Op weg naar groen openbaar vervoer in Twente

Op weg naar groen openbaar vervoer in Twente

Het kan je niet ontgaan zijn. We moeten met zijn allen flink minder CO2 uitstoten. Dat is een behoorlijke opgave. Kijk alleen al naar de offers die het kabinet verlangt van onze boeren. Op dit moment kijken we binnen het openbaar vervoer vooral naar elektrische bussen, omdat dit een bewezen technologie is die we snel kunnen toepassen.  

Keolis timmert aan de weg

De overstap van diesel naar elektrisch is binnen het OV een behoorlijk complexe puzzel. De Keolis Groep, waar Syntus Twents onder valt, heeft veel ervaring met elektrisch busvervoer. In Nederland en ver daarbuiten. Zo hebben we in Overijssel en Gelderland de afgelopen anderhalf jaar 36 miljoen elektrische kilometers gereden. Daarmee bespaarden we 9,5 ton aan CO2-uitstoot.

Ervaring helpt enorm

Door onze kennis van duurzaam OV weten we wat er allemaal bij deze transitie komt kijken. Dat gaat een stuk verder dan het aanschaffen van een stel elektrische bussen. Als vervoerder moeten we totaal anders gaan denken en plannen. Je moet voldoende plekken en capaciteit creëren om bussen op te laden, anders staan ze halverwege de rit stil. Daarvoor moet je bus- en treinstations bijvoorbeeld gaan inrichten met extra stroomvoorziening en laadstations. Bedrijven die dat voor je kunnen aansluiten, hebben het nu al enorm druk. Als we de netbeheerder nu vragen om een laadstation voor vijftien bussen aan te leggen, dan kost het minimaal een jaar voor het klaar is.

Alles uit de kast voor een groene regio

Kortom: het openbaar vervoer in Twente moet over acht jaar 100 procent duurzaam zijn. Dat kan, maar dan moeten we wel snel beginnen. Met onze kennis en ervaring op dit gebied dragen we daar graag een steentje aan bij.

RenéNekkers

ConcessiemanagerSyntus Twents

(KeolisNederland)

communicatie@keolis.nl

www.twents.nl