De innovatiecampus innoveert

MSG’s slimme hub als duurzame oplossing voor Kennispark Twente

De innovatiecampus innoveert

MSG’s slimme hub als duurzame oplossing voor Kennispark Twente

“Eigenlijk is het een heel logische en simpele oplossing: in plaats van alle busjes apart te laten rijden, verzamelen we alles op één plek. De goederen en leveringen worden dan op vaste tijdstippen bezorgd bij alle ontvangers op Kennispark Twente, waar mogelijk met de fiets. Er rijden dus niet alleen minder busjes, het is ook een stuk rustiger, omdat alles op gezette tijden afgeleverd wordt. Op die momenten nemen we ook alle uitgaande pakketten en post mee. Ook dat scheelt weer een vervoersbeweging. We maken dus impact met alles wat van en naar het Kennispark gaat. Dat samen maakt het een veel toekomstbestendigere oplossing dan de manier waarop nu vaak nog bezorgd wordt.”  

Samen = groen én sociaal

“Het duurzame element van deze hub voert de boventoon, maar er zijn nog andere voordelen. Zo krijgt iedereen op Kennispark Twente zijn pakketten en post op vaste, afgesproken tijdstippen. Je bent dus geen (onnodige) tijd meer kwijt om pakketten aan te nemen op verschillende momenten van de dag. Wat we ook zien is dat het de onderlinge samenwerking, noem het Noaberschap, versterkt. Met dit soort initiatieven slaan we de handen ineen, om zo samen te werken richting een duurzame, toekomstbestendige manier van logistieke diensten. Vanuit die gedachte is ook MSG’s groene startup Miles ontstaan: een landelijke (spoed)koeriersdienst die alle koeriers met elkaar verbindt. Miles kiest automatisch een geschikte koerier (die in de buurt is van het ophaaladres) om de zending uit te voeren. Iedereen op Kennispark Twente kan ook gebruikmaken van Miles. Want als we allemaal op eigen eilandjes blijven werken, komen we er gewoon niet. Dit is hét moment om te verbinden, samen te werken en te bouwen aan meer duurzame logistiek. Onze hub op Kennispark Twente is een eerste stap.”

MSG. Brengt je meer

Als logistiek ontzorger is MSG altijd bezig met (meer) impact maken. Hoe kunnen ze nog beter, groener of socialer bezorgen? Zo heeft 73% van de vijfhonderd medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt, is het bedrijf in 2025 CO2-neutraal en is het initiatiefnemer van diverse verduurzamingsprojecten. Eén daarvan is de hub op Kennispark Twente, maar ook in de binnensteden, op andere industrieterreinen en in andere regio’s van Nederland zet MSG zich in voor een betere ‘last mile’: een zending zo groen mogelijk bij de ontvanger bezorgen.