Twents bedrijfsleven heeft rijwiel allang ontdekt

Steeds meer mensen op de e-bike naar het werk

Twents bedrijfsleven heeft rijwiel allang ontdekt

Steeds meer mensen op de e-bike naar het werk

Kleine bedrijven, grote ondernemingen: vaak hebben ze een fietsplan. Of ze leasen. Neem Grolsch, daar kunnen de werknemers al meer dan 25 jaar - sinds het begin van de fiscale facilitering - gebruik maken van een fietsplan. “Het is onderdeel van het MyBenefits-systeem”, legt Jaap Hulshof uit,    manager Corporate Sponsoring en Corporate Events bij de brouwerij. Hoe dat werkt: “Binnen dit systeem kunnen medewerkers arbeidsvoorwaarden uitruilen. Bronnen zoals brutoloon, vakantiegeld,    dertiende maand of vakantiedagen worden daarbij ingezet om netto-compensatie voor een fiets,    fitness-abonnement, loopbaanontwikkeling et cetera te verkrijgen.” Een fiets kan daarbij tot een maximale waarde van 1.000 euro eens per drie jaar worden gekozen. De fiets is een bijzonder populair onderdeel van het MyBenefits-systeem, zegt Hulshof: “Jaarlijks worden er tussen de 80 en 100 fietsen via het fietsplan aangeschaft via de TSR of het Nationale Fiets Project.” En de personeelsleden van Grolsch kiezen daarbij steeds vaker voor e-bikes. Een uitermate handig vervoermiddel, voor wie wat verder weg woont. TSR is al genoemd. Dat staat voor Twentse    Samenwerkende Rijwielhandelaren, met zo’n vijftig fietsenwinkels in de hele regio. “Alle rijwielzaken die zichzelf serieus nemen zijn aangesloten,” zegt Enschedeër Wim Landewé, die samen met Jan ten Tusscher het concept bedacht en de TSR in 1999 oprichtte. De directeur-eigenaar van Bike Totaal Landewé is ook bestuurder van de Stichting TSR. Bijna tachtig Twentse bedrijven maken inmiddels gebruik van het TSR-Fietsplan.      

Fietsplan

De (elektrische) fiets van de zaak viel eerder binnen de werkkostenregeling (WKR), maar sinds 1 januari 2020 kunnen werkgevers hun medewerkers buiten deze regeling leasefietsen aanbieden. Het voordeel hiervan is dat werkgevers niet tegen de limieten van het WKR-budget aanlopen, terwijl ze    bovendien gebruik kunnen maken van alle voordelen van een fietsplan. Hoe dat werkt: een werknemer leaset een rijwiel - tegenwoordig is dat dus vrijwel altijd een e-bike - en kan daarbij    kiezen uit alle merken, types en modellen bij de plaatselijke fietsenzaak. Daarbij tekent hij of zij een leasecontract voor drie jaar. De werknemer betaalt de leasekosten plus zeven procent bijtelling over de fiets, en ruilt alle kosten uit met zijn/haar brutoloon. Ze genieten door het bruto-netto voordeel een fiscaal voordeel dat kan oplopen tot 35 procent. De werkgever haalt er ook zo z’n financiële voordelen uit. Zo wordt het maandelijkse leasebedrag ingehouden op het brutoloon: door de verlaging daalt het sociale verzekeringsloon en bespaart een werkgever zo’n vijftien tot twintig procent aan sociale lasten per werknemer per maand. En omdat de leasefiets buiten de WKR valt, kan een werkgever alle personeelsleden een zakelijke leasefiets in het vooruitzicht stellen.    

“EEN FIETSPLAN IS IN VEEL GEVALLEN NIET MEER TOEREIKEND”

Early adapters    

Wim Landewé constateert dat steeds meer bedrijven leasefietsen aanbieden aan de werknemers. “Vooral jonge tech-bedrijven vinden dat belangrijk, onder meer met het oog op het milieu en ook omdat hun mensen graag de fiets pakken. Die zeggen: 'wat moet ik in de binnenstad met een auto? Doe mij maar een goeie fiets!' Het zijn de early adopters. Het is wel even wennen dat je na drie jaar je fiets weer inlevert”, zegt Landewé. “Maar het grote voordeel is dat je vooruit precies weet welke kosten je hebt. En je zit nooit zonder fiets, want bij een reparatie krijg je gewoon een leenfiets mee.” Het gaat overigens niet vanzelf, de leaseregeling moet wél gepromoot worden. “We geven veel lezingen bij bedrijven en businessclubs om uit te leggen hoe de fiscale voorwaarden precies in elkaar    steken. Want er bestaat veel onduidelijkheid over onder meer    de kosten, de voorwaarden en over hoe je de regeling kostenneutraal kunt introduceren. En wat we vooral duidelijk willen maken is dat fietsende medewerkers fitter op het werk verschijnen en gemiddeld twee dagen per jaar minder ziek    zijn. Dat hebben wij niet bedacht, dat blijkt uit een onderzoek van TNO. De vragen van ondernemers en directeuren tijdens informatiebijeenkomsten houden vrijwel altijd verband met fiscale regelingen en voorwaarden”, zegt Landewé. “Wij zijn inmiddels halve fiscalisten!” Een centraal ‘TSR-kantoor’ neemt de ondernemers de complete papierwinkel uit handen, ook de samenwerkende rijwieldealers laten hun administratie op die manier afhandelen. De leaseconstructie is in Twente populair aan het worden, naast het aloude fietsplan. Wim Landewé weet wel hoe dat komt: “Een fietsplan is in veel    gevallen niet meer toereikend. Vroeger had je in je fietsplan bijvoorbeeld duizend euro beschikbaar voor een rijwiel, maar een goeie e-bike kost tegenwoordig drie keer zoveel. Dus als er een fietsplan is en je wilt als werknemer een e-bike - en daar gaat het vrijwel uitsluitend om - dan moet je twee-derde van het aanschafbedrag    zelf op tafel leggen. En dat is voor veel mensen best veel geld.”  

“HET FIETSPLAN EN HET FISCALE VOORDEEL IS EEN GOEDE TRIGGER VOOR DE AANSCHAF”

     

Fietsmaatjes    

Ook Twente Mobiel, dat werkgevers adviseert en helpt bij het bedenken en uitvoeren van mobiliteitsacties, wil werknemers ook op de fiets met de actie ‘Fietsmaatjes’, waarbij ‘buddy’s’ hun    collega’s stimuleren om vaker het rijwiel te pakken voor het woonwerkverkeer. Zo was er een actie van eind februari tot eind juli voor werknemers op vijf bedrijvenparken: Marssteden, Kennispark, Technology Base, Westermaat en Twentekanaal. De resultaten zijn nog niet bekend, maar de ervaringen zijn positief, aldus een woordvoerder. Thales in Hengelo deed al vaker mee met Fietsmaatjes: het bedrijf wil daarmee onder meer de CO2-uitstoot reduceren en de mobiliteit binnen het bedrijf promoten. Eerder deed Thales ook al eens mee met een Speed Pedelec Probeeractie, waarbij werknemers een week lang zo’n supersnelle e-bike konden uitproberen. Dat viel zeer in de    smaak, de reserveringen zaten meteen vol, meldt een zegsman op de website van Twente Mobiel. Ondertussen heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (infrastructuur en waterstaat) in juli haar nieuwe fietsbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd, om het woonwerkverkeer per rijwiel nog aantrekkelijker te maken. Met daarin niet alleen fiscale voordelen, maar er komen onder meer miljoenen beschikbaar voor het verbeteren van fietsenstallingen bij de NS-stations. Verder wil ze investeren in de verbetering van doorfietsroutes, om snel en veilig te kunnen doorfietsen over langere afstanden.        

Voordelen en veiligheid  

De voordelen van fietsen voor woonwerkverkeer zijn legio, nog los van de aantrekkelijke financiële aspecten. Fietsen is immers gezond, schoon en goedkoop. Werknemers staan niet meer in de file, de drukte in het openbaar vervoer vermindert en bovendien komen er meer dure bedrijfsparkeerplaatsen beschikbaar voor klanten. En niet te vergeten: de fiets is tegenwoordig een vrijwel onmisbaar onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket. Fietsen zou ook veiliger moeten    zijn, maar die vlieger gaat helaas niet op. Zo is één op de drie verkeerslachtoffers die met ernstig letsel op de spoedeisende hulp belanden een fietser - overigens in de leeftijd vanaf 55 jaar. Vooral e-bikers lopen daarbij een verhoogd risico op stevig letsel. De Fietsersbond ziet dan ook graag dat een deel van het geld dat voor het nieuwe Nationale Fietsplan wordt uitgetrokken, in veiligheid wordt geïnvesteerd, zoals de aanleg van bredere fietspaden en fietstunnels. Ondertussen zien de Twentse bedrijven veel werknemers tevreden op hun rijwiel op hun werk arriveren. Vooral op de e-bike gaat dat lekker. Neem Grolsch. Jaap Hulshof: “We zien in toenemende mate dat e-bikes worden aangeschaft. Het fietsplan en het fiscale voordeel is een goede trigger voor de aanschaf.” Ook de    brouwerij is partner van Twente Mobiel. “Via deze organisatie zijn er regelmatig acties, zoals een week lang een e-bike uittesten voor werk/werk.” Daar wordt altijd positief op gereageerd, aldus de Grolsch-manager.