Op wat uitzonderingen daargelaten hebben alle sectoren momenteel te kampen met een personeelstekort. Daarnaast hebben we in Nederland te maken met een mismatch op de arbeidsmarkt: niet iedereen werkt op de juiste plek.
Een voorbeeld, Alex. Hij heeft om financiële redenen zijn opleiding niet afgemaakt en is direct gaan werken. Altijd had hij graag een baan in de installatietechniek gehad maar omdat hij niet voldoet aan de gestelde functie-eisen van de werkgever solliciteert hij niet of wordt op voorhand al afgewezen voor de openstaande vacature voor installateur.
Bij Baan Zoekt Jou openen werkgevers hun deuren onbevooroordeeld. Dat is het bijzondere aan dit evenement. Er zijn geen functie-eisen en er wordt niet gekeken naar een CV, maar het bedrijf krijgt gemotiveerd bezoek uit een onverwachte hoek.
Voor de deelnemers die mee gaan lopen bij de bedrijven is het de uitgelezen kans om een kijkje te nemen in een andere branche. En ze krijgen de gelegenheid om zichzelf te presenteren bij een bedrijf en motivatie en inspiratie op te doen in een specifieke functie. Na de ervaardag gaat Het Loopbaanstation met de deelnemer en werkgever om tafel om bij een match de mogelijkheden te onderzoeken om klaargestoomd te worden voor het vak. Zij geven dan o.a. ondersteuning in loopbaan- opleidingsadviezen en -kosten.
Het Loopbaanstation is gestart op initiatief van enkele toenmalige werkgevers in de Twente Board met als doel medewerkers te adviseren bij een Ontwikkeladvies, bij obstakels of koersbepaling op het werk of in zijn/haar carrière. Circa 80% van de medewerkers die een loopbaanadviestraject hebben gevolgd, vervolgen de loopbaan bij hun eigen organisatie met nieuwe mogelijkheden, ontwikkelkansen en energie. Ze blijven loyaal en zijn weer vol gemotiveerd. Daarnaast is Het Loopbaanstation loket voor het Twents Fonds voor Vakmanschap/IKBINDR en beoordeelt aanvragen voor een scholingscheque. Het Loopbaanstation werkt zonder winstoogmerk.