"Het is net een bedrijf"

De financiële kant van de FBK

"Het is net een bedrijf"

De financiële kant van de FBK

Als projectontwikkelaar en dus ondernemer weet Hans Kloosterman dat je op de centen moet letten. En als Meeting Director van de FBK Games geldt dat je vooral naar de kostenkant moet kijken, vertelt hij: “We streven altijd naar de ideale situatie: de helft van ons budget gaat naar de atleten, de andere helft zijn de kosten voor de organisatie: 15 procent vaste kosten en 35 procent overige kosten, zoals het inhuren van tijdwaarnemers, de ledboarding, tenten. Die 15 procent is voor de organisatie: we hebben gedurende het hele jaar 8 parttime medewerkers, in totaal iets meer dan drie FTE’s. Dat zijn professionals.”

Als Continental Tour Gold-wedstrijd beschikt de FBK over een budget van 1,2 miljoen. Een simpel rekensommetje: 600 mille gaat op aan de atleten. Niet alleen voor prijzengeld, maar ook de reis- en verblijfkosten. “Er komen tussen de 150 en 200 atleten. Daarvan gaat 80 procent naar het hotel. De atleten uit Nederland, die rijden na de wedstrijd gewoon weer naar huis.”

Dat hotel is sinds jaar en dag het Aparthotel in Delden.
“We hebben daar een fijne relatie mee, ze zijn flexibel en snappen waar atleten behoefte aan hebben. De koks weten dat atleten niet zitten te wachten op een culinair hoogstandje; die willen koolhydraatrijk voedsel, grote borden rijst en kipkluifjes. Als de sporters om elf uur s ’avonds nog binnenkomen vanaf Schiphol kunnen ze nog altijd een maaltijd krijgen.”

Het Aparthotel heeft niet alleen daarom een positieve uitwerking op de atleten, vervolgt Kloosterman: “Ze vinden het er gezellig, ze kunnen golfen of darten en Delden ligt dichtbij. Voor die atleten is het er een verademing, vol ontspanning en rust. En daarmee kunnen wij als FBK iets unieks bieden, een extra beleving. Sterker nog: voor alleen het startgeld dat wij betalen zou Mondo Duplantis niet naar Hengelo komen. De sfeer die wij bieden, is voor hem minstens zo belangrijk.” Overigens zal Duplantis er dit jaar op 7 juli niet bij zijn: het polsstokspringen voor mannen zit namelijk niet in het programma. “Maar als we volgend jaar bellen weet ik zeker dat hij weer komt!”

Met dat budget van 1,2 miljoen zit de FBK ‘keurig in het midden’: “Wat een atleet -of zijn of haar manager- wil ontvangen is een kwestie van vraag en aanbod. Dat heeft te maken met prestaties. Femke Bol vraagt en krijgt nu ook meer dan een paar jaar geleden. Het is dus de kunst om een aansprekend veld te krijgen.”

In 2017 zijn de FBK Games als BV overgegaan naar Global Sports Communication van Jos Hermens. Ellen van Langen is daar Meeting Director en nauw betrokken bij de het atletiekgala in Hengelo, ook mede dankzij haar Twents/Oldenzaalse roots. Het is geen geheim dat het sportevent moeilijke jaren heeft gekend. “Maar Jos heeft ons daar doorheen geholpen. En niet dat het geld nu over de plinten klotst, maar we staan er goed voor.”

Dat is mede te danken aan de prestaties van de Nederlandse atleten, waardoor de sport duidelijk meer aantrekkingskracht heeft gekregen. “We leven van vier geldstromen: naast de ticketverkoop zijn er de financiële bijdragen van de gemeente Hengelo en de provincie. Men ziet ons als beeldbepalend evenement, net als de Enschede Marathon, de Military Boekelo-Enschede en de CSI in Geesteren. De derde geldstroom wordt gevormd door de tv-rechten. De beelden van de FBK Games worden in 140 landen uitgezonden.”

En tot slot komt maar liefst vijftig procent van het budget binnen via sponsoring: “We zijn een groot Twents evenement en lokale bedrijven willen zich daaraan verbinden. Ook hebben we een eigen businessclub en zijn er de Noabers. Daarnaast zijn er facilitaire sponsors; van schoonmaak tot internet. Het zijn bedrijven die ons een warm hart toedragen.” Er direct aan toevoegend: “En vergeet onze 400 vrijwilligers niet. Van mensen die naar Schiphol rijden om atleten op te halen tot parkeerwachten. Zonder die mensen zouden we het niet redden.”

Een relatief nieuwe trend om de financiële positie te versterken is sponsoractivatie. Atleten hebben hun eigen sponsors, zoals Dafne Schippers in het verleden met Campina en Femke Bol die verbonden is aan New Balance. “Via de atleten kun je die grote merken ook aan ons evenement verbinden. Met evenementen creëren deze bedrijven content voor hun social media. Het is een interessante aanpak. Met Jakko Slot hebben we iemand
in huis gehaald die het Nederlandse bedrijfsleven kent.
Het wordt een grote basis van ons budget.”

Wat dat betreft ligt de ambitie, net als de lat bij Duplantis, hoog. En hoe hoog is dat: de Diamond League? Kloosterman haast zich om al te veel enthousiasme te temperen: “Afgezien van het geld, want je praat dan over enorme budgetten, is er een andere drempel. Er zijn namelijk in Europa al negen Diamond League wedstrijden. Het is niet realistisch dat dat er meer worden.”

Hij herhaalt het nog eens: “Het geld klotst niet over de plinten maar we hebben de moeilijke financiële jaren achter ons gelaten. Jaren waarin ook corona niet heeft geholpen. Robert Zandstra van Military Boekelo-Enschede zei eens dat stabiliteit een bepaalde rust geeft. Geen gedoe. En dat klopt helemaal: bedrijven verbinden zich niet met een organisatie of evenement waar het onrustig is. En als je naar de FBK kijkt is die rust er. Stel je voor:
tien jaar geleden dacht de gemeente er nog over om het stadion af te breken. Nu heeft Hengelo geïnvesteerd in stoeltjes in het hele stadion. Geen staplaatsen meer!
We zijn constant bezig om de organisatie te versterken. Daar ben je nooit klaar mee, want er zijn altijd weer uitdagingen. Maar dat geeft ook weer nieuwe energie. Meer energie dan wanneer je elke keer weer moet knokken om iets voor elkaar te krijgen.” En, zo besluit de ondernemer Hans Kloosterman: “Als je het zo bekijkt is het net een bedrijf met alle lusten en lasten…”  

FBK games 2024 | 7 juli  | 14:00 | Hengelo

De FBK Games, een erfgoed van de Nederlandse Sport. Vernoemd naar atlete van de eeuw: Fanny Blankers Koen. ’s Werelds meest innovatieve atletiekevenemen is inmiddels al meer dan 40 jaar niet meer weg te denken van de Internationale topsportkalender.

www.fbkgames.nl