Sander heeft zijn mondje altijd klaar, is niet dom, creatief, volgt het nieuws op de voet en hij is laten we zeggen: anders

'Golden boy' Sander Schimmelpenninck verhuist naar Zweden

Sander heeft zijn mondje altijd klaar, is niet dom, creatief, volgt het nieuws op de voet en hij is laten we zeggen: anders

'Golden boy' Sander Schimmelpenninck verhuist naar Zweden

Schimmelpenninck heeft zijn afkomst niet tegen. De geschiedenis van de Schimmelpennincks gaat een paar eeuwen terug. Zijn jeugd bracht hij door op het landgoed Nijenhuis in Diepenheim dat sinds 1799 in bezit van de familie is. Als gevolg daarvan wordt hij met ontzag bekeken. Zelf ziet hij dat anders: “De Nederlandse adel heeft geen geld, macht en invloed.”

Hij is zoon van de oud-rentmeester van kasteel Twickel Albert Schimmelpenninck en radiologe Marie Scheiffers. Hij bezocht(onder meer) het Bataafs Lyceum in Hengelo en hij studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Na zijn studie werkte Schimmelpenninck als advocaat op de Amsterdamse Zuidas bij advocatenkantoor Houthoff Buruma. Daarna begon hij met zijn studievriend Jaap Reesema pizzarestaurant Pink Flamingo in Amsterdam.

Quote
In 2013 begon Schimmelpenninck als redacteur bij het zakenblad Quote. Korte tijd later (in 2015) volgde hij Mirjam van den Broeke op als hoofdredacteur. Vijf jaar later vertrok hij bij Quote. Sinds 2019is hij columnist bij dagblad de Volkskrant. In datzelfde jaar is hij samen met Reesema een podcast gestart genaamd ‘Zelfspodcast’ (de s is geen typefout…),waarin zij hun dagelijkse leven bespreken. Op 6 oktober 2020 wonnen zij de prijs voor beste podcast tijdens de Online Radio Awards. Daarna richtte hij samen met Reesema en Titus van Dijk het mediabedrijf Tonny Media op, waarmee ze voornamelijk podcasts produceren, maar ook televisieprogramma's en reclamecampagnes.

Op1
Hoewel hij zegt het allerliefste te schrijven, en van televisie niet zo’n heel hoge pet op heeft, heeft hij inmiddels toch al een aantal programma’s gemaakt. Het eerste programma dat Schimmelpenninck maakte was in 2018: De Opvolgers (voor WNL). Vanaf 9 januari 2020 tot eind augustus van dat jaar presenteerde hij met Welmoed Sijtsma op donderdagavond de NPO-talkshow Op1. Opvallend detail: hij werd opgevolgd door Jort Kelder die hij heel regelmatig in zijn werkzame leven tegenkomt. Voor en na zijn periode bij Op1– wat hij diep in zijn hart niets vond: “Ik heb me erin laten lullen, het was bedoeld voor drie maanden. Het liep door corona maar door. Terwijl mijntwijfels bleven. Het heeft nooit honderd procent als mijn rol gevoeld.” – was hij zelf regelmatig te gast in talkshows als Beau, De Wereld Draait Door en Jinek. Schimmelpenninck is bijkans een ideale gast: hij heeft zijn mondje altijd klaar, is niet dom, creatief, volgt het nieuws op de voet en hij is (ook door zijn afkomst) laten we zeggen: anders. Maar daardoor is hij niet echt populair bij veel andere opiniemakers. Wierd Duk en Jan Dijkgraaf kunnen zijn bloed wel drinken. Op het sociaalmedia-platform X (het vroegere Twitter) vliegen ze elkaar regelmatig in de haren.

Druk, druk
Een bezige bij: naast zijn werk bij Op1 maakte Schimmelpenninckeen seizoen van Dragons' Den, waarin beginnende ondernemers op zoek gaan naar investeerdersom hun eigen bedrijf te pitchen. En in dat jaar was hij winnaar van de tv-quiz De Slimste Mens. Met Thomas Erdbrink, correspondent van The New York Times, maakte hij in 2020 een eenmalige special over de Zweedse aanpak rondom het coronavirus. In 2021 ontwikkelde Schimmelpenninck het programma Sander en de Kloof. Het programma werd genomineerd voor een Televizierring in de categorie 'Impact'. De liberale jongerenorganisatie JOVD, gelieerd aan de VVD, benoemde Schimmelpenninck vanwege dit programma tot 'liberaal van het jaar'.

Hij is vooral bekend van zijn tv-optredens. Hij bezoekt (tegen betaling) ook veel bijeenkomsten van werkgevers en ondernemers. Waar hij bijvoorbeeld zijn stokpaardje over familiebedrijven ventileert.“ Familiebedrijven worden vaak geïdealiseerd, maar kunnen ook bron van ellendezijn. Dat de oudste zoon het stokje moet overnemen, is vaak een slechte keus. De beste kandidaat is vaak een schoonzoon of schoondochter. Henry Holterman is een mooi voorbeeld. Getrouwd met de dochter van wijlen Dik Wessels bestiert hij nu de boedel. Ook binnen mijn eigen familie is er af en toe spanning die er zonder het bezit van het Twentse landgoed niet zou zijn. Ik zou het vreselijk vinden als het landgoed uiteen zou vallen. Maar ik zou het minstens net zo erg vinden als ik familieleden niet meer zou spreken vanwege een conflict over dat gedeelde bezit.”

Brug
Dit jaar verscheen ‘Sander en de brug’, een boekje waarin hij aan de hand van vijf voorstellen Nederland eerlijker wil maken. Dat hij goed kan schijven, was wel bekend, maar in dit boekje laat hij begrijpelijk zien hoe de welvaart beter verdeeld kan worden. Hoewel Klaas Dijkhoff laatweten erg onder de indruk te zijn van het boek, heb ik niet de indruk dat veel politici het boekje hebben gelezen. Niet de rechtse bevoorrechte bal, maar een goed onderbouwd pleidooi voor gelijkheid in kansen.

Tot slot is Schimmelpenninck supporter van FC Twente. Tegen Tubantia zei hij ooit in 2038 voorzitter te willen worden. “Dat meen ik echt.”