Column

Heading

Column

Technologie in de aanbieding

De meeste technologiebedrijven zijn het afgelopen jaar in een dalende lijn terecht gekomen. En ja, de beurskoersen in deze sector waren wel wat te ver doorgeschoten. Het lijkt dat de waarderingen nu weer op een gezonder niveau terecht gekomen zijn. Of nog sterker gezegd, te ver in het marktsentiment zijn meegezogen. Zeker als we (in algemene zin gesproken) de gezonde bedrijfsresultaten tot zover in dit kalenderjaar in ogenschouw nemen.

Groei

De technologiesector kent vele bedrijven en toepassingen. Bekende voorbeelden zijn de zelfrijdende autosystemen, cloudsoftware, security software en kunstmatige intelligentie. Minder bekend zijn de digital twin systemen en sequencing. Digital twin is een virtuele weergave van een fysiek object of systeem om deze te testen, te optimaliseren of te vernieuwen. Sequencing is de technologie om het DNA te bepalen. Deze laatste technologie wordt veelal gebruikt voor de nieuwste oncologiemedicijnen.

De groei van deze sectoren is natuurlijk een inschatting en gebaseerd op analyses. Maar deze groei rechtvaardigt wel een hogere waardering. Bij een investering ben je immers bereid een hogere waardering te accepteren voor een aandeel dat een sterke groeiprognose heeft, dan bij een bedrijf dat moeite heeft om haar omzet te behouden. Het vergt dus een goede analyse om te bepalen welke technologie-aandelen investeringswaardig zijn. Kennis van de desbetreffende technologie en de cash-flow potentie is dan zeker een voordeel.

Black Friday

Een eventuele hogere waardering is in deze context dus goed te rechtvaardigen, mits het aandeel ook een trackrecord van gestage groei heeft en de groeiprognoses voor de komende drie tot vijf jaar ook aannemelijk zijn. Deze categorie aandelen met een grote technologische voorsprong, sterke operationele marges en een gezonde balans, zijn nu zeker het overwegen waard. Je zou het Black Friday kunnen noemen voor de technologiesector.