De innovatiedrang van Aqua+

Al vijf generaties nieuwsgierig

De innovatiedrang van Aqua+

Al vijf generaties nieuwsgierig

De laatste ontwikkeling die Aqua+ heeft geïntroduceerd is Fuse: een intelligent systeem waarmee sprinklerinstallaties op afstand gemonitord en getest kunnen worden. Bas-Jan Walhof: “Een installatie moet elke twee wekendoor een monteur worden gecontroleerd. Want het moet wel werken op het moment dat het nodig is. Met Fuse monitoren we de installatie continu op afstand. Dat betekent niet alleen zekerheid dat het systeem functioneert, maar ook kunnen we anticiperen op eventuele storingen en ook verhelpen. 

En we bouwen een database met analyses op.” De branche liep in digitalisering wat achter, erkent Walhof: “Ons vak is vermijden en elimineren van risico’s. Dan duren ontwikkelingen wat langer: revolutionair past niet bij brandbeveiliging.” Daar is nu geen sprake meer van: digitalisering maakt verdere innovatieve stappen mogelijk. En innovatie zit, zo stelt hij, in de poriën van de Goorse specialist: “Het is, zeker voor een familiebedrijf, enorm belangrijk om te blijven vernieuwen. Zo hebben de vorige generaties dit bedrijf ook ontwikkeld en groot gemaakt. Om dat te bereiken heb je nieuwsgierig­heid nodig; dat heeft zich in dit bedrijf genesteld.” Die nieuwsgierigheid legde de basis van tal van geavanceerde blussystemen met schuim of gas, veilige en effectieve ontruimingsinstallaties en het al genoemde Fuse. “Allemaal oplossingen die onze vakmensen verder door ontwikkelen.”

Aqua+ is met name groot in de productie- omgevingen, voedingsmiddelenindustrie, logistiek en kantoortorens, zowel nieuwbouw als bestaand. In de private markt en de zorg kan Aqua+ nu ook een systeem presenteren: Automist. “Een geavanceerd systeem dat wij in Nederland op de markt brengen. De sproeikoppen worden in de wand van een kamer gemonteerd en kunnen op basis van AI een brand herkennen. Die wordt vervolgens met watermist geblust. Het is een interessant product, zeker nu de vergrijzing toeneemt en ouderen langer thuis wonen. Daarnaast is er een tekort aan zorgpersoneel. Het kan direct op de waterleiding worden aangesloten en het is mede daardoor prijsvriendelijk.” Het past perfect, besluit hij: “Want onze missie is een brandveilige samenleving creëren. Daarin gaan wij mee. AI, Internet of Things, robotisering; allemaal elementen die we in de komende jaren steeds meer gaan inzetten. Onze industrie gaat veranderen, dat is zeker.”