Jan-Willem Wijnbergen

Fietscaliteiten en elektrische auto rijden

Jan-Willem Wijnbergen

Fietscaliteiten en elektrische auto rijden

In deze dure tijd zijn veel werkgevers op zoek naar fiscaal aantrekkelijke beloningsvormen. Wij adviseren op dit moment veel werkgevers over de fiscale mogelijkheden. Over enkele weken worden met Prinsjesdag de belastingplannen voor 2023 bekend. Er zullen veel nieuwe regels worden bekendgemaakt. Bent u benieuwd of uw onderneming nog fiscaal optimaal is? Kijk eens op www.fiscale-apk.nl.    

Fiets van de zaak  

Als werkgever kunt u uw werknemers een fiets van de zaak geven voor bijvoorbeeld woon-werkverkeer. Werkgevers die een normale of elektrische fiets aan hun werknemers ter beschikking stellen, kunnen sinds enkele jaren gebruik maken van een nieuwe regeling. De werknemer moet 7% van de waarde van de fiets bij zijn inkomen tellen. Een fiets van € 2.000 kost de werknemer € 70 netto per jaar. De werkgever mag hierbij alle kosten (verzekering, onderhoud, afschrijving, et cetera) vergoeden. De omzetbelasting op de aanschaf van de fiets kan door de werkgever worden verrekend, dit tot maximaal € 749 van de aanschafwaarde.      

Privé fiets  

Als een werknemer privé een fiets wil kopen, kunt u de werknemer een lening verstrekken tegen 0% rente. De werknemer kan de fiets dan zelf aanschaffen en mag vervolgens € 0,19 per kilometer declareren voor zakelijke kilometers (waaronder ook woon-werkkilometers). Als de werknemer 15 kilometer van zijn werk woont en dagelijks de fiets voor woon-werk gebruikt, kunt u de werknemer ruim € 100 per maand belastingvrij vergoeden. Deze vergoeding kan dan weer worden gebruikt als aflossing op de lening. Na 2 jaar heeft de werknemer ‘gratis’ een elektrische fiets. En niet te vergeten: fietsen is natuurlijk hartstikke gezond!  

Elektrische auto van de zaak  

Voor een normale benzine-, diesel- of hybride auto bedraagt de bijtelling 22%. Ondanks dat het voordeel van een benzine- of dieselauto ten opzichte van een elektrische   auto de laatste jaren steeds minder is geworden, blijft de elektrische auto nog steeds fiscaal voordelig. Ook het verbruik is – ondanks de energieprijzen – voordeliger. De   bijtelling van een elektrische auto is 16% tot een maximum cataloguswaarde van € 35.000, over het meerdere bedraagt de bijtelling 22%. Het voordeel zal de komende jaren wel minder worden. Op dit moment is de elektrische auto voordeliger (geen BPM) en hoeft er geen motorrijtuigenbelasting (MRB) te worden betaald. De bijtelling is met 16% (tot € 35.000) ook nog iets voordeliger dan een normale auto (22%). Als u een tweedehands elektrische auto zou kopen, kan het voordeel hoger zijn. Over een auto uit 2020 kunt u nog 3 jaar genieten van een lagere bijtelling van 8% (tot een cataloguswaarde van € 45.000). Zoals het er nu uitziet, blijft de bijtelling de komende jaren ongeveer 5% lager dan bij een reguliere auto. Het lagere percentage van 16% geldt voor een periode van 60 maanden. Deze periode gaat in op de eerste dag van de maand die volgt op de eerste toelating. Dus voor een elektrische auto gekocht op 1 september 2022 geldt tot en met 1 oktober 2027 de lagere bijtelling. Bij een ingevoerde elektrische auto geldt de tenaamstelling in het buitenland als eerste datum van toelating, dus niet het moment dat de auto in Nederland is gaan rijden.      

Waterstofauto  

Een auto op waterstof is nóg iets voordeliger dan een elektrische auto. Over de gehele cataloguswaarde moet 16% worden bijgeteld (dus zonder maximum). Meestal hebben auto’s op waterstof een grotere actieradius (maar tanken is op minder plekken nog mogelijk).      

Scooter of motor van de zaak  

Rijdt u privé met een scooter van de zaak, dan is hiervoor geen standaard regeling. Voor een scooter of motor van de zaak zijn alle kosten zakelijk aftrekbaar, dus ook afschrijving, onderhoud, benzine, verzekering, et cetera. Als u ook privé rijdt, moet u een bedrag verrekenen voor de privéritten. Deze verrekening is het aantal privé gereden kilometers x de werkelijke kilometerprijs. Dus als een scooter € 0,15 per kilometer kost en u 1.000 kilometer privé ermee heeft gereden, kost dit u netto zo’n € 70 per jaar.    

“EEN FISCALIST BRENGT MEESTAL ZIJN GELD DUBBEL EN DWARS OP EN ACCOUNTANTS ZIJN GEEN FISCALISTEN”    

Fiscaal advies of fiscale APK  

Fiscalisten zijn duur en accountants weten ook alle fiscale opties! Beide stellingen zijn niet waar. Een fiscalist brengt meestal zijn geld dubbel en dwars op en accountants zijn geen fiscalisten. Voor bedrijven hebben wij in 2022 een fiscale APK ontwikkeld. Een fiscale APK is een nul-meting van uw bedrijf. 'Waar sta ik nu als ondernemer? Maak ik gebruik van alle fiscale mogelijkheden? Hoe blijf ik grip houden op de belastingdruk binnen mijn bedrijf?' Wij brengen tegen een vooraf vastgestelde offerteprijs alle fiscale mogelijkheden voor u in kaart. We kijken hierbij naar uw structuur, inkomen, vermogen, belastingdruk, risico’s, et cetera. Op dit moment hebben we al tientallen APK’s opgesteld. Een scan van uw bedrijf op 100 adviesmogelijkheden kan al vanaf € 1.995. Ruim 90% van de ondernemers geeft ons   hiervoor een 8,8 (als beoordeling)! In onze fiscale APK beoordelen wij uw privésituatie en de mogelijkheden binnen uw bv of onderneming. Het voordeel loopt veelal eenvoudig op tot duizenden euro’s. De kosten zijn vrijwel altijd substantieel lager. Vraag gerust eens een offerte aan op info@jongbloed.tv.