Optimisme geeft een Sterk Twents Bedrijfsleven in 2024 de wind in de rug

Optimisme geeft een Sterk Twents Bedrijfsleven in 2024 de wind in de rug

Puur afgaan op het Bruto Nationaal Product om te kijken of het goed gaat, is achterhaald volgens spreker Ralf Bodelier. Hierbij gaat het over alle activiteiten die we in Nederland ondernemen om geld te verdienen. Ralf: “ Het BNP stijgt met de jaren en dat is een goed teken. Het zegt eigenlijk niets over de inspanningen die mensen doen wat niet direct de economie een boost geeft, maar wat wel van onschatbare waarde is om de samenleving draaiende te houden. Denk bijvoorbeeld aan mantelzorgers. Deze indicatoren geven ook een beeld van hoe we als land ervoor staan, dus is de Monitor Brede Welvaart ontwikkeld.

Sociaal het leven kleur geven

Naast haar rol als ondernemer bij Heutink, stroopt Jessica Heutink ook graag de mouwen op voor brede welvaart. Sociale impact maakt zij met de Heutink Foundation en met het opzetten van Kleurrijk Nijverdal. Mooie voorbeelden waarin zij ook gezien heeft wat sociale impact met een mens kan doen. Met eet- en werkcafé Kleurrijk Nijverdal creëert ze een ontmoetingsplek die bijdraagt aan de integratie van mensen uit conflictgebieden en het wegnemen van angst en onwetendheid door persoonlijk contact tussen hen en Twentenarenmogelijk te maken. “Als individu heb je de juiste mensen om je heen nodig om samen verder te komen. Anderen zet je alleen in de kracht als ze de stappenkunnen zetten die bij hen passen. Daarin zijn uiteenlopende zaken nodig. Zover groten we de kansen van kinderen die in armoede opgroeien als we hen een ontbijt kunnen geven, zodat het leren makkelijker gaat. Het juiste sociale vangnet is voor iedereen anders, maar wel benodigd om brede welvaart zelf teervaren. We moeten elkaar de kans geven om dromen te volgen.” Ralf benadrukt dat actieve hulpvaardigheid kenmerkend is voor onze samenleving; “We zijn een natie van helpers die verder moeten kijken dan enkel de nieuwsberichten en ons meer op elkaar moeten richten.”

Overal hoog op de agenda

Hoe brede welvaart speelt als thema binnen de Provincie Overijssel? Daarover zegt Erwin: “ Brede welvaart zet ons aan het denken. Je ziet dat we nu weg bewegen van de kwantiteit van economie. Het ‘ we moeten meer verdienen’ beweegt naar de kwaliteit van de regionale economie. Wat is de maatschappelijke bedrijvigheid die we nodig hebben? We focussen ons dus ook veel meer op de brede welvaart. Dat kan snel heel breed worden. De kracht van de Twentse economie zit ook in de familiebedrijven, daar moeten we meer aandacht aan geven. We doen het heel goed, maar achteroverleunen is daarin een valkuil. Stappen maken blijft belangrijk. Aan de ene kant zegt het iets over het relativeren van de wereld waarin we leven, ook politiek gezien. Het gaat in de regio Twente voornamelijk over Bruto Twents Geluk. Een mooie indicator waar we een cijfer aan geven. Op dit moment is het een 7,1. Hetzelfde cijfer als vorig jaar. Heel mooi, maar stilstand is achteruitgang. Daar ligt de uitdaging. We moeten focussen op waar we willen dat het naar toe gaat. Als je doet wat je altijd al deed krijg je wat er vandaag al is. Daar moeten we als politiek samen met ondernemers en inwoners onze schouders onder zetten. Ik nodig graag uit tot dialoog, waarbij ook het ambtelijk apparaat openstaat om samen te werken aan de versterking van de regio.”

Een blik op de toekomst is er wel: Ralf: “De regio Twente doet het goed ten opzichte van de meeste gemeenten. Twente is een regio met een relatief lage bevolkingsdruk. Die heeft veel meer kansen op een duurzaam, gelukkig, welvarend en veilig gezond leven dan andere regio's.” Ook al is het lastig vooruit kijken, het ziet ernaar uit dat Twente over 50 jaar dankzij de lage bevolkingsdruk veiliger en gezonder wordt. Het Bruto Twents Geluk cijfer zal het tegen die tijd uitwijzen!