Pastoraat na ramp
Het Huis van Verhalen is ontstaan na de vuurwerkramp op initiatief van de verzamelde kerken in Enschede. Een pastoraat om iedereen, slachtoffers of betrokkenen, bij te staan die daar behoefte aan hadden. Na vijf jaar kwam het besef dat de impact van de ramp nog niet voorbij was. Er werd naar een definitief onderkomen gezocht en dat werd gevonden in Prismare. Vanaf de eerste pennenstreek waren vrijwilligers betrokken bij het ontwerp. De architect, die zich met hoofdarchitect Pi de Bruijn bezighield met de vormgeving van Roombeek, maakte daar ook een punt van. Dat het Huis van Verhalen een functie heeft in de wijk, laat het bezoekersaantal zien, helemaal nu het is uitgebreid met een eigen horeca. “De afgelopen vijfentwintig jaar is regelmatig de vraag gesteld hoe we blijven aansluiten bij de vraag uit de buurt,” aldus coördinator Hadassa Meijer. “Daarom zijn we ons vanaf 2012 gaan verbreden tot een soort buurthuis 2.0 met bijzondere aandacht voor de vuurwerkramp. Dat is zo gebleven, ook na de verhuizing van vorig jaar.”
Vrijwilligers
Er is altijd wat te doen, van maandag t/m vrijdag kun je tussen 09:00 en 17:00 uur binnenlopen voor een kopje koffie, lunch of iets lekkers. Op dinsdag, woensdag en donderdag tussen 14:00 en 16:30 uur zijn er ook gastvrouwen en -heren beschikbaar om je verhaal te delen als je daar behoefte aan hebt. Elke maandag is er een buurtmaaltijd. Voor drie euro krijg je een door vrijwilligers vers bereide maaltijd, dat is razend populair onder de buurtbewoners. Er zijn creatieve activiteiten om aan mee te doen en er is een mantelzorg café, waar je aan kunt schuiven. Of je nu komt omdat je wil praten over wat je bezighoudt of omdat je gewoon onder de mensen wil zijn of je bent een betalende gast voor een heerlijke lunch of de speciale worteltaart, je bent altijd welkom. Rondleidingen door de wijk zijn ook een vast onderdeel, speciale ambassadeurs vertellen niet alleen het verhaal van de vuurwerkramp maar ook over de geschiedenis daarvoor en de wederopbouw. Daar komen mensen en groepen uit het hele land op af: families, bedrijven en woningcorporaties. Maar ook de mensen van de brandweer uit Drenthe, die met hun team de dag na de ramp in het rampgebied ter plaatse waren, zijn na vijftien jaar terug geweest, om herinneringen aan deze emotionele gebeurtenis met elkaar te delen.
Kast van herinneringen
Inmiddels ligt de ramp alweer vijfentwintig jaar achter ons, maar juist nu lijkt het wel of alle narigheid van toen weer versterkt naar boven komt en is het Huis van Verhalen meer dan nodig. Vrijwilliger van het eerste uur Tineke Braamer kan hierover meepraten, zij is hier al jaren een vertrouwd gezicht. Als het echt moeilijk is, is zij degene waar je je verhaal bij kwijt kunt. Zij vertelt ook dat de mensen eigenlijk niks terug konden vinden dat aan de ramp herinnerde en dat de Kast daarom heel belangrijk is. De Kast is ontstaan om verhalen en voorwerpen die met de ramp te maken hebben, te verzamelen en te delen. De Kast is een vast onderdeel van de presentatie, al is het inmiddels professioneler, met een beamer en een scherm. De Kast met de plattegrond van Enschede erop heeft een hele verzameling lades, waarin geschreven herinneringen van de slachtoffers en omwonenden zitten, foto’s en krantenknipsels, maar ook voorwerpen zoals een gesmolten wieldop die de politie als herinnering aan de ramp had bewaard, het oortje van een kopje, een naambord van Roombeek, een stuk trapleuning van de Grolsch, maar ook het horloge van een man, die daarmee bebloed en in totale ontreddering in de kranten stond. Trek maar een lade open en de geschiedenis komt je tegemoet. Naast de vrijwilligers is er een kleine vaste staf: coördinator Hadassa Meijer is initiatiefneemster van de huidige vorm, maar ook ervaringsdeskundige, want ze raakte alles kwijt bij de ramp. Magdaleen Boer is bedrijfsleider van de horeca, waar mensen werken die voor een deel doorgroeien naar een baan die bij hen past en anderen die op deze plek blijven en gedijen. Samen met de vrijwilligers zorgen ze ervoor dat deze plek sociaal en maatschappelijk het veilige en warme hart van Roombeek blijft.
Huis van Verhalen
Lonnekerspoorlaan 120, Enschede
Telefoon 053 4316288