Duurzaamheid strategische factor van belang voor Wagenborg Nedlift

Duurzaamheid strategische factor van belang voor Wagenborg Nedlift

Duurzame inzetbaarheid

Voor Wagenborg gaat duurzaamheid ook over duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. “Het aanbod om jaarlijks deel te nemen aan een preventief medisch onderzoek is daar een voorbeeld van. Dat onderzoek brengt de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers in kaart. Niet alleen de fysieke gezondheid, leefstijl en werkbeleving komen aan bod, maar ook onderwerpen als agressie en geweld, mobiliteit en het werkvermogen”, licht Ter Mors toe. Ze vervolgt: “Op basis van de onderzoeksresultaten mogen medewerkers, volledig gesubsidieerd, gebruikmaken van persoonlijke begeleiding op het gebied van mentale en fysieke conditie, leefstijl of loopbaan.”

 

Persoonlijke ontwikkeling Naast de vak verplichte opleidingen biedt Nedlift veel ruimte voor de persoonlijke ontwikkeling van haar medewerkers. “Dat vinden we erg belangrijk om de motivatie en het werkplezier te verhogen, maar ook omdat het doorgroeimogelijkheden biedt,“ zegt Ter Mors.

 

Interne vakopleidingen
Binnen Wagenborg Nedlift werken veel machinisten en montagemedewerkers. Het werk wat ze uitvoeren is enorm specialistisch en er zijn geen specifieke opleidingen die ze hiervoor kunnen volgen. Daarom werd er een eigen programma ontwikkeld. Onze machinisten en de montage medewerkers hebben allemaal een pittige interne opleiding gevolgd. “Jaarlijks leiden we enkele klasjes met vier à vijf nieuwe specialisten op”, zegt Marlies Sueters, opleidingscoördinator en recruiter. Ze pikt de juiste gegadigden er zó uit: “Als ze dat grote materieel mooi vinden en ze staan erbij te glunderen, dan zit je goed. Ik herken ze meteen!”

Een vooropleiding op mbo-niveau is mooi meegenomen. “Dat hoeft niet per se een technische opleiding te zijn, als kandidaten maar affiniteit met techniek hebben, en enig technisch inzicht.” Het opleidingstraject begint bij de technische- en materieeldienst, waar nieuwe kandidaten één of twee weken rondkijken. Waarna het cursusonderdeel ‘veilig verplaatsen van lasten’ begint. Nieuwelingen gaan dan een paar weken met demontageploeg mee: daar kunnen ze alvast kennismaken met het echte werk. Ze hebben dan het VCA-diploma inmiddels op zak. Vervolgens kiezen ze hun richting: kraanmachinist of montage. Bij dat laatste worden ze opgeleid tot specialisten die worden ingezet bij grote projecten. Zoals vijzelen en sleeën – het horizontaal verplaatsen van zware objecten. Ter Mors: “Vaak zijn dat brugverplaatsingen, die we vooral in Duitsland veel uitvoeren. Het materieel dat we daarvoor inzetten is trouwens ook elektrisch. Denk bijvoorbeeld aan ons box-vijzelsysteem waarmee we tot wel 3.200 ton gewicht kunnen verplaatsen.” De leerlingen gaan dan twee weken in opleiding bij een mentor, ter voorbereiding op de externe opleiding. Ondertussen ontvangen ze een normaal salaris.

Extern gaat het om de TCVT-opleidingen hijsbegeleider (voor montagespecialisten) en machinist voor mobiele kranten/ torenkranen. Die cursus duurt enkele weken waarna de nieuwe collega’s aan de slag kunnen. “Eventueel zorgen we ook voor het verplichte rijbewijs C en CE”, zegt Marlies Sueters.
“Waarna ze ‘vlieguren’ gaan maken met een vaste mentor.” Zodra het licht op groen staat mogen zelfstandig de weg op naar klussen. “Ja, dat is best spannend. Vooriedereen.”

Het is stoer werk, het zware transport met die grote kranen, beaamt ze. “Onze mensen zijn dan ook heel trots op hun werk.” Het is een mannen wereldje, er is maar één vrouwelijke kraanmachinist te vinden tussen de120 collega’s. “Jazeker, dat kan en mag beter! We staan open voor vrouwelijke kandidaten! Op vrachtwagens zie je ze al veel vaker.” Het is wél zwaar werk, zegt Marlou ter Mors erbij. “En je bent niet altijd om vijf uur ’s middags terug. Maar ze zijn welkom bij ons. Graag zelfs!”

 

WagenborgNedlift
Diamantstraat20, Hengelo
T.074 - 245 4545
www.wagenborgnedlift.nl