Advertorial

Heading

Advertorial

Pro-actief in veranderende rol in het maatschappelijk verkeer

Goed geïntegreerd

KPMG is als enige van de ‘big four’ trouw gebleven aan Twente. Waar andere accountants een terugtrekkende beweging hebben gemaakt, koestert KPMG het eigen kantoor in Enschede met een brede dienstverlening in accountancy en advies. Logisch zegt Jochem Dijkstra: “We zijn goed geïntegreerd in deze regio, hebben hier een groot netwerk en bedienen Twentse (familie)bedrijven en een groot aantal instellingen in onderwijs en gezondheidszorg. We passen bij de Twentse cultuur. En wil je een vertrouwens­relatie opbouwen, dan moet je hier ook zitten.” Dat vertrouwen heeft tot een sterke groei geleid in de afgelopen jaren en onder andere tot een uitbreiding van het directieteam. Deze ontwikkeling maakt het beroep van accountant interessant voor een brede groep studenten en zij-instromers. KPMG is continu op zoek naar nieuw talent en besteedt veel tijd en aandacht aan de ontwikkeling van medewerkers en dat wordt in de huidige tijd sterk gewaardeerd. Dijkstra: “Onze rol in het maatschappelijke verkeer zal steeds relevanter worden en daar ligt ook onze grootste uitdaging.” Dat leidt niet alleen tot nieuwe inzichten, maar ook tot nieuwe kansen en ervaring. Dat geldt bijvoorbeeld voor een relatief nieuwe richtlijn waar uiteindelijk alle ondernemingen, organisaties en non-profit instellingen mee te maken zullen krijgen: de Corporate Sustainability Reporting Directive, kortweg CSRD. De Europese richtlijn is een voortvloeisel van de akkoorden van Parijs om de stijging van de zeespiegel, het ongebreidelde verbruik van fossiele brandstoffen, broeikaseffect, ontbossing en klimaatverandering een halt toe te roepen. Om dit doel binnen de gestelde termijnen te bereiken, zullen bedrijven en organisaties moeten rapporteren over de invloed die zij hebben op mens en milieu. Anders gezegd: de CSRD biedt een uniform stelsel van voorschriften waaraan de duurzaamheids­verslaggeving moet voldoen. Het duurzaamheidsverslag is een onderdeel van het jaarverslag en wordt door de accountant goed­gekeurd. De nieuwe regelgeving geldt vanaf 2024 voor een beperkte groep ondernemingen en daarna wordt de bepaling gefaseerd voor andere partijen ingevoerd. Dat kleinere (maak)bedrijven er niet mee te maken zullen krijgen is een utopie, zegt Dijkstra: “Want als je toe­leverancier bent voor een bedrijf dat aan de CSRD-richtlijn moet voldoen, zal dat bedrijf dat vervolgens ook van de toeleveranciers eisen.”

KPMG heeft de afgelopen periode pro-actief een groot aantal organisaties geadviseerd en ondersteund om voorbereid te zijn op de CSRD. De CSRD gaat niet alleen over milieu, maar gaat expliciet ook in op andere onder­delen van ESG: Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur). Het is een pallet van elementen en aspecten die niet alleen de directie van ondernemingen en organisaties zelf, maar ook andere stakeholders, als medewerkers, aandeelhouders, politiek bestuurlijke stakeholders en samenwerkingspartners, inzicht geeft in de impact op mens en milieu. Het strekt zich uit van terug­dringen van CO2 tot voorkomen van kinderarbeid. Een integrale aanpak op het gebied van ESG-onderwerpen is noodzakelijk voor de CSRD. “ESG is altijd maatwerk”, zegt Jochem Dijkstra: “Het gaat om de footprint van je organisatie, over jouw rol als onderneming in de maatschappij en het maken van de juiste keuzes en daar transparant over zijn naar stakeholders.”

Goede ondersteuning

Inmiddels heeft KPMG al meerdere organisaties geadviseerd. Eén daarvan is Twence, dat zich niet alleen richt op afval­verwerking maar ook op circulariteit en duurzame energie. Twence schakelde KPMG in om met behulp van de ESG-aanpak de organisatie klaar te stomen voor de CSRD-richtlijn. Monique Stolk-Polak, adviseur compliance/risico­management, over de keuze voor KPMG: “CSRD is een nieuwe en complexe richtlijn en om het te begrijpen heb je goede ondersteuning nodig. Bij KPMG is de kennis aanwezig en het vermogen om het op een laagdrempelige manier uit te leggen en door te vertalen naar de bedrijfs­voering. Wij moeten het per slot van rekening ook weer kunnen uitleggen aan onze mensen.” De door KPMG aangeboden structuur is hierin belangrijk, vervolgt zij: “Er is goed nagedacht over de stappen die je moet nemen en hoe je die kunt nemen. Een organisatie, zoals ook Twence, is een tanker die af en toe ook een bocht moet maken. Dat moet je niet te snel willen doen, maar gefaseerd.”

De implementatie van de CSRD is opgedeeld in diverse fases om uiteindelijk tot een duurzaamheidsverslag te komen volgens de CSRD-richtlijnen. Bij de start hebben we in tijdsblokken van twee weken gewerkt. Een dwingend ritme maar, voegt Stolk eraan toe: “Zodra we dreigden vast te lopen stond KPMG klaar om hulp te bieden en konden we verder.” Communicatiemanager Ilse Jansink: “In het traject werd ons gevraagd wat wij als Twence belangrijk vinden als het om duurzaamheid gaat. Dat zet je aan het nadenken over de eigen organisatie en leidt tot meer kennis. Bovendien is het verfrissend om op zo’n manier samen met je stakeholders naar je organisatie te kijken.” Voor Jochem Dijkstra is Twence een goed voorbeeld van de wijze waarop een organisatie zich moet voorbereiden op de CSRD-richtlijnen. Hij besluit: “Het is een mooi gezamenlijk proces en biedt straks een uniforme toetsing om te zien hoe duurzaam je bedrijf is. En ja, dat is een mooie en belangrijke maatschappelijke rol.