Ambitieuze plannen met Bolletje bewust

‘Ik wil Bolletje’, maar dan wel graag duurzaam…

Ambitieuze plannen met Bolletje bewust

‘Ik wil Bolletje’, maar dan wel graag duurzaam…

Bolletje: een betere naam voor een bakker van vooral beschuit bestaat bijkans niet. Dan moet je alleen nog zorgen dat je geen rommel verkoopt. En dat heeft Bolletje in die ruim anderhalve eeuw van haar bestaan niet gedaan. Het familiebedrijf Bolletje (familie Ter Beek) dateert van 1867 toen broodverkoper Albert Antonius ter Beek een winkelruimte voor zijn zoon Gerardus Johannes kocht die er een bakkersbedrijf in vestigde. Hij en zijn zoon Albert die hem later opvolgde, fietsten heel Overijssel af om brood en later ook koek en beschuit te verkopen. Het duo was verder veel in de bakkerij te vinden, terwijl moeder op de winkel paste. Een grote groei maakte het bedrijf destijds echter niet mee: “Steeds langer werken om hetzelfde minimum te blijven verdienen. En dan op zondagmorgen uit de kerk weer de bakkerij in om de deftigste klanten ook op zondag van vers gebak te voorzien”, liet Gerard ter Beek later over die tijd optekenen.

Borggreve
In dat kader is het opvallend dat Bolletje pas tien jaar geleden is verkocht. Aan de Duitse bakker Borggreve niet ver over de grens in Duitsland. Eerder was Continental Bakeries in beeld als nieuwe eigenaar, maar de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) hield dat tegen: Bolletje zou dan te machtig worden. Voor de medewerkers van Bolletje verandert er overigens met de Duitse moeder niet veel, de merknaam blijft gehandhaafd en Borggreve blijft voor Bolletje een nadrukkelijke A-merkstrategie voeren. De ondernemingen hebben samen een omzet van ruim 200 miljoen euro en circa 800 medewerkers in dienst. Hoewel de reclames van Bolletje voor beschuit bijkans excellent zijn, loopt vooral de jonge consument niet meer zo warm voor het beschuitje waar Bolletje groot mee werd. Maar Bolletje ging niet bij de pakken neerzitten, ontwikkelde bijvoorbeeld boerenbeschuit en kaneelbeschuit. En nieuwe ontbijtproducten als Bolletjes Oerknäck (robuust knäckebröd), Goed Bezig’ (graanrepen) en de Ontbijtcrackers. “En juist de jongeren kochten die nieuwe producten,” aldus Zandbergen.

Commercieel directeur Geert-Jan Zandbergen (links) en technisch manager Barry Tijdhof van Bolletje zijn de spil in het plan om Bolletje op alle denkbare vlakken duurzaam te maken.

Fitheid
Bij Bolletje werken nu 400 mensen, van wie 270 in Almelo. In de zusterfabriek in Heerde wordt met 130 man gewerkt, en op beide locaties wordt al zeven dagen in de week in vijf ploegen gebakken. De omzet van Bolletje (75 miljoen) komt voor 90 procent uit Nederland en wij focussen steeds meer op ontbijtproducten”. Dat Bolletje ervoor zorgt dat de machines en ‘lijnen’ in het bedrijf vernieuwd worden en dat de werknemers daarvoor getraind worden, is logisch. Maar het bedrijf doet meer voor de gezondheid en fitheid van de werknemers. Van ‘Stoppen met Roken’ tot meer bewegen.

Bolletje bewust
Duurzaamheid is bij Bolletje een kernbegrip geworden. Onder de kop ‘Bolletje Bewust’ heeft het bedrijf Onze Aarde, Onze Producten, Onze Bakkers en Onze manier van werken g edefinieerd met ambitieuze voornemens. Een stevig pakket. “Maar niet onhaalbaar,” aldus Zandbergen. “We willen ons afval in 2025 gehalveerd hebben, en alle afval moet gescheiden zijn.” De vrachtauto’s van Bolletje moeten in 2025 verduurzaamd zijn, leaseauto’s moeten dan hun neus ophalen voor benzine of diesel. “Vlak achter ons bedrijf in Almelo zit H2HubTwente. De overgang naar waterstof zijn we bijvoorbeeld samen met andere ondernemers en de opleidingsinstituten aan het onderzoeken.” “Bolletje is een oud merk, maar verre van oubollig”, vult Barry Tijhof lachend aan. “Sowieso moet het energieverbruik flink naar beneden. Er gaat hier voor de ovens natuurlijk flink wat gas doorheen. Enerzijds moet het verbruik in 2030 met 15 procent verminderd zijn, we stappen ook over van zogenaamd grijs naar groene stroom. En de restwarmte gaan we omzetten naar bruikbare energie.”

"Bolletje is een oud merk, maar verre van oubollig"

Verpakking
Maar ook de grondstoffen waar Bolletje mee werkt zijn zogezegd tegen het licht gehouden. Het bedrijf werkt sinds een paar jaar alleen met gecertificeerde cacao, het meel is 100% volkoren, in het hele bedrijf vind je bijna geen palmolie en soja meer en het gebruik van suiker en gehard vet is sterk teruggedrongen. Beschuit is wel uitgerekend een product dat goed verpakt moet worden. Niemand wil graag een gebroken beschuitje op zijn boord, laat staan een sloffe hap. “Nee dat klopt, dus ons plan van vermindering van twee procent per jaar van kunststof verpakkingen en twee procent minder papier en karton mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. En het doel is ook vooral mono materiaal te gebruiken. Plastic venstertjes in een papieren verpakking is wel leuk, maar het is niet te recyclen.”

Leveranciers
Bolletje heeft natuurlijk te maken met leveranciers. Die moeten vooral goede producten leveren, maar ook dezelfde standaarden aanhouden die Bolletje hanteert. En anders wordt de samenwerking verbroken. Ja, dat is wel eens gebeurd, maar alleen in een zeldzaam geval.” Anderzijds geldt dat ook voor de bedrijven die de producten van Bolletje in de schappen zetten. “We zijn er trots op dat en we met onder andere Albert Heijn en Jumbo een innige samenwerking zijn aangegaan. Maar ook met hard discounters als Aldi en Lidl werken we steeds intensiever samen en overleggen we veel. (Vergis je niet, Bolletje hoort bij de dertig grootste merken in Nederland. En veel consumenten kopen graag en heel regelmatig onze producten. Zeker met die klantenpassen van tegenwoordig kunnen we dat samen met de retailers dat perfect analyseren. We worden heel regelmatig beoordeeld door de retailers en de laatste score was een 7,4 waarmee we tussen multinationals als Pepsico en Unilever in staan.”