Advertorial

Nieuw Sensata testlab voor veilig elektrisch rijden

Advertorial

Nieuw Sensata testlab voor veilig elektrisch rijden

Deze grote investering in de regio Twente maakt deel uit van de drive van het wereldwijde bedrijf om hoogwaardige producten te leveren in een steeds koolstofarmer wordende wereld, waarin steeds meer landen overstappen op elektrische voertuigen. Dit is het eerste laboratorium in Nederland dat in staat is om producten te testen onder extreme vermogensniveaus, met exacte en nauwkeurige tijdscontrole, en is een cruciaal onderdeel van hoe nieuwe elektrische producten worden ontworpen door het Nederlandse engineering team. “Nu kunnen we onze sensoren en schakelaars testen onder alle door onze klanten gewenste extreme omstandigheden”, vertelt senior engineering director Harsh Kulkarni. “We onderzoeken niet alleen de invloed van warmte op bijvoorbeeld bergwegen, maar we kunnen ook zien wat er gebeurt als er zich een noodsituatie voordoet. Onze producten, waarvan sommige temperatuur-, druk- en batterijbeheer ondersteunen, helpen voertuigen veilig en met optimale efficiëntie te rijden, wat betekent dat eigenaren van elektrische auto's of vrachtwagens langer kunnen rijden voordat ze hun voertuig moeten opladen.”

Minimaal verbruik
“Het testlab is volgens de exacte specificaties van Sensata Technologies ontworpen”, vertelt Edward Bernhardi, engineering director en verantwoordelijk voor research en development bij Sensata. “We testen producten bij extreem hoge voltages, maar slechts gedurende een paar milliseconden per keer, dus het gemiddelde stroomverbruik voor elke test is hetzelfde als dat van een typisch huishoudelijk apparaat. Deze tests geven de exacte veiligheidsspecificaties van de producten weer. Overigens leveren we de stroom die we niet gebruiken direct weer terug aan het net, zodat ons verbruik minimaal is”, benadrukt hij, “en onze footprint minimaal is.”

Veiligheid
Het testen onder deze condities is niet ongevaarlijk. Daarom is op de testlocatie niets aan het toeval overgelaten. Alle testen worden uitgevoerd in een aparte ruimte. Aangezien veel van de tests bedoeld zijn om destructief te zijn, om te beoordelen hoe een onderdeel faalt onder extreme elektrische omstandigheden, worden de onderdelen getest in een afzonderlijke versterkte kamer in de testruimte. Als er een persoon in de ruimte aanwezig is of als een van de stalen deuren waarachter de stroom wordt opgewekt die nodig is voor een test, open staat, kunnen geen tests worden gedaan. Veiligheid voorop dus bij het nieuwe lab. Sensata kan door de nieuwe aanwinst sneller werken, maar het lab biedt het bedrijf ook de mogelijkheid om te groeien.

Het bedrijf opereert wereldwijd en is van oorsprong Amerikaans (vroeger bekend onder de naam Texas Instruments). Bij Sensata Technologies werken meer dan 21.000 mensen waarvan ruim 200 in Hengelo. Naast onderdelen voor hun grootste afzetmarkt, de automotive industrie, ontwikkelt het bedrijf componenten voor industriële markten, zoals onder meer warmtepompen, en bedient Sensata de luchtvaartindustrie.

Sensata Technologies Holland B.V.
Jan Tinbergenstraat 80, Hengelo
www.sensata.com