Kennis en kunde bij technologische uitdagingen

De juiste bedrijfsfilosofie brengt Engineero in pole position

Kennis en kunde bij technologische uitdagingen

De juiste bedrijfsfilosofie brengt Engineero in pole position

Kortom, Engineero levert kennis en kunde om klanten te helpen bij technologische en/of organisatorische uitdagingen. Hierbij valt te denken aan turn-key, multidisciplinaire projecten, software sprints of andere technologische uitdagingen. Vaak is het een combinatie van Mechanische, Electrische en/of IT engineering vraagstukken: die kennis groeit steeds dichter naar elkaar toe. Bjorn Markerink en Ronald Reudink begonnen hun bedrijf in 2014 vanuit Excellence AG Engineering. Met een licentie voor de engineering-activiteiten op zak begonnen ze met hun ondernemersavontuur. En dat was al snel een succes, vertellen ze. Na een paar moeilijke jaren tijdens de kredietcrisis groeide de economie weer als kool en hadden veel bedrijven de wind in de rug. Ze verhuisden vanuit Hengelo naar een passende locatie: Kennispark Twente, het bedrijventerrein naast de UT. Een bewuste keuze, hier konden ze de groei van hun jonge bedrijf verder vormgeven.

Brede expertise
Er meldden zich klanten uit onder meer de machinebouw, de olie- en gassector en de hightech, en de combinatie van IT en Engineering werd het specialisme. Technologisch partnerschap, dat is de kracht van Engineero. “We leveren specialisten en capaciteit aan onze opdrachtgevers”, omschrijft Reudink de bedrijfsfilosofie in één zin. Met breed georiënteerde specialisten en dat zit ook in de naam: in Engineero zit ook ‘hero’ verstopt. Want zo noemen ze hun mensen: Engineero’s, helden die een grote, brede expertise hebben opgebouwd. De engineers zijn avontuurlijk aangelegd en ze houden van technologische uitdagingen. Ze hebben bewust voor een projecten-organisatie gekozen om zo veel mogelijk verschillende bedrijven te helpen bij hun complexe vraagstukken en uitdagingen.“Vanuit het “Boeien, Binden en Behouden”- programma van Engineero ontwikkelen wij onze engineers tot Interim Professionals die snel en overal goed en snel waarde opleveren voor onze klanten,” zegt Danijel Trifunovic, manager Technology van Engineero. En de projecten zijn zeer divers, variërend van onderzoek, het opstellen van requirements tot aan daadwerkelijk implementeren, testen en integreren.

Kennisdeling
Bij Engineero werken wij volgens het Spotify-model waar chapters (expertisegroepen) veel aan kennisdeling doen om, ten eerste knowhow op niveau te houden en verder ontwikkelen, ten tweede kennis te borgen, en ten derde om geen project vertragingen (vanwege missende kennis) op te lopen. Alles is kennis gedreven en vanuit daar sturen wij onze projecten om “On Time within Budget” uit te voeren. Binnen Engineero kennen wij verschillende chapters met daarin specialisten op het gebied van projectmanagement, software, embedded software, electronica, FPGA (Field Programmable Gate Array), Agile, kwaliteit, data, cloud, mechanical engineering, sterkte analyse en industriële automatisering. Een projectteam wordt per opdracht op maat samengesteld, het projectteam kan multidisciplinair zijn en is afhankelijk van de klant uitdaging/project. De chapter leads (expertisegroep leider) hebben de taak om de chapter tot een hecht zelfsturend team te vormen. Iedereen binnen een chapter is verantwoordelijk en neemt ook de verantwoordelijkheid om de chapter naar een hoger niveau te tillen. “Het grote voordeel van Engineero is dat al onze engineers bij verschillende klanten over de vloer komen, ze maken kennis met de verschillende bedrijfsculturen, domeinen, technieken en delen hun kennis met elkaar. Zo zorgen ze voor kruisbestuiving, waardoor iedereen optimaal op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Daar steken we veel tijd en energie in”, aldus Ronald Reudink en Bjorn Markerink.

"Wij leveren specialisten en capaciteit aan onze opdrachtgevers"

Verschillende locaties
Flexibel zijn de technisch specialisten van Engineero natuurlijk ook. “Daar letten we ook op als ze bij ons binnenkomen”, zegt Bjorn Markerink, “want daar moet je wél tegen kunnen: je werkt bijvoorbeeld zes maanden voor Thales, dan anderhalf jaar bij Demcon en vervolgens zit je weer een paar maanden bij een andere opdrachtgever.” Maar daarbij hoeven ze nooit in de rand-stedelijke files te staan, want Engineero opereert vanuit twee vestigingen op regionale markten. Reudink: “Vanuit onze Enschedese vestiging loopt de grens ongeveer langs Amersfoort, Apeldoorn en Arnhem. En in 2017 hebben we een vestiging in Groningen geopend van waaruit we Noord-Nederland bedienen. Drenthe doen we vanuit beide vestigingen.” Klanten zijn doorgaans voor onze engineers binnen een uur te bereiken. Dus geen dagelijkse vertragingen door randstadfiles en dat is niet onbelangrijk, leggen Reudink en Markerink uit: want het gaat bij de specialisten van Engineero niet alleen om de uitdaging, maar ook om het plezier in het werk en de juiste balans in werk en privé. Engineero is op een breed aantal markten actief, waaronder bijvoorbeeld de agrofoodsector, waarvoor systemen worden ontwikkeld die onder meer het milieu beheren in kassen, stallen en opslagplaatsen voor voedingsmiddelen; Automotive, met het ontwikkelen van zowel elektrische voertuigen als communicatie- en navigatiesystemen. En Energy: het ontwikkelen van technologie en processen om het energiegebruik te volgen en optimaliseren, met het doel om het verbruik te verminderen.Elke markt kent zijn eigen uitdagingen. Andere sectoren die bekend terrein zijn voor Engineero, zijn de IT, Semicon (halfgeleiders voor veilige elektrische apparatuur), Defensie, Maritiem, Luchtvaart, Machinebouw, Hightech, Procesindustrie, Telecommunicatie en Medical. Voor de medische wereld gaat het om het ontwerpen en ontwikkelen van medische apparatuur en het optimaliseren van behandelmachines voor ziekenhuizen. In deze categorie is het MST in Enschede een nieuwe opdrachtgever. Onder de klanten zijn bekende namen. Een greep daaruit: Thales, Strukton, Demcon, 3T, Nedap, NX Filtration, Saab Technologies. Sommige bedrijven zitten bijna letterlijk om de hoek op het Kennispark.

Expertise
De technici van de expertiseteams houden zich bezig met gevarieerde en uitdagende projecten. Een voorbeeld: het onderhouden en door ontwikkelen van software voor Air Traffic Management- systemen, ten behoeve van de verkeersleiding op luchthavens. Bewegingen in de lucht en op de grond zijn daarmee nog beter te analyseren op basis van statische- en real-time data. Het systeem is al enkele jaren in gebruik, heeft zich bewezen en nu is een team van Engineero dedicated bezig met onderhouden en door-ontwikkelen van het cruciale maar niet klant-core aandachtsgebied. De klant heeft hiermee voor zichzelf ruimte en flexibiliteit gecreëerd om meer te innoveren en te groeien in hun core-kennisgebied/product. Een totaal ander project speelt zich af bij een Almelose constructeur van dakpanelen. Wouter Schrotenboer, manager Industrie van Engineero: “Ze willen in hun systemen ook zonnepanelen integreren, waarvoor een innovatief ophangsysteem moet worden ontwikkeld.  Ze hebben namelijk assemblagelijnen laten engineeren die niet aan de verwachtingen voldoen. Daarom hebben ze ons als kennispartner aangetrokken.” Vaak ontbreekt het opdrachtgevers aan eigen technici met de juiste knowhow en expertise, want de arbeidsmarkt staat zwaar onder druk. Daarom gaat de telefoon nog wel eens aan de Institutenweg, met de vraag: “Kunnen jullie mensen leveren?” Soms moet er dan eerst een misverstand uit de weg worden geruimd: nogmaals, Engineero is een kennispartner, geen recruitmentbureau.Het heeft rond de 100 technici in dienst, waarvan 25 bij de Groningse vestiging. Niet alleen pas afgestudeerde junioren voelen zich aangetrokken tot de afwisselende werkkring die Engineero biedt, ook ervaren technici uit andere bedrijven melden zich. “Zo hebben we een nieuwe collega verwelkomd die 21 jaar bij hetzelfde bedrijf had gewerkt. Dit is pas écht technisch, riep hij enthousiast nadat hij de eerste klant had bezocht.” Jonge, pas afgestudeerde collega’s doorlopen bij Engineero een snellere leercurve, omdat ze in verschillende keukens kunnen kijken, legt Reudink uit. “Ze doen bij ons heel breed ervaring op.”

Ambitie
Er zijn uiteraard vacatures en daarom is de nabijheid van de UT een groot voordeel. Zo onderhoudt Engineero goede relaties met studieverenigingen en is het ook jaarlijks aanwezig op de UTbedrijvendagen. Ook afgestudeerde technici van Saxion Hogeschool zijn welkom. “Die jonge mensen zijn nieuwsgierig, ze willen graag overal binnenkijken”, zegt Ronald Reudink. “Ze gaan bij ons van project naar project. En dat combineren we met een op maat gemaakt trainings- en ontwikkelingsprogramma op basis van een buddysysteem vanuit de expertisegroepen.” Engineero maakt sinds de oprichting een gestage groei door, constateert Markerink tevreden. Collega Reudink maakt er geen geheim van dat er ambities leven voor een verdere geografische uitbreiding. “We willen ook in het midden van het land voet aan de grond krijgen. In en rond Utrecht zitten veel potentiële klanten. Daar is behoefte aan een bedrijf als Engineero, we zijn daar al een beetje aan het rondkijken. Want het is onze ambitie om over een paar jaar landelijke dekking te creëren.” Daarnaast ziet Engineero een verdere groei van hun nearshore activiteiten waarbij kennismigranten in Nederland op projecten worden ingezet of werkzaamheden worden op locatie uitgevoerd.