Stulz

Stulz heeft duurzaamheid hoog in het vaandel

Stulz

Stulz heeft duurzaamheid hoog in het vaandel

Het bedrijf heeft z’n hoofdvestiging voor de Benelux weliswaar in Hoofddorp, maar is ook goed bekend in het Oosten van het land, legt directeur Carlo Brouwer uit: “ De regio Twente is een grote markt.” Met Rob Neutink in Enschede als sales engineer. Onder meer het Hengelose installatiebedrijf Koelplan is een belangrijke relatie van Stulz.

De vestiging is een volle dochter van de Duitse multinational Stulz. Het concern heeft een breed aandachtsgebied: totaaloplossingen op het gebied van precisie- en comfortkoeling, luchtbevochtiging en warmtepompen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk aandachtspunt. Stulz loopt voorop bij nieuwe ontwikkelingen, zoals het hergebruik van warmte uit datacenters ten behoeve van onder meer warmtenetten. Bij koeling komt veel warmte vrij en het is zonde om die gewoon in de lucht weg te blazen. “ Dat is een actueel en ook moeilijk item ”, zegt Brouwer. “ Het probleem is dat er zoveel verschillende partijen bij zijn betrokken. En in de provincies krijg je te maken met onder meer allerlei wetgeving en bestemmingsplannen.” Uiteraard spelen de energiemaatschappijen hierbij ook een grote rol. “ En dan gooit minister Jetten een beetje olie op het vuur door te zeggen dat de energiebedrijven weer publiek eigendom moeten worden. Dan zeggen die bedrijven: waarom zouden wij dan nog investeren? ”

Behoefte aan warmte
Kortom: soepel gaat dat niet, maar er zijn perspectieven. Brouwer: “ Verschillende steden, zoals Amsterdam en Eindhoven, willen bij de vergunningverlening voor nieuwe datacenters ook de mogelijkheden van het ontkoppelen van warmte opnemen.” En op dat gebied is Stulz dus een vooraanstaande partner. Carlo Brouwer: “ Het ontkoppelen van warmte uit datacenters staat weliswaar in de kinderschoenen, maar we denken volop mee met de consultancy en engineeringbureaus.” Datacenters leveren 24/7 warmte, ook ’s zomers, wanneer een warmtenet aanzienlijk minder hoeft te leveren. Maar ook dan is er behoefte aan warmte: “ Neem de ziekenhuizen, dat zijn grootverbruikers, ook in de zomermaanden.”

Nog even terug naar de airco’s van Mitsibushi Heavy: “ Door het thuiswerken is er een enorme vraag naar airco’s ontstaan, dat hebben we gemerkt. Vervolgens kwam de energiecrisis er achteraan. Airco’s verwarmen ook: het is een goede, efficiënte en duurzame manier van verwarmen.” Het past bij Stulz: “ We willen de markt vooruit zijn. Duurzaamheid, efficiency, minder energie: we zijn daar heel alert op.

STULZ GROEP B.V.
Jacobus Ahrendlaan 3, Hoofddorp
T. 020 - 545 1111
www.stulz.nl