelige manier mentale coaching krijgen of bloed doneren onder werktijd. “Daarnaast hebben we werkgroepen die zich bezighouden met inclusie en diversiteit of de route naar net zero. En er is een platform waar jongere collega’s elkaar ontmoeten: Young UNL. Onze collega’s tot 35 jaar zijn immers degenen die de toekomst vorm moeten geven.” De werkgroep dient als klankbord voor het overwegend oudere management, inclusief Anouk zelf, die met haar 36 jaar de jongste is van het managementteam. Zo praat de club mee over de invulling van het nieuwe kantoorgebouw en geven ze advies over onderwerpen als hybride werken.
“De kansen zijn er, hier in Almelo, maar ook bij onze zusterbedrijven in Duitsland, Engeland en de VS”
Ontwikkeling
Nieuwe techneuten en operators bij Urenco hebben vaak een mbo-achtergrond. Via een breed scala aan (interne) opleidingen kunnen ze vervolgens een aantrekkelijke loopbaan opbouwen. Anouk ter Brugge noemt een voorbeeld. “Ons hoofd operations, die binnenkort met pensioen gaat, is hier als operator begonnen. Hij is nu onderdirecteur: een mooi carrièrepad toch? Als je wilt kun je bij ons doorgroeien. De kansen zijn er, hier in Almelo, maar ook internationaal bij onze zusterbedrijven in Duitsland, Engeland en de VS.”
Elk jaar neemt de verrijkingsfabriek afscheid van zo’n tien gepensioneerden, na een dienstverband van soms wel veertig jaar. Ondertussen groeit Urenco stevig door en dat betekent veel vacatures die moeten worden ingevuld. “Een uitdaging”, zegt Anouk ter Brugge, “maar het lukt ons goed. Dat komt door een combinatie van factoren: we hebben een goede naam in de regio, we zijn een technisch interessant en uniek bedrijf en bovendien zijn we een schakel in de productie van CO2-vrije energie. Dat laatste vinden nieuwe collega’s steeds belangrijker. Net als onze rol in de productie van nucleaire medicijnen, waardoor we twee miljoen patiëntbehandelingen per jaar mogelijk maken.” Wat ook werkt: de aanbrengbonus voor medewerkers als ze een nieuwe collega binnenhalen.
Samen met de HR-managers van de andere Urenco vestigingen maakt Anouk deel uit van een team dat gezamenlijk initiatieven ontwikkelt om het werken bij Urenco aantrekkelijker te houden, zoals het EVP-programma. “We vinden het belangrijk om in onze medewerkers te investeren, zowel in hun ontwikkeling als op het sociale vlak. Van gerichte opleidingen tot de jaarlijkse zomerbarbecue.”