IAA Architecten voelt zich helemaal thuis in De Melkhal

IAA Architecten voelt zich helemaal thuis in De Melkhal

Bij IAA waren ze al drie jaar op zoek naar een nieuw onderkomen. De oude, vertrouwde, voormalige Menko-villa voldeed niet meer aan de huidige eisen, met z’n gescheiden werkruimtes en een nogal deftige uitstraling. “Het is een prachtig historisch gebouw, we hebben er vele jaren prettig gewerkt, maar het was eigenlijk te chique voor ons, met een hoge drempel die we overigens zelf niet voelden”, zegt architect en partner/mede-eigenaar Marko Matic.

Coberco-melkfabriek
In Enschede werden verschillende locaties bekeken, totdat collega Erik Workel een artikel in de krant las over de naderende sloop van de oude Coberco-melkfabriek in de wijk Boddenkamp. Het complex was eigendom van de Rabobank. Er kwam een schetsje met de mogelijkheden op tafel en daar reageerde de eigenaar positief op. Het had ook geen week langer moeten duren: de sloopvergunning lag al klaar…Projectontwikkelaar Vincent Spikker, die de ideeën van IAA had omarmd, nam het monumentale complex over, waarna de verdere uitwerking vorm kreeg: het moest een dynamisch, bruisend trefpunt worden, meteen mix van kantoren, commercie en horeca, vertelt Workel. Dat laatste was al verzekerd door de betrokkenheid van Harald Droste die plannen had voor een nieuw restaurant. Ondertussen kregen Workel en collega’s een mooi idee: waarom gaan we er zelf ook niet naartoe? De grote ruimte kwam immers tegemoet aan de filosofie van IAA. Sinds april is het architectenbureau op de eerste verdieping van het complex gevestigd. Veel ademt hier nog de oude sfeer van de zuivelfabriek, tot en met de witte tegels. Er kwamen alleen drie grote ramen in. “Kaal, rauw en puur”, zegt Workel.

Dynamische plek
Marko Matic gaat fluitend naar z’n werk. Het nieuwe onderkomen bevalt hem bijzonder goed. “We geloven in dit soort locaties, ze passen ook veel beter bij deze tijd. Het is een prachtige, dynamische plek, die ook past bij onze integrale manier van werken met verschillende disciplines waaronder architecten, engineers, interieurarchitecten, landschappers en stedenbouwkundigen. De projecten worden steeds complexer, met veel aandacht voor duurzaamheid en circulariteit. Dat vraagt om integrale oplossingen. Bovendien hadden we behoefte aan een nieuwe uitstraling.”

We laten de tijdslaag zien, dat geeft leven en karakter aan het complex

Tijdslaag
Nieuw leven voor een oude melkfabriek. De ruim vijftig medewerkers van IAA zijn content met hun nieuwe werkplek. Ze hebben overigens geen vaste werkplekken meer in de grote open ruimte, waar ook units zijn geplaatst voorvergaderingen en telefoontjes - en daarvan wordt stevig gebruik gemaakt. De ruimte is kleiner dan het oude onderkomen; IAA was op zoek naar een accommodatie van 1.000 vierkante meter, dat is nu 750 vierkante meter. En dat is geen probleem, omdat als gevolg van corona het thuiswerken in zwang is geraakt. Het architectenbureau is gevestigd op de eerste etage, samen met De Singel Advocaten en marketing- en communicatiebureau Keijzer. Er komt ook nog een sportschool bij. “We laten het gebouw zien zoals het was”, legt Matic uit. “Wel aten de tijdslaag zien, dat geeft leven en karakter aan het complex.“ Alles is open, met een centraal, overdekt binnenpleintje en met veel licht door de enorme transparante overkapping. Op het plein staat een groepje strakke vergaderunits voor gezamenlijk gebruik. Wél even reserveren. En op de begane grond van de oude melkhal bevindt zich een grote Jumbo-supermarkt, met ernaast een grootpublieksplein. Alles ademt hier ruimte en licht. Het restaurant volgt later dit jaar. Ernaast is de bouw gaande van hotel dat ook door horeca-ondernemer Harald Droste wordt gerund.  

IAA Architecten

De Coöperatie 15-10, 7514 JK Enschede
T. 053 480 4444

www.iaa-architecten.nl