Sanne Hesselink clubarts bij FC Twente

Een topfitte werkomgeving

Sanne Hesselink clubarts bij FC Twente

Een topfitte werkomgeving

Het bevalt haar bij FC Twente. Dat geldt sowieso voor haar specialisatie als sportarts: “Je werkt met allerlei patiënten, het is heel divers! ”Topsporters vormen daarbij een bijzondere categorie: “ Ze zijn zeer gemotiveerd, je moet ze vaak eerder afremmen dan stimuleren. Dat is een heel andere manier van werken.” Eind 2016 rondde ze haar studie af. Ze heeft geen moment spijt gehad van haar keuze. Hoewel Sanne Hesselink nog wel even heeft getwijfeld, want neurologie leek haar ook bijzonder interessant en revalidatiegeneeskunde sprak haar ook wel aan. Maar het werd sport, na een coschap in de sportgeneeskunde. In 2016 voltooide haar studie en daar heeft ze nooit spijt van gehad.

Goede conditie

Ze is zelf overigens ook uit het sportieve hout gesneden. Hesselink deed onder meer aan turnen en gymnastiek, en tijdens haar medicijnenstudie begon ze met hardlopen. Dit resulteerde in lange afstanden en marathons. Ze liep ook al eens de ‘Zestig van Texel’ en in 2021 was ze van de partij bij de zware Jungfrau- Marathon. “ Fascinerend hoe dat fysiek werkt: hoe je je eigen conditie gedoceerd kunt opbouwen en hoe snel die weer kan verdwijnen als je het een periode rustiger aan doet.” Ze liep de marathon van  Rotterdam ook al eens, en een paar halve Marathons in Enschede. Wellicht is ze erin april weer bij. Sanne Hesselink kent uiteraard als geen ander het belang van een goede  conditie. Niet alleen in de sport, maar ook voor bijvoorbeeld patiënten die een operatie moeten doorstaan, bij hartfalen of in de longgeneeskunde, hoewel ze als teamarts van FC Twente in een ander segment opereert. Hesselink komt er dagelijks over de vloer en neemt bovendien de sportzorg voor de jonge spelers van de FC Twente/Heracles Academie voor haar rekening.

Zijn ze fit?

Bij thuiswedstrijden van FC Twente zit op de bank langs het veld. “ Dan ben je constant aan het focussen op de spelers: zijn ze fit, hoe lopen ze erbij, hebben ze ergens last van? Sommige spelers hou ik extra in de gaten als er aanleiding toe is.” Ze voert als lid van de medische staf, samen met collega Roy Hoogeslag, regelmatig overleg met onder meer de trainers. Inclusief advies over de belastbaarheid van spelers. Geen dag is er hetzelfde, er zijn altijd wel blessures en andere klachten die de aandacht vragen. “ Als het om  zaken als lichte kneuzingen, verkoudheid of hoofdpijn gaat, dan kan ik dat zelf op de club behandelen. Maar als er zwaardere klachten zijn kunnen we snel schakelen met onze collega’s van OCON.” Ze heeft sowieso veel contact met collega-sportartsen elders. “ Vooral tijdens de coronaperiode was dat het geval. Dan informeerden we vaak bij elkaar: hoe doe jij dit, hoe pak jij dat aan?”  

‘Pijntjes’

In de voetbalwereld draait alles om winnen. En een wedstrijd winnend afsluiten, dat werkt ook mentaal positief door in een team. Bij een elftal dat goed draait, heerst een  prima sfeer en zitten de spelers lekker in hun vel. Dat leidt tot minder stress en minder klachten. Blessures overigens niet inbegrepen, want die zijn immers altijd mogelijk. Maar spelers melden minder ‘pijntjes’, zegt Hesselink. Dat is overigens niet perse een positieve ontwikkeling, want een sportarts wil bijvoorbeeld een goed inzicht hebben in de conditie en de belastbaarheid van individuele spelers.  “ Daarom heb ik liever dat ze altijd even bij me langs komen om een klacht te laten checken. Het kan bijvoorbeeld een beginnende peesirritatie zijn, die door overbelasting kan toenemen. Als je dat hebt vastgesteld kun je voor een hersteltraining kiezen, in plaats van een zware training.” Maar voetballers willen nou eenmaal altijd voetballen. “ En bij topsport zoek je de grenzen op. Je schuurt er tegenaan of je gaat er overheen. En dat kan uitmonden in een blessure...”  

Niet mee doorlopen

Een bijzonder aandachtsgebied van haar is de gezamenlijke opleiding van FC Twente en Heracles, met jonge, fanatieke voetballers – leeftijd 11 tot 21 jaar – die, vooral als ze net beginnen, nog moeten leren om laagdrempelige klachten aan te geven. Want ze willen immers het veld op en wedstrijden spelen! Dringend advies: “ Ze moeten klachten en pijntjes juist wél aangeven en daar niet mee blijven doorlopen!” De fysiotherapeuten die dagelijks van de partij zijn op de trainingslocaties van de Academie in Hengelo en Enschede, signaleren in eerste instantie eventuele probleempjes en functioneren ook als een ‘filter’. Is er aanleiding toe, dan stellen ze de sportarts op de hoogte. “ En dan kan ik laagdrempelig meekijken.”

Vitaliteit

Het zijn topfitte professionals, waarmee Sanne Hesselink werkt. Maar een goede conditie en vitaliteit is niet het exclusieve domein van de sportwereld, geeft ze aan: elk bedrijf en organisatie heeft er belang bij dat de medewerkers zich gezond voelen en lekker in hun vel steken. Ze zijn gemotiveerder en energieker, dat hoeft tegenwoordig niet meer te worden uitgelegd aan werkgevers. Met name voor kantoorpersoneel, dat vooral achter een laptop zit, is het belangrijk om regelmatig te kunnen bewegen. En dat hoeft niet ingewikkeld te zijn, legt Hesselink uit. “ Pak de trap in plaats van de lift! En ga af en toe een stukje lopen, het liefst elk uur. Ook belangrijk: zorg voor voldoende vocht. Als ik wel eens hoofdpijn heb weet ik meteen: te weinig gedronken!” Lachend: “ Nog een voordeel:  als je veel water drinkt, moet je ook vaker naar het toilet. Heb je wéér een stukje gelopen!” En ze moet nog even wat kwijt: “ Het valt me op dat zoveel jongeren tegenwoordig een e-bike hebben. Als je elke dag vijftien kilometer naar school moet fietsen, dan heb ik daar wel begrip voor. Maar je hoeft  toch niet altijd op een elektrische fiets te rijden?” De gevolgen zijn niet moeilijk in te schatten: minder conditie, lagere belastbaarheid. Sanne Hesselink: “ Ik ben benieuwd  hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen, bijvoorbeeld in de vorm van blessures door overbelasting. Fietsen en bewegen in het algemeen is gewoon goed voor je!”