Gelukskunde
Ze geeft les aan Hogeschool Saxion in Enschede, de hoofdorganisatie van een aantal onderwijs- en kennisinstellingen voor het hoger beroepsonderwijs, waar jonge mensen worden opgeleid om een vaak leidende positie in te nemen in de samenleving. Mirjam doceert naast Finance het vak Gelukskunde of The Art of Happiness, een volkomen uniek vak dat ze zelf heeft ontwikkeld. Daarnaast geeft ze seminars en is ze online en op diverse podia live een veelgevraagde spreker voor instellingen als de zorg, gemeenten, onderwijs en het bedrijfsleven om mensen te leren hoe gelukskunde ook voor hen het verschil kan maken. “Geluk is onze originele staat van zijn,” vertelt Mirjam, “Zo word je geboren, maar naarmate we ouder worden, bouwen we een ego op en verliezen we dat uit het oog. Maar je kunt leren om die staat van bewust leven in het hier en nu weer in jezelf terug te vinden. Als metafoor werk ik met de mopperende Muppet Karel en de uil, die de dualiteit tussen het ego en het bewustzijn verpersoonlijken.”
Mopperende Muppet
“Volgende week geef ik bijvoorbeeld een seminar aan een technisch bedrijf, waar de energie van de mopperende Muppet Karel de vitaliteit van de medewerkers in de weg zit. Ze zitten teveel achter hun computer en als ze thuis zijn, zijn ze uitgeput. Ze gaan niet lekker even naar buiten met de hond of sporten, maar ze hangen op de bank met een zak chips. Het is mijn taak om ze dat zelf-saboterende systeem te laten doorzien. Wie we echt zijn, is de waarnemer van ons denken, het bewustzijn, waarin alles verschijnt. Daarvoor gebruik ik de uil, die ons leert dat we deel zijn van een groter geheel, maar dat we dat vergeten zijn. Als we de uil, dat bewustzijn toelaten, gaan we ook gezondere keuzes maken. Weg met de mopperende Muppet die zijn gelijk wil halen in plaats van geluk en je verdooft met negativiteit. Dat is de essentie van gelukskunde, dat je leeft in het hier en nu.”
Daden van liefde
“Mijn seminars kunnen over allerlei thema’s gaan, zoals leiderschap. Hoe blijf je een leider in plaats van een lijder, zoals Karel die het slachtoffer is van zijn eigen overtuigingen en altijd beren op de weg ziet. Mensen zitten graag in de slachtofferrol, doen het goed op schuld, schaamte en spijt. Zet metaforisch gesproken je ego op de bijrijdersstoel en de uil achter het stuur, dat is je GPS, je geniale persoonlijkheidssysteem. De uil vertrouwt op de weg van het universum. Ons ego zit veel te vaak op de frequentie angst, het doemscenario, dat mede wordt gevoed door de media, het nieuws wordt vooral geschreven door Karel voor Karel. Maar dat is niet het hele verhaal. Daden van liefde in de moeilijkste omstandigheden zoals oorlog, waarin mensen elkaar helpen en boven zichzelf uitstijgen, maken dat duidelijk. Daar moet je wel oog voor hebben, je ego wil bloed aan de paal, haat positiviteit, maar je leven kan transformeren, er is volop hemel op aarde. Je moet het alleen trainen om het te kunnen zien. Karel wil dat je achterom kijkt: ‘Als we toen dit en als we toen dat…’ maar die uil, ons bewustzijn, is in het hier en nu en daar wonen nu net liefde en geluk. Als voorbeeld geef ik de uitdrukking HAPPINESSISNOWHERE, dat kun je lezen als Happiness is nowhere of Happiness is now here. Het is een shift in perceptie, van angst naar liefde.”
Niet gezien
Als kind voelde ik me niet gezien, terwijl mijn zusje dat totaal anders ervoer. Mijn ouders hadden een druk bedrijf. Dat ik me niet gezien voelde, was misschien alleen mijn eigen perceptie, maar het werkt wel door in je latere leven. Ik wil graag gezien worden, dus klim ik op de podia, maar daar ga je het nooit vinden. Het belangrijkste is dat je je herinnert wie je bent in essentie. Je bent het waard om van te houden, dat is levensbepalend voor alle mensen. Er was bijvoorbeeld iemand in mijn werkomgeving die kritiek leverde op een onaardige manier en zo feilloos op mijn pijnpunten drukte. Dat komt dan direct binnen, dan zoek je bewijzen dat je niet gesteund wordt. Die valkuil leer ik de mensen tijdens mijn seminars en mijn studenten te doorbreken. Bij ORM (Ondernemerschap & Retail Management) ga ik leerlingen die ondernemer willen worden, leren wat de intelligentie is van succes. Hoe financiën werken en hoe ze zichzelf kunnen pitchen, maar ook hoe je jezelf kunt leren kennen en een fijne energie uitstraalt, wezenlijk geïnteresseerd bent in de ander. Aan de hand van mijn eigen ervaringen leer ik anderen wat ze kunnen doen om een negatief patroon te doorbreken.”
Hier en nu
‘What you believe, is what you percieve,’ dat wat jij geloofd over jezelf, over je bedrijf, je gezin of relatie, is wat jij uiteindelijk ook zult zien in de buitenwereld. Als je van jezelf kunt houden en jezelf kunt vergeven, dan kun je ook in het hier en nu zijn. Iedereen heeft op de een of andere manier een trauma, maar het gaat erom wat je ermee doet. Misschien is het te herleiden naar je jeugd, als je die pijn boven tafel krijgt, kom je in het hier en nu. De Karel in je is een nachtdier, die slaat vaak toe als je in bed ligt, dan ga je piekeren. Daar kun je doorheen breken door bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen of door te kijken naar een filmpje van je (klein)kind of je hond. Kleine kinderen en dieren hebben geen ego, die zijn puur en zonder voorbehoud. Zij zijn schuldeloos, hebben nog niet de illusie van een Karel, die je zijn negatieve verhaal wil opdringen. Het werk dat ik doe op de podia is infotainment, entertainment met een boodschap, waarbij ik heel veel gebruik maak van humor. Dat is het beste wapen tegen Karel, als je dat inzet, verdwijnt hij als een suikerspin in een bad. Wat ik samen met zo’n zaal beleef is een eenheidservaring, ook door de humor, en dat is onbeschrijfelijk. Dan voltrekt zich het wonder dat je in plaats van in angst naar dezelfde situatie in liefde kunt kijken.”