Opinie

Afgedankte politici

Opinie

Afgedankte politici

Maar dientengevolge zullen er ook weer veel mensen ‘uitstromen’. Mensen voor wie een nieuwe arbeidsplaats moet worden gevonden. Geen zorgen, de sociale zekerheid voor werkloze politici is goed geregeld, ze hoeven zich (vooralsnog) niet te melden voor een bijstandsuitkering. Vroeger waren veel gemeenten en provincies bang dat afgedankte politici als burgemeester of commissaris werden gedropt vanuit Den Haag. En geen misverstand, dat waren zeker niet alleen maar kneusjes. Niet alleen…


Het is tegenwoordig bijkans omgekeerd. Gemeenten weten heel goed wat ze willen en dus werden bijvoorbeeld Roelof Bleker en Sander Schelberg benoemd als burgemeester in Enschede en Hengelo. Zonder imponerende cv, maar wel met veel kennis en enthousiasme voor de regio. Ze zijn niet gekomen om uit te buiken, maar om aan te pakken. Omgekeerd doen ‘onze’ mensen het goed in andere delen van het land. Sharon Dijksma is een gewaardeerd burgemeester in Utrecht, en de Almelose burgemeester Arjen Gerritsen is deze maand begonnen als Commissaris van de Koning in Flevoland; niet de spannendste provincie van Nederland, maar toch. En in Almelo denken ze met weemoed aan hem.


De tijd dat bestuurlijk Twente zich zeer regelmatig in Den Haag meldde om maar niet overgeslagen te worden, is wel geweest.