Column

Geen feest

Column

Geen feest

Nee natuurlijk kunnen we hier in Nederland niet alle vluchtelingen in Europa opvangen. Maar dat is ook zeker niet zo. Ik word erg kriebelig als ik boze buurtbewoners zie optrekken naar potentiële locaties waar vluchtelingen wellicht zullen worden opgevangen.

En natuurlijk weet ik ook wel dat dergelijke locaties nooit in de wijk zijn waar politici of andere hoogwaardigheidsbekleders wonen. Of in dure wijken als het Enschedese Schothorst. En natuurlijk weet ik ook wel dat we een tekort hebben aan betaalbare woningen. Maar als ik die vluchtelingen met hun hele hebben en houwen in een koffer zie aankomen, heb ik heel erg met ze te doen. Als journalist ben ik in de afgelopen jaren een aantal malen wezen kijken in Almelo, in Schalkhaar, en hoe goed ook, ik was altijd blij als ik weer in mijn auto stapte terug naar de redactie of huis.

Een vriendin van mij werkt voor het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) en gemeenten. Haar verantwoordelijkheid is het om locaties in gereedheid te brengen voor de opvang. En dan komt er weer een bus aan met mensen op de vlucht voor oorlog en ellende. Dat is geen feest. Wat ik raar vind, is dat opvanglocaties vaak zo lang leeg staan.

Wat ik ook raar vind is dat de bekende ondernemer Versluis een aantal schepen heeft waarop mensen kunnen worden opgevangen. En de boten hoeven niet eens eerst voor veel geld te worden aangepast. En zijn goedkoper in huur dan menig hotel of gebouw. Maar geen interesse. En dat terwijl er nog 1400 asielzoekers in Twente opgevangen dienen te worden in een periode van woningnood.