Fruit, Fitness, Vitaliteit

Gezonde werknemers, weinig verzuim

Fruit, Fitness, Vitaliteit

Gezonde werknemers, weinig verzuim

Twence is zo’n bedrijf dat veel aandacht aan haar personeel besteedt. Elke dag is er vers fruit voor iedereen, er is een ‘stoppen met roken’-programma, wie dat wilde kon recent een masterclass over vitaliteit bijwonen en er heeft met enige regelmaat een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) plaats. Opmerkelijk is de zorg voor de medewerkers in de  ploegendiensten. Zo kunnen ze deelnemen aan een  programma ‘flexibelwerken in de nachtdienst:’ wie ’s nachts niet kan werken, kan in de ochtenden in een andere ploeg aan de slag. Voor de nachtdienstwerkers zijner slaap- en  eetworkshops, bovendien is er een ‘generatieregeling’ voor 58-plussers. En de hardloopgroep op maandagavond is populair. Ook bij online marketingbureau Team Nijhuis in Borne ligt altijd vers fruit en verse snackgroenten klaar. “ De gezondheid van de medewerkers vinden we het aller belangrijkste”, zegt marketingmanager Annemarie ten Brinke. Daarom zijn er regelmatig gesprekken met de collega’s, met de focus op hun vitaliteit: “Zijn ze nog op hun plek? Voelen ze zich goed? Willen ze een coach? Want  gezondheid gaat veel verder dan alleen gezond eten.”  Medewerkers hebben ook de mogelijkheid om een sportabonnement te nemen, en daarvan wordt veelvuldig gebruik gemaakt. Er lag nog een plan voor een fitnessruimte in het complex, na de verbouwing. Maar het kwam er niet van. Annemarie ten Brinke: “ We groeien te hard…” Maar buiten staat een tafeltennistafel te wachten op betere weersomstandigheden: óók mooi!  

Werkcultuur

Als je je wilt richten op gezondheid op de werkvloer, dan  moet je je vooral niet richten op gezondheid. Dat klinkt een  beetje tegendraads uit de mond van Freek Lodeweges,  directeur-eigenaar van personal- trainingclub ViMotion.  “Maar toch is het zo. Wil je gezondere werknemers, dan  moet je je als werkgever richten op vitaliteit. En vitaliteit  heeft alles te maken met energie, veerkracht en motivatie.” Werken aan de gezondheid heeft een lage prioriteit als  werknemers problemen ervaren met collega’s of de  leidinggevende, of als ze bijvoorbeeld financiële problemen  hebben, vindt hij. Je kunt fitness vrijblijvend aanbieden, maar  diegene die er gebruik van maken zijn toch al bovengemiddeld  geïnteresseerd in sporten en gezondheid, constateert  Lodeweges. “ Sterker nog; het kan stigmatiserend werken,  bijvoorbeeld bij obesitas, waardoor werknemers meer  stresservaren en minder werkplezier.” Maar toch: “Sporten  zorgt er wel voor dat je meer energie krijgt en als je het  doet, dan houd je andere gezondheidsgedragingen ook  beter vol .Het zou dus onderdeel moeten zijn van vitaliteit  op het werk, maar het is meer dan BMI, bloeddruk en  vetpercentage.” Fitnessprofessionals kunnen een belangrijke bijdrage aan een actieve en fitte werkcultuur in een  passende en aantrekkelijke werkomgeving, zegt Lodeweges.  Zijn exclusieve healthclub kent sinds enige tijd, naast  Boekelo, ook een vestiging in de Enschedese Melkhal. Zeven  coaches zijn gespecialiseerd in individuele training en duo’s.  Populaire onderdelenzijn boksen en typische krachttrainingoefeningen.  “Maar uiteindelijk draait het om totale fitness en  klantbeleving”, zegt Freek Lodeweges: “Het gevoel dat je  lekker hebt getraind en weer opgeladen bent voor de rest  van de dag, met een op maat gesneden programma.” De  doelgroep van ViMotion bestaat met name uit ondernemers  en professionals. Ook interessant: het begeleiden van (semi)  topsporters en corporate fitness. Lodeweges: “In het verleden  hebben wij ons alleen gericht op individuele trajecten. Met  het oog op de toekomst wil ik dat ViMotion zich meer gaat  richten op corporate fitness. We helpen desgewenst met  het inrichten van een fitnessruimte bij het bedrijf zelf, we  detacheren een fitnessprofessional, bouwen een beweegprogramma  voor werknemers of faciliteren sport op locatie.”  

Teambuilding

Teambuilding is een doeltreffende manier om de vitaliteit  op de werkvloer te bevorderen. Daar weet Carolijn Visscher  alles van. Ze is marketing manager van activiteiten- en  horecacomplex De Wilgenweard in Nijverdal, dat regelmatig bedrijfsgroepen verwelkomt die eens lekker aan de slag  willen. “Eventueel met begeleiding van coaches, om samen  te kijken naar eventuele verbeterpunten bij de onderlinge samenwerking. ” Onderling vertrouwen creëren, soepel  samenwerken: teambuilding creëert vitale medewerkers die  lekker in hun vel zitten, legt Carolijn uit. Mountainbiken, bootcamptraining en kanovaren – de Regge stroomt vlak langs De Wilgenweard – zijn populaire activiteiten. Net als  gps-navigatietochtendoor het nabijgelegen bos, waar de teams verschillende opdrachten moeten uitvoeren. Carolijn:  “En vergeet onze escaperooms niet, want je moet goed met  elkaar kunnen samenwerken om er weer uit te komen.”  De eigencollega’s worden overigens niet vergeten. “We zijn  er bijzonder op gefocust dat ze zich goed voelen”, zegt  Carolijn. “Het is een hecht team met veel vertrouwen in  elkaar, we overleggen ook regelmatig met elkaar want een goede sfeer is heel belangrijk. We hebben ook een  vitaliteitscoach: een collega die hierin gespecialiseerd!”

Werkfruit  

Ook goed voor de gezondheid: vers fruit in de kantine. Werkfruit, noemt Marc Langkamp dat. De Enschedese groenten- en fruitspecialist van ‘Uw Groenteman Pompoen’  voorziet een groeiend aantal bedrijfsklanten van fruit. Een mooie gewoonte, vindt Langkamp: “ Een stukje fruit  houdt het personeel gezond en vitaal!” Alles kan. Bij de een  zijn vooral bananen populair, de ander hecht meer aan frisse appeltjes. “En sommigen bieden één stukje fruit per  dag, anderen twee.” Hij hoeft niet eens de boer op om  klanten te werven voor zijn werk fruit, bedrijven melden  zichzelf wel: het gevolg van mond- tot- mond-reclame, weet Marc Langkamp. Allerlei typen bedrijven nemen bij hem  fruit af, van Arriva tot de Van der Moolen Food Group,  van Diversey tot autodealer Peterman. De rode draad:  “Ze hebben allemaal aandacht voor de gezondheid van de medewerkers. Vroeger gingen ze ’s morgens een bakje  koffie drinken met elkaar, nu pakken ze een lekker  fruitmomentje!”  Ze hebben helemaal gelijk, vindt Langkamp: “Dat de maaltijdschijf twee stuks fruit per dag voorschrijft, dat staat  er natuurlijk niet voor niks.” Om te verzekeren dat er altijd  vers fruit ligt, bezorgt Langkamp twee keer per week bij  de aangesloten bedrijven, op maandag en op woensdag.  ‘’Want een banaantje dat bruin ligt te worden op de schaal,  daar worden de meeste mensen niet vrolijk van…”

Maatwerk

Rico Moorman is Vitaliteit- en Gezondheidsdeskundige bij ArboNed en voert het Preventief medisch onderzoek  (PMO) uit bij werknemers van bedrijven in het MKB. Hij levert maatwerk ten behoeve van de gezondheid en vitaliteit van het personeel. Een bedrijf begint met een Risico inventarisatie en -evaluatie(RI&E), een verplichting vanuit de Arbowet. In een RI&E staan de (arbeids-)risico’s voor de gezondheid en inzetbaarheid van de medewerkers  beschreven, en een werkgever dient die zoveel mogelijk te beperken ofte voorkomen. Het Preventief medisch  onderzoek(PMO) is een uitgebreide gezondheidscheck voor werknemers. Via een online vragenlijst en fysieke onderzoeken krijgen ze duidelijkheid over hun mentale en fysieke gezondheid. Zo wordt bijvoorbeeld cholesterol, bloeddruk en gewicht gemeten, legt Rico Moorman uit. Soms wordt ook een longfunctietest en een gehooronderzoek gedaan. “Samen kijken we welke vervolgstappenwenselijk zijn. Mocht uit het PMO  bijvoorbeeld naar voren komen dat medewerkers, door  schadelijkgeluid, zittend werk, een hoge werkdruk of gevaarlijke stoffen gezondheidsschade hebben opgelopen, dan koppelen we dat terug naar de werkgever.” Iedere werkgever is voor de Arbowet verplicht zijn medewerkers periodiek een PMO aan te bieden. Dat is een investering, maar heeft ook voordelen. ‘’Het levert inzicht op in de gezondheids- en arbeidsrisico’s, waar ze vervolgens mee aan de slag kunnen om bijvoorbeeld verzuim te voorkomen. Dat betaalt zich op de lange termijn dubbelen dwars uit’’, zegt Moorman, die vanuit de Hengelose en Zwolse vestigingen van ArboNed in heel Overijssel werkt.

Enschede Marathon: Elektramat CompanyRUN

Zet met je collega’s een sportieve prestatie neer en doe mee aan de Elektramat CompanyRUN van Enschede Marathon. Alleen de voorbereiding zorgt al voor een goede onderlinge sfeer. Door samen te trainen en elkaar te motiveren sta je straks gezond en vol energie aan de start. Meteen team van minimaal drie en maximaal vijf lopers ben je er al. Elk team mag maximaal één gastloper inzetten. De eindtijden van de drie snelste lopers per team bepalen jullie plek in het Elektramat CompanyRUN  klassement. Kies uit de halve marathon, de 10 km of de 5 km. Doen jullie mee? Schrijf jullie team(s) uiterlijk 24 maart 2023 in via www.enschedemarathon.nl