Nieuwe culturen geven het Twentse bedrijfsleven kleur

Nieuwe culturen geven het Twentse bedrijfsleven kleur

En die ‘culture’ wordt voor werkzoekenden steeds bepalender in het kiezen van een baan. Een welkom gevoel en een team waar je je thuis voelt zijn van belang. Zo laat Jitske Kramer, cultureel antropoloog, aan de 120 aanwezigen weten tijdens de Masters of IKT x WTC. “We zijn gewend om onderdeel uit te maken van een groep, dat hebben we te danken aan onze voorouders, de jagers en verzamelaars. Maar elk groepje heeft een grens. Wat doen we op die grens met elkaar? Wat doen we bijvoorbeeld met respect, efficiëntie, man/vrouw verschillen?”

“Samen bepalen we wat goed en fout is en naar mate de tijd verstrijkt verandert dat een beetje. Zo ontstaat er een (bedrijfs)cultuur. Niets heeft betekenis van zichzelf dus ergens heb je geleerd wat wel of niet kan. Als je nieuwe culturen toelaat in je organisatie krijg je andere talenten en andere gedachten erbij. Daar zit kans voor verandering, verbetering en vooruitgang”, aldus Jitske.

Voortschrijdend inzicht

Krapte op de arbeidsmarkt bemoeilijkt het vinden van Twentse collega's. Zo ziet ook Michelle Ekkelkamp van het World Trade Center Twente bij haar project Happy to be in Twente: “Vergrijzing, tekorten in sectoren, je leest het in de krant dus je kunt je erop voorbereiden. Ondernemers kunnen het aan zien komen dat het werken met internationals de oplossing is voor de krapte op de arbeidsmarkt. Het is goed voor alle betrokkenen om hier in een vroeg stadium al voorbereidingen voor te treffen. Met onze dienstverlening ondersteunen we ondernemers op de processen die hierbij komen kijken en helpen we de internationals om hier te wortelen. Niet alleen in de zin van werk, maar ook in het faciliteren van mogelijkheden buiten werktijd.”

“De kracht van het team zit in de kracht van de onderlinge relaties”

Denken in functies, handelen naar relaties

Een sterk verwantschap bouwen met je medewerkers is key om medewerkers te behouden. Hoe je dit doet? Volgens Jitske is het simpel: “De kracht van het team zit in de kracht van de onderlinge relaties. Investeer in de onderlinge relaties, dat is alles. We zijn relationele wezens dus je zult altijd een verlangen hebben om relaties op te bouwen.” Jitske: “Een sterk team met mensen die goed bij jou passen is makkelijk, maar je moet ook doelen behalen met de mensen die minder jouw type zijn. Een kampvuurgesprek kan dan uitkomst bieden. Los van de dagelijkse werkdynamiek elkaar in de ogen kijken en vragen wie ben jij/ik, wie zijn wij en hoe werkt dat samen?”

Als je het eenmaal hebt gedaan

Is werken met internationals in Twente dan zo nieuw? Zeker niet. Asito maakte de stap al zo’n 10 tot 15 jaar geleden en inmiddels hebben ze diversiteit onderdeel gemaakt van de bedrijfsvoering. Cindy Winkel, directeur commercie: “We zijn inmiddels een organisatie met 120 nationaliteiten die ons inspireren tot nieuwe werkwijzen. We zien nieuwe vormen van creativiteit en samenwerken ontstaan waar we als organisatie van leren. Daar hoort ook het vieren van feestdagen en het respecteren van rituelen en gewoonten bij.” Ook qua eetgewoonten staan ze hierbij stil. “Een gezamenlijk eetmoment is iets wat je met elkaar kunt doen zonder elkaars verbale taal te spreken.”

Ook kleinere bedrijven maken een stap in internationale richting. Maarten Wegdam, CEO bij Inverid, werkt samen met hoogopgeleide ‘nerds’. Ooit gestart met 8 FTE en nu doorgegroeid naar meer dan 60 werknemers. Die groei vergde wat aanpassing in hun bedrijfscultuur met Engels als voertaal en een volledig digitale sollicitatieprocedure. Hierdoor werden zij toegankelijk voor UT-masterstudenten voor wie de Nederlandse samenleving nieuw is. Maarten: “Als je eenmaal de processen die erbij horen hebt doorlopen, wordt het al snel makkelijker. We moedigen onze internationale medewerkers in alle aspecten aan om zich hier te vestigen. Persoonlijke benadering is belangrijk. Met onder meer onze culture day omarmen we verschillende culturele perspectieven. We moedigen aan om de Nederlandse taal te leren, bieden ondersteuning en faciliteren sociale evenementen, omdat we geloven dat dit bijdraagt aan een sterker intern gemeenschapsgevoel.”

Tips om een goede werkgever te zijn voor al jouw medewerkers:

  • Wees nieuwsgierig naar de ideeën van de ander, ook al voelt het soms ongemakkelijk;
  • Koppel een medewerker aan de nieuwe collega voor support en als gesprekspartner;
  • Durf je eigen cultuur onder ogen te zien en te veranderen. Sta open voor die van de ander;
  • Maak de nieuwe collega niet alleen wegwijs op de werkvloer, maar ook in Twente;
  • Stimuleer het contact tussen Nederlandse collega’s en internationals met informele momenten;
  • Durf systemen en procedures zo in te richten dat iedereen zich betrokken voelt.

Volgende keer bij Masters of IKT zijn? Kijk op www.ikt.nl/events