Het werkgeverschap van Cogas

Iedere dag vol energie naar je werk

Het werkgeverschap van Cogas

Iedere dag vol energie naar je werk

Cogas heeft in november 2023 het label World-class Workplace toegekend gekregen. Een label dat gebaseerd is op de resultaten uit het medewerkersonderzoek, gelet op de thema’s bevlogenheid, organisatierichting én werkgeverschap. “We zijn heel trots op die titel”, vertelt Helwich Machielsen. Zelf kwam hij in september 2023 in dienst als teammanager onderhoud & beheer elektra. “Ik zag de positieve scores op deze drie thema’s al snel in de praktijk terug.”

Waardering

Jessica: “Goed werkgeverschap gaat natuurlijk verder dan alleen de uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden die we bieden. Een ander belangrijk aspect is waardering.” Helwich beaamt dit: “Wij leiden mensen op tot vakbekwaam monteur. Onlangs waren er weer twee van mijn teamleden geslaagd. Dan ben ik er graag bij op de diploma-uitreiking met een kleinigheidje. Op zulke momenten zichtbaar zijn, doet heel veel. We hebben als teammanagers een budget beschikbaar die we kunnen inzetten voor onze teamleden. Bijvoorbeeld als blijk van waardering, voor teamuitjes, een gezamenlijke prestatie of teambuilding. Heel fijn om die ruimte te hebben!”

Aandacht

Volgens Jessica is Cogas een hechte organisatie, waar veel aandacht is voor iedereen. “Ik voelde me hier direct thuis, het was echt een warm bad,” vertelt Helwich over zijn start. “Zo kreeg ik een buddy toegewezen. Binnen korte tijd wist ik al welke collega ik moest hebben voor een bepaald onderwerp. Iedereen staat open voor vragen.” Jessica voegt eraan toe: “Die aandacht begint al in de sollicitatieprocedure. Dit gaat verder in het onboardingsprogramma (zoals Helwich aangeeft), je ziet het vervolgens overal terug tijdens je loopbaan, en ook als je een andere baan vindt of met pensioen gaat.”

Dat die aandacht iets met de medewerkers doet blijkt dus wel uit het medewerkersonderzoek. Jessica: “We zien daar wat we goed doen, maar ook wat de verbeterpunten zijn. Zo hebben we gehoor gegeven aan de wens dat Cogas bij zou dragen aan het verduurzamen van de eigen woning. Collega’s hebben vervolgens samen een verduurzamingsplan uitgewerkt. Natuurlijk willen we als bedrijf een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie in deze regio. Het is dan ook logisch dat we onze eigen medewerkers daarin faciliteren. Veel collega’s hebben er al gebruik van gemaakt.”

“Een werkplek waar je iedere dag met plezier naar toe gaat”    

De grootste verbouwing van Nederland

Helwich: “We spreken als netbeheerders van ‘de grootste verbouwing van Nederland’. We hebben voor de energietransitie veel vakmensen nodig. Vakmensen die wij opleiden en waar wij dus in investeren. Niet alleen in mijn team, maar ook andere teams zoals ICT en informatiemanagement. We dragen samen bij aan de energievoorziening van nu en de toekomst.” Natuurlijk zijn er ook bij Cogas medewerkers die sneller van baan switchen dan jaren geleden. “En dat is niet meer dan normaal”, vertelt Jessica. “We willen natuurlijk wel zoveel mogelijk kennis borgen en bieden iedereen de ruimte en middelen om zich te ontwikkelen. Verder zorgen we voor een continue dialoog tussen medewerkers en hun teammanagers over ontwikkeling en waardering. Het speciale leiderschapsprogramma voor de leidinggevenden met thema’s als coachend leidinggeven en talentontwikkeling draagt hier in grote mate aan bij.”

Een fijne werkplek

“Uiteindelijk willen we een fijne werkplek bieden waarin je niet alleen van toegevoegde waarde kan zijn, maar ook een plek waar je je thuis voelt en iedere dag met plezier naar toe gaat.” Zo biedt het Almelose bedrijf ook een vitaliteitsprogramma aan, waarin aandacht wordt besteed aan werkplezier, financiële fitheid, fysieke en mentale gezondheid. “Denk aan yogalessen, een zaalvoetbaltoernooi, padel-clinic, ademhalingstraining, gratis fruit op het werk, maar ook speciale themadagen. Zo hebben we toen de energiecrisis in volle gang was, een ‘financieel fit-festival’ georganiseerd, waar mensen in gesprek konden met een budgetcoach, informatie over energiebesparende middelen konden inwinnen en tips met elkaar konden delen. Ook hebben we toen een app gelanceerd waarmee ze financieel fitter kunnen worden en blijven.” Betekent dat dan dat er niemand meer vertrekt bij het Almelose bedrijf? Zeker niet. Helwich: “Door- en uitstroom moet er ook zijn. We willen alle kansen voor onze mensen zo groot mogelijk houden door te investeren in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Uiteindelijk willen we natuurlijk dat onze huidige en vertrekkende collega’s ambassadeur van ons bedrijf zijn en dit uitdragen.”

Cogas
Rohofstraat 83, Almelo
T. 0546 - 83 66 66
www.cogas.nl