“De ingrepen zijn niet eens zo ingewikkeld”, legt André Oude Weernink uit, de voorzitter van de Green Business Club Twente. Neem het thema ‘energietransitie’. Het begint met energiebesparing. “Dat je met isolatie op kosten kunt besparen, is een open deur. Met praktische ideeën kom je een heel eind, maar je moet het wél voortdurend onder de aandacht brengen.” Neem het voorbeeld van een groot Twents hotel. Daar had een adviseur uitgelegd dat met het installeren van ledverlichting in de kamers zo’n veertig procent op energiekosten valt te bezuinigen. Een investering die in twee jaar is terugverdiend. Zo’n boodschap komt over. Maar je moet het wél communiceren. “We moeten ondernemers informeren en bewustzijn creëren, onder meer via kennissessies. Je kunt zulke maatregelen wel willen uitstellen, maar de noodzaak is nu veel urgenter door de stijgende energieprijzen.” Dat verhaal is niet zo moeilijk om te vertellen, want negentig procent van de ondernemers is vooral geïnteresseerd in de bezuinigende effecten. Voor een minderheid van tien procent is het milieu aanleiding voor verduurzaming zoals ledverlichting en warmtepompen. Excursies naar bedrijven die al maatregelen hebben getroffen zijn uiterst nuttig. Oude Weernink: “Daar kunnen we het laten zien. En nú is het momentum!”
Groene topregio
De Green Business Club Twente is in 2015 ontstaan vanuit de IKT. Gerard Schröder, Ton Beune en Louis Oosterik stonden aan de wieg. GBC Twente is via de IKT ook nauw gelieerd aan het samenwerkingsverband Ondernemend Twente en Twente Board, dat de ambitie heeft om Twente te laten groeien tot dé groene technologische topregio. Kortom, de Green Business Club Twente beweegt zich in een groot netwerk. De activiteiten spitsen zich toe op drie thema’s: circulaire economie, energietransitie, mobiliteit (de Green Business Club Twente introduceerde de eerste laadpalen in Twente) en klimaatadaptatie. Handig bij dat laatste: Waterschap Vechtstromen is ook lid. Evenals Twence en Twente Milieu, belangrijke participanten als het om het hergebruik van grondstoffen gaat. Ook voor het onderwerp ‘klimaatadaptie’ kiest Green Business Club Twente voor een praktische benadering. Oude Weernink: ”We kijken daarbij naar bedrijventerreinen, zowel bestaande als nieuwe. Met de betrokken ondernemingen willen we afspraken maken over bijvoorbeeld het opvangen van water en het hergebruik in droge periodes. Ja, dat is missiewerk, we moeten met duidelijke voorbeelden komen. Zoals de aanleg van wadi’s of groene daken: het hoeft niet zoveel te kosten, met praktische ingrepen komen we een heel eind.”
"De noodzaak voor duurzame investeringen is nu veel urgenter door de stijgende energieprijzen en recente IPCC-klimaatupdate"
Twentepoort Oost en West
Wellicht wordt Twentepoort Oost en -West langs de A35 bij Almelo het grote voorbeeld. Green Business Club Twente heeft namelijk een plan opgesteld voor het verduurzamen van deze bedrijventerreinen, in afstemming met de ondernemersvereniging Poort van Almelo. Uitgangspunt hierbij is klimaatadaptatie en de energieneutraliteit van het park. Nog een interessant project: de H2Hub Twente in Almelo, die vorig jaar oktober is geopend en waarbij Green Business Club Twente en een aantal participanten nauw betrokken zijn. Het is een groot laboratorium met werkplaats, waar bedrijven en kennisinstellingen gaan experimenteren met de productie, opslag en toepassing van waterstof. De perspectieven zijn uitbundig, zo gaat Bolletje beschuit bakken met waterstof, Neuteboom wil er koffiebonen mee branden en de regionale transportsector ziet prima mogelijkheden. “Een echte kraamkamer voor de toepassing van waterstof”, zegt André Oude Weernink.
Nieuwe leden
De Green Business Club Twente heeft een gevarieerd ledenbestand met enkele tientallen bedrijven en instellingen, waaronder Landgoed De Wilmersberg, Heijmans, ROC van Twente, Saxion Hogeschool, Waterschap Vechtstromen, Stichting Pioneering, InCorpe, Twence en Huiskes Kokkeler. Dat mogen er wel meer worden, aldus de voorzitter. Het GBCT-lidmaatschap is ook financieel aantrekkelijk voor de ruim 500 IKT-leden: ze kunnen met korting lid worden van de Green Business Club Twente. En dan nog even dit: het bestuur is op zoek naar verjonging en diversiteit. Niet dat het enthousiasme aan het tanen is, maar de toekomst, ook en vooral als het om duurzaamheid gaat, is toch aan de jongeren, zegt Oude Weernink. “We vinden het daarom belangrijk om onze ervaring over te dragen.” Wie dat met hem eens is, mag zich melden bij l.oosterik@gbctwente.nl