Haasheat biedt wergevers en werknemers louter voordelen

Win-win zonder valkuilen

Haasheat biedt wergevers en werknemers louter voordelen

Win-win zonder valkuilen

Het concept komt voort uit de toenmalige pc-privé projecten en lijkt op het huidige Fietsplan. Die pc-projecten zijn weliswaar lang geleden maar in feite is aan het concept niet veel veranderd, zij het dat het nu gaat om hybride warmtepompen; doorgaans een investering van zo’n vijfduizend euro. Maar door het HAASheat concept met een voordeel van minimaal vijftig procent en een overzichtelijke terugverdientijd. En daar zit ook de kneep, stelt Claire Silderhuis van HAASheat: “Iedereen wil graag direct rendement en een korte terugverdientijd van twee tot vier jaar.” Met HAASheat pakken Claire en het team de zaken anders aan, waarbij HAAS overigens staat voor ‘Heating As A Service’. Of simpeler gezegd: HAASheat produceert en installeert niet, maar faciliteert de aanschaf zonder moeilijk gedoe en met een groot fiscaal voordeel. Claire Silderhuis: “Het kost de werkgever niets omdat het betaald kan worden vanuit het brutoloon of vrije dagen. Men kan zowel binnen als buiten de WKR (WerkKostenRegeling) betalen. Met name de vele vrije dagen die als een stuwmeer in omloop zijn, gelden als een bruto betaalmiddel, tot vreugde van werkgever en werknemer.”

Label A
Dat alleen al is een goede reden. Maar het is ook een zinvolle besteding omdat het een soort secundaire voorwaarde is waarmee de woning wordt verduurzaamd. In sommige gevallen zelfs naar een label A. “Daarnaast zorgt het voor een goede binding met je medewerkers in tijden van personeelskrapte. En door te zorgen dat er bespaard wordt op de gasrekening laat je zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt. Je zorgt immers dat jouw medewerkers minder energie verbruiken”, aldus Claire Silderhuis.

Flexibel
Om tot de verrekening te komen met de werknemer is er meer dan vrije dagen. De werkkostenregeling omvat bijvoorbeeld ook de jaarlijkse feestavond, het bedrijfsuitje of het Kerstpakket. Het concept van HAAS is flexibel: het is uiteindelijk aan de werknemer waar hij voor kiest: vrije dagen en overuren teruggeven, of misschien maar even geen Kerstpakket meer. Claire Silderhuis: “Het is in alle gevallen een win-win situatie voor werkgever en werknemer. En nee, er zijn geen valkuilen. We hebben met EY alles doorgerekend en alle mogelijkheden op een rij gezet en de fiscus is akkoord. Zeker, er zijn overeenkomsten met die pc-privéprojecten maar op details zijn er verschillen. We zijn wel veertig jaar verder…”

Eenvoudig
The proof of the pudding is in the eating, geldt hier zeker. Want koudwatervrees, daar kunnen ondernemers natuurlijk ook last van hebben. Inmiddels lopen er pilots bij ABN-AMRO en Remeha waar de respons van 25 procent groot was. Dat heeft alles te maken met de eenvoud waarmee werknemers zich via de website kunnen aanmelden. “We communiceren in Jip en Janneke-taal. We hebben twee jaar gewerkt aan HAASheat, waarbij de manier waarop we het zeer eenvoudig uitleggen heel veel aandacht heeft gekregen”, aldus Claire Silderhuis.

“Thuis fiks op gas besparen dankzij de werkgever”

CV
De financiële voordelen zijn groot, maar de techniek en de besparingen tellen uiteraard ook mee. De Hybride Warmtepomp Techniek die door alle bekende merken wordt toegepast bespaart tot zeventig procent op gas. Dat kan, afhankelijk van de woning oplopen tot duizend tot tweeduizend euro per jaar. De installatie bestaat uit twee delen: een klein kastje naast de CV en een buitenunit op een geschikte plaats aan de buitenzijde van de woning. De werking is inmiddels bij velen bekend: het systeem haalt warmte uit de buitenlucht, ook als het koud is, en zorgt er zo voor dat het gasverbruik afneemt. Wel verbruikt het systeem per huishouden rond de twintig procent meer elektriciteit. Claire Silderhuis: “Op onze webcalculator zie je de eigen voordelen in een paar stappen. Daarin hebben we die verhoging van de stroomkosten al meegenomen.”

Claire Silderhuis van HAASheat

Familiebedrijven
Werknemers met minder budget kunnen gebruikmaken van de financiële faciliteit van het Warmtefonds van de overheid. In feite is dit een staatslening van twee procent waarmee in de praktijk met een bedrag van dertig euro per maand thuis honderd euro kan worden bespaard op de gasrekening. Dat regelt de HAASheat website automatisch, samen met de subsidie. En, zegt Claire Silderhuis, er zijn nog veel meer mogelijkheden: “Bijvoorbeeld voor ambtenaren is er de IKB (Individueel Kosten Budget) en voor ziekenhuispersoneel de PLB. Daar geldt natuurlijk helemaal dat er veel overuren zijn gemaakt tijdens de pandemie. Waar we trouwens al veel interesse zien is bij familiebedrijven. Daar is de aandacht voor de medewerkers traditioneel groot. HAASheat past daar goed bij en de DGA’s van die bedrijven kunnen sneller een besluit nemen.” Zij vervolgt: “Wij stellen onze digitale HAASheat klantenreis ter beschikking aan alle duurzame ondernemingen en overheden, voor eigen gebruik en als een nationale standaard. Zo kan men direct starten en alle partijen, met name het thuisfront, kunnen er aan verdienen. Er is ook vanuit de ministeries in Den Haag zeer positief op gereageerd. Overigens werken we met alle merken en met alle installateurs.”

Toekomst
Snelheid is belangrijk maar tegelijkertijd ook een zorg. Installateurs die worden ingeschakeld voor de plaatsing kampen met personeelstekort. De producenten van warmtepompen – HAASheat werkt met meerdere aanbieders – kunnen de vraag naar warmtepompen nauwelijks aan, mede omdat onderdelen lange levertijden hebben. Claire Silderhuis is niettemin optimistisch: “We verwachten dat die uitdagingen binnen een half jaar zijn opgelost. En dat is mooi op tijd voor het nieuwe stookseizoen. Wij zijn er in elk geval klaar voor.” Het familiebedrijf Silderhuis kijkt overigens al weer verder, besluit Claire: “We hebben HAASheat nu helemaal uitontwikkeld. De volgende stappen gaan we ook introduceren: ISOLAAS voor het isoleren van de woning en SAASsolar.nl voor zonne-energie. Daarmee bieden we werkgevers en werknemers nog meer keuze met een vijftig procent voordeel.”

HAASheat in het kort

  • Een hybride wamrtepomp via de werkgever
  • Daardoor 50% voordeel op aanschaf
  • Besparing op gas tot 70%
  • Alle merken en installateurs
  • Zonder gedoe via www.HAASheat.com