Nog meer werkgeluk binnen handbereik voor Twente

Nog meer werkgeluk binnen handbereik voor Twente

Twente Board en het Ministerie van Inzetbaarheid zetten zich gezamenlijk in om het Twentse werkgeluk te meten en te vergroten. Gelukkige werknemers presteren immers beter. Niet alleen goed voor het individu, maar ook voor de bedrijven en de (Twentse) maatschappij.

Eigenaarschap, werkplezier en zingeving

Herwin van de Vegte, directeur van Witzand Bouwmaterialen, heeft ‘verrassend mooie inzichten’ nadat 96 procent van de ruim 160 medewerkers van het bedrijf deelnamen aan het onderzoek. “Natuurlijk spreken we zelf ook met onze werknemers en hebben we wel een idee hoe het ervoor staat met hen. Maar dit onderzoek, een mix van gesloten en open vragen, geeft een goed en uitgebreid beeld. We hebben inzicht gekregen in wat goed is en ook in zaken die beter kunnen.” Als voorbeeld noemt hij dat werknemers graag meer betrokken zouden worden bij de toekomstvisie van het bedrijf. “Dat zijn echt dingen waar we wat mee kunnen en waar wat aan te doen is.” Witzand scoorde een 7,8. Dat is hoger dan het Twents gemiddelde (7,7) en ruim hoger dan het landelijk gemiddelde van 7,2. “Onze basis als familiebedrijf speelt daarin mee, de gemoedelijke sfeer, maar ook de vrijheid die mensen ervaren in hun werk.”

Precies dat is wat Thomas Allersma van het Ministerie van Inzetbaarheid als belangrijke onderdelen van het onderzoek aanmerkt. “Eigenaarschap, werkplezier en zingeving zijn de drie belangrijkste pijlers voor werkgeluk”, weet hij. “De verbondenheid die we hier in Twente voelen in het algemeen, wordt vaak ook zo ervaren op het werk. Het mooie van ons onderzoek is dat we niet alleen de cijfers presenteren, maar daadwerkelijk vervolgstappen kunnen nemen. We helpen zowel individuele werknemers gelukkiger worden, maar kunnen bijvoorbeeld ook managers of teams trainen en bedrijven helpen met hun toekomstbeleid en/of HR-vraagstukken.” Er is een keurmerk ontwikkeld dat bedrijven met een cijfer hoger dan gemiddeld kunnen voeren. De bedoeling is verder jaarlijks het gelukkigste bedrijf van Twente uit te roepen en extra op de kaart te zetten. Dit alles past in het plan van Twente Board om talent voor de regio te behouden én aan te trekken.  

Aanmelden voor het Twents Werkgelukonderzoek? Ga naar www.brutotwentsgeluk.nl/aanvraag-onderzoek-btw