Column

Heading

Column

Rubberen laarzen

Nee, je hoeft niet jaloers te zijn op een kabinet dat met dergelijke problemen wordt geconfronteerd. Of is er ook een andere kant? Jazeker, de regering is namelijk voor een belangrijk deel verantwoordelijk en heeft de problemen over zichzelf afgeroepen. Een voorbeeld: het kabinet steekt veertig miljard in de markt om de energiecrisis in te dammen. Maar dat leidt tot een verdere inflatie en hogere rente. Dus ook de hypotheekrente waardoor de huizenmarkt op slot blijft. Om het scherp te stellen: de overheid is er niet meer voor de bevolking en, dat klinkt vreemd, laat de burger én de ondernemer ook letterlijk in de kou staan. Want ook een ondernemer kijkt eerst naar de centen. Als de bakker zijn bakkerij moet sluiten, betekent het dat er medewerkers worden ontslagen, die vervolgens de aankoop van een bankstel of nieuwe keuken uit moeten stellen. En er ontstaat leegstand omdat de bakkerij is gesloten. Ik spreek veel ondernemers en die vrezen een bloedbad.

Ik kom terug bij de rol van vastgoed. Zoals gezegd is de huizenmarkt een economische factor van belang, ook juist door de mutaties. Wie een andere woning koopt investeert namelijk. Van een nieuwe keuken of meubilair, duurzame maatregelen, een stevige schilderbeurt voor binnen en buiten. Als de huizenmarkt stagneert, stagneert de economie.

In deze complexe situatie moet je vertrouwen op een overheid die de problematiek niet onderschat maar stevig in de schoenen staat. In plaats van een stevige mix van maatregelen te presenteren lijkt het nu op paniekvoetbal. Dan krijg je situaties dat het herstel van de kade van het Overijssels Kanaal 36 miljoen kost waarvan 18 miljoen voor onderzoek met verkeerde conclusies. En waarom gaat het kabinet niet met de Groningers om tafel om de woningen aardbevingsbestendig te maken? De baten van het aardgas wegen ruimschoots op tegen de kosten. Ik nodig het kabinet en met name onze minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge van harte uit om zijn kantoor in Den Haag een dag te ruilen voor het Twentse land. Ik heb de rubberen laarzen al voor hem klaar gezet.