INNOVATIE KAPCONSTRUCTIE KAPPI

Snel, op maat en nog duurzaam ook

INNOVATIE KAPCONSTRUCTIE KAPPI

Snel, op maat en nog duurzaam ook

Martijn en Bas, respectievelijk afgestudeerd in Structural Engineering, Structural Design en Civiele Techniek, zijn de bedenkers van Kappi, die de bouwwereld wel eens behoorlijk zou kunnen veranderen. Eigenaar van een aannemersbedrijf, Richard, haakte aan toen hij van het idee hoorde. De drie hebben hun jarenlange ervaring in de bouwwereld en op het gebied van hout gebundeld.

Warm in de winter, koel in de zomer
De eerste Kappi staat op het terrein van het eigen bedrijf van Bas, IB Vreeswijk: een imposant bouwwerk dat als showroom gaat dienen. Wie de stevige houten trap oploopt naar de bovenverdieping, ziet meteen hoe ingenieus Kappi is: een prachtige houten ruimte met aan de voorzijde grote ramen tot aan de vloer. “De haard hebben we geplaatst voor de gezelligheid”, zegt Bas. “Kappi is zó goed geïsoleerd dat die eigenlijk niet nodig is. In de winter is het zo warm door de airco en in de zomer koel.” De isolatie is slechts één van de eigenschappen die de nieuwe kapconstructie zo uniek maakt. “Het systeem wordt op maat gemaakt. In zijn geheel komt Kappi aan op locatie en ‘vouwt’ zich uit waardoor binnen twee uur de nieuwe ruimte klaar is”, vertelt Martijn. “Door nieuwe technieken en machines kunnen we tegenwoordig verbindingen produceren die dit mogelijk maken: binnen een dag is alles wind- en waterdicht en hoeft alleen de kopgevel nog geplaatst te worden. ”Precies wat de (bouw) wereld nodig heeft nu er in een recordtempo huizen gebouwd moeten worden. Wie groter wil wonen maar geen geschikte woning kan vinden, kan Kappi op de bovenste verdieping laten plaatsen, eventueel zelfs met een verdiepingsvloer. Ook voor Tiny Houses is de constructie geschikt. “Bovenop bestaande flatgebouwen kan ook”, stelt Martijn.  “Kappi is in meerdere uitvoeringen te verkrijgen waardoor er een mooie skyline te realiseren is voor in steden. Starters en senioren behoren ook tot de doelgroep, omdat gemakkelijk, snel en op maat geleverd kan worden.

“Wij willen niet op traditie bouwen, maar op nieuwe kennis."

Hout en natuurlijke materialen
Ook om in snel tempo een schuur, een vakantiewoning, een loods of een garage te bouwen, is de innovatieve kap een prima oplossing. Een duurzame ook, want doordat Kappi kant-en-klaar (gelijmd in België en afgemonteerd in het bedrijf van Richard in Oldenzaal) op locatie aankomt, is het aantal bouwbewegingen op de weg en op de bouwplaats minimaal. De kap is gemaakt van hout en andere natuurlijke materialen. Al het hout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen. De kap kan worden voorzien van verschillende soorten isolatiematerialen, zoals minerale wol. Dit materiaal is standaard en heeft een relatief hoge isolatiewaarde. Natuurlijke isolatie is een andere mogelijkheid. Deze is op basis van hout gemaakt en heeft een iets mindere isolatiewaarde, maar wel een veel hogere warmtecapaciteit. In de praktijk betekent dat een minder droog binnenklimaat in de winter en een koeler en minder klam binnenklimaat in de zomer. Het is een ‘damp-open’ bouwsysteem, waardoor een gezonder binnenklimaat ontstaat, ook al zo’n veelbesproken issue de laatste jaren sinds Covid-19 zijn intrede deed. Tot slot zijn voor het plaatsen van Kappi veel minder handen nodig dan bij het realiseren van een traditionele kap, waardoor op loonkosten bespaard wordt.

Kleinere ecologische voetafdruk
Bas en Martijn hadden een gezamenlijk bedrijf: ‘Hout van morgen’ dat is overgegaan in Kappi. “Wij willen niet op traditie bouwen, maar op nieuwe kennis. Wij gebruiken hierbij nieuwe technieken, vooral uit Duitsland en Scandinavië. Door eigen R&D worden nieuwe houtconstructies ontwikkeld, wat zich vertaalt in een laag materiaalverbruik. Minder materiaal betekent een kleinere ecologische voetafdruk en natuurlijk lagere kosten”, aldus Bas. Naast Kappi, bedachten de twee, samen met een derde ingenieur Martin de Rooij, ook onder meer box-in-box constructies en Tiny Houses. “Het is mooi dat we onze gezamenlijke kennis kunnen inzetten voor een meer duurzame manier van bouwen. Door actief onderzoek en door innovatie dragen we bij aan een betere wereld.”