De kunstwereld van Lidi van Mourik Broekman

De kunstwereld van Lidi van Mourik Broekman

Al op jonge leeftijd werd Lidi's talent ontdekt door Albert Termote, een gerenommeerd beeldend kunstenaar uit de vorige eeuw, die haar de kneepjes van het vak leerde.
Dit legde de basis voor een lange en succesvolle carrière in beeldhouwen en later schilderen. Rond haar vijftigste begon Lidi met schilderen en tot haar dood in 2015 bleef ze actief in de kunstwereld.

In de Tweede Wereldoorlog trouwt ze en blijven opdrachten uit. Ze weigert om de door de bezetter voorgeschreven loyaliteitsverklaring te tekenen. Na de oorlog krijgt ze opdrachten om burgemeesters te portretteren, portretteerde ze koningin Juliana en prinses Marijke op Soestdijk en maakt ze het eerste oorlogsmonument.

Een inspiratie
June Nods, opgegroeid in Capelle aan den IJssel en Hendrik Ido Ambacht, las veel als tiener en droomde ervan om boeken te schrijven, geïnspireerd door de boeken van Irmgard Schmits. Na een carrière als advocaat en diverse interimfuncties, werd ze wethouder in Enschede, waar ze ruim dertig jaar woont. Na haar wethouderschap vond ze de tijd om te schrijven.

"Ik hoop dat de lezer - net als ik - geïnspireerd wordt door deze prachtvrouw," zegt June. "Ze heeft vele harten beroerd met haar kunst én haar persoonlijkheid.” June wil Lidi en haar kunst de aandacht geven die ze verdient.
“Ze was een mooi mens en een begenadigd kunstenaar,” vertelt June. “Tot aan het einde van haar leven wist ze mensen te boeien met verhalen en met haar kunst.”


Hulde aan
Met 'Geen schaduw zonder licht' hoopt June Nods niet alleen een hulde te brengen aan Lidi van Mourik Broekman, maar ook bij te dragen aan de belangstelling voor vrouwelijke kunst. “Zoveel vrouwelijke kunstenaars stonden in de schaduw van de geschiedenis, terwijl ze zeer begaafd waren en hun leermeesters overstegen.”

Op 1 juni werd ‘Geen schaduw zonder licht uit’ uitgebracht, een bijzonder moment voor June. “Nu nog allemaal lezen”, knipoogt ze.