"De stad moet schoner en veiliger worden"

InzamelHelden haalt met elektrische bakfiets afval bij Enschedese binnenstadbedrijven op

"De stad moet schoner en veiliger worden"

InzamelHelden haalt met elektrische bakfiets afval bij Enschedese binnenstadbedrijven op

“Wij werken graag samen aan het mooier, schoner en veiliger maken van onze binnenstad. Ook streven we naar een zero-emissie voor de binnenstad. Daarnaast is er de afgelopen jaren zowel bij ondernemers, bewoners als bezoekers veel ergernis ontstaan over bijplaatsen van afval in de binnenstad en de vele vrachtwagens die door de binnenstad reden,” aldus Kemerink op Schiphorst.

Enschedese Raad

In een aantal Nederlandse steden, zoals Delft, Gouda, Lansingerland, Amsterdam en Leiden, loopt het project om met bakfietsen afval op te halen zeer goed. Het idee stamt al uit 2016 en komt uit de koker van Dion Blijlevens en Tom Ruijmgaart. Namens afvalverwerker Remondis is John Vos betrokken bij het project in Enschede. Hij gaat op pad met de bakfiets en zorgt voor de afvoer van het afval naar buiten de stad.

De Enschedese Raad heeft eerder al aangegeven dat dieselmotoren vanaf 2025 uit de binnenstad geweerd moeten worden. Eerder dit jaar verdwenen al de ondergrondse bedrijfsafvalcontainers in de binnenstad. Op die plaatsen zijn grote plantenbaken neergezet, wat aansluit op de duurzaamheidsdoelstelling van de stad. Waar de ondernemers vroeger zelf naar één van de vijf ondergrondse containers moesten om hun afval te brengen, komt er nu een elektrische bakfiets voorrijden op afspraak of per oproep via de app. InzamelHelden doet dat in samenwerking met de bestaande afvalinzamelaars. “Het wordt voor de ondernemers gemakkelijker en de stad wordt schoner en veiliger. Er hebben zich nu al zeventig ondernemers aangemeld voor deelname. Logisch”, merkt Kemerink op Schiphorst op, “ze hoeven niet meer naar de afvalcontainers te lopen, het afval kan beter gescheiden worden en het afval staat minder lang op de bedrijfsvloer. Dat kan dus zelfs financiële voordelen opleveren.

"Wij werken graag samen aan het mooier, schoner en veiliger maken van onze binnenstad"

Niet méér betalen

In de evaluatie, dat over een klein jaar plaatsvindt, wordt vooral gekeken of de stad er schoner op is geworden, of afval beter wordt gescheiden en hoeveel CO2-reductie het heeft opgeleverd. Ook kijken we naar de tevredenheid van ondernemers en inwoners. Inwoners gaan in elk geval niet meer betalen voor de dienst dan ze nu gewend zijn. De containers voor huishoudelijk afval verdwijnen per 3 april. Inwoners kunnen via een app al hun klein huishoudelijk afval laten ophalen door de collectant van Twente Milieu. Denk aan plastic, groen en restafval, maar bijvoorbeeld ook kleine huishoudelijke apparaten. Het afval wordt hierdoor beter gescheiden. Mocht de behoefte er zijn dan kunnen zij ook nog gebruik maken van de verzamelcontainers aan de rand van het stadserf. Die lelijke ondergrondse containers (40 stuks) in de binnenstad waar vaak veel afval naast wordt gezet verdwijnen, wat direct de uitstraling van de stad verbeterd.