Column

Heading

Column

E-huisvesting

Als ondernemer lost u dat niet op door uw medewerkers een elektrische fiets of stekkerauto ter beschikking te stellen. Natuurlijk, een goede stap in de richting en u presenteert uw organisatie wel als een partij die duurzaamheid en vergroening serieus neemt. Maar uw bedrijfspand zelf? Is het gedateerd? Is het binnenklimaat, zeker op tropische dagen zoals we die steeds vaker meemaken, op een niveau waarin nog comfortabel gewerkt kan worden? Onze overheid heeft daar wel aandacht voor. Althans, uw bedrijfspand moet voor 1 januari 2023 voldoen aan de eisen van de label C. Een harde eis met een even harde deadline. En heeft u als eigenaar de zaken wat energielabels betreft niet voor elkaar, dan gaat de deur op slot. Ik bespeur twijfel bij ondernemers en beleggers of het wel zo’n vaart zal lopen. Want een belangrijk argument om het niet voor elkaar te hebben is dat er domweg een groot tekort is aan handjes om die deadline te halen. Althans, de technische infrastructuur en faciliteiten te installeren. Bovendien zijn de lokale overheden niet erg actief, terwijl juist de gemeentes ondernemers, huurders en pandeigenaren zouden moeten motiveren om dat label C te verkrijgen. Dat constateerden het Kadaster en Binnenland Bestuur twee jaar geleden al. Met daarbij de aantekening dat er getwijfeld mag worden of gemeentes zelf die deadline halen voor hun gemeentehuizen of stadskantoren.

De conclusie is dat e-mobility vanzelfsprekend is. En laten we wel zijn: het is natuurlijk ook trendy, met je laptop op een step naar kantoor zoeven. Dat zou ook moeten gelden voor e-huisvesting. Zonnepanelen op het dak of de carport, warmtepompen, moderne airco’s die niet alleen koelen maar ook verwarmen, HR++-glas en andere isolerende maatregelen. E-housing is niet alleen een meerwaarde van uw pand, maar wordt net zo eigentijds als die e-bike of step. In zo’n pand willen mensen graag werken, ook om het gevoel een steentje bij te dragen aan de energietransitie.

Met GavoorA helpen wij particulieren al om hun woning te verduurzamen. Dat kunnen we ook als het om e-huisvesting voor de profit en non-profit-sectoren gaat. Wilt u daar meer over weten, neem dan contact met ons op.