Beter, sneller en …goedkoper

Elektrische auto's voor de zakelijke markt

Beter, sneller en …goedkoper

Elektrische auto's voor de zakelijke markt

Alle auto’s zien er uit om door een ringetje te halen. De fotograaf smult, klimt in de achterbak van een andere auto en laat de testauto’s achter zich aan rijden. Beter dan fotograferen in de showroom…    

Volvo C40
De eerste auto waarin we stappen is de Volvo. “De C40 wordt zowel aan particuliere als aan zakelijke rijders verkocht, vertelt Tuiten. De actieradius is maximaal 450 kilometer. De benzine-uitvoering is duurder dan de elektrische en ik zal je nog wat zeggen: de elektrische uitvoering is ook sneller.” Dat geldt niet voor het tanken. Om de accu te vullen heb je ongeveer 25 minuten nodig. In 2030 zou er geen Volvo meer zonder elektromotor verkocht moeten worden, zegt Tuiten. Deze C40  is de tweede EV waarvoor je bij de Zweden terecht kunt.  De semi-terreinwagen heeft twee elektromotoren - een op de  voor- en eentje op de achteras. De elektrische SUV heeft het  prestatiepotentieel van een sportwagen: hij trekt vanuit stilstand in vijf seconden op naar 100 km. Bij 180 kilometer per uur is de koek op. Alle Volvo’s zijn tegenwoordig afgeregeld op die topsnelheid met het oog op de verkeersveiligheid. De C40 weegt 2120 kilo. Van dergelijke zwaarlijvigheid hebben meer EV’s last die zijn afgeleid van bestaande brandstofauto's.  Door het relatief lage zwaartepunt stuurt de C40 wel verrassend strak, wat nog eens wordt versterkt door het feit dat hij vierwielaandrijving heeft. De auto reageert direct op de bewegingen van het stuurwiel. Het verwerken van lange oneffenheden gaat heel comfortabel. Het veercomfort is goed, al hadden we er hier en daar misschien wat meer comfort verwacht.  

“DE BMW'S RIJDEN ALS  EEN TREIN, JE HOORT DE  AUTO'S NAUWELIJKS”    

BMW i4 M50 en BMW iX  
Wim Buitendijk zet zich bij BMW in voor de zakelijke rijder in het oosten des lands. “Aan meer dan zestigprocent van de auto’s die wij op deze markt verkopen zit een stekker.” Voor de prijslijsten de hij achterin heeft liggen, hoeft hij zich niet te schamen, sterker nog: “Op deze auto’s zit bijna geen BPM, dus op de prijslijst staat bovenaan de hybride auto, de goedkoopste.”  De BMW’s rijden als een trein, je hoort de auto’s nauwelijks. En veel rijders hebben een BMW vanwege de sportiviteit. Van BMW is bekend dat er uitstekende onderstelspecialistenwerken, dus het is niet zo dat de  cross-over je in bochten schrik aanjaagt. Comfortabel, robuust en ontspannen zijn de toverwoorden bij deze auto’s. Dat merk je aan het onderstel en aan de besturing. Die zijn zeker niet snaarstrak en messcherp. Verrassend genoeg is vierwielaandrijving  niet leverbaar, dus je moet het doen met achterwielaandrijving. Bij sneeuw en gladheid dus even extra  opletten, maar in de normale dagelijkse praktijk merk je er  weinig van. De brede achterbanden bieden enorm veel tractie.  Het comfort is prima. Ook is de auto uitstekend geïsoleerd en hoor je nauwelijks wind- en bandengeruis, een comfortabele  kilometervreter. Een fijne reiswagen met een aangenaam hoge zitpositie. En uitgedaagd drukt Buitendijk op de lege startbaan van de vroegere vliegbasis het gas in en de auto vliegt vooruit. Om de snelheid en de acceleratie zullen de snelheidsadepten de auto niet links laten liggen.

“OP KRUISSNELHEDEN OP DE SNELWEG WAS VAN DE LICHTVOETIGHEID WEINIG MEER TE MERKEN”    

Megane E-Tech Electric
Al een eeuwigheid lijkt Renault elektrische auto’s aan te bieden. In 2011 leverde Renault de Fluence, wat geen succesnummer was. Iets wat absoluut niet geldt voor de twee jaar later geïntroduceerde Renault Zoe. De Zoe-verkoopcijfers zijn: 100.000 stuks tot 2020. “De nieuwste elektrische auto van  Renault is de Megane E-Tech Electric. Renault hanteert een andere strategie dan andere automerken: de elektrische  Megane is namelijk een voorwiel aangedreven auto,” vertelt  Rick Dekker enthousiast. “En dat zorgt voor minder kabels naar een elektromotor op de achteras. En dat scheelt flink aan gewicht. ”De bagageruimte is 440 liter. De afstemming van het onderstel is licht en sportief. Het lage wagengewicht voor een elektrische auto, 1.611 kg vanwege de voorwielaandrijving, zorgt hiervoor. Op kruissnelheden op de snelweg was van de lichtvoetigheid weinig meer te merken, omdat de veiligheidssystemen  je keurig tussen de lijntjes hield én afstand tot je voorganger bewaart. De afstandscamera geeft de afstand tot je voorganger weer in seconden. Deze auto weegt met zijn 1.600 kg minder dan de gemiddelde elektrische auto. De elektrische Megane is sowieso een sterke, knappe en frisse verschijning die voor EV-begrippen heerlijk lichtvoetig rijdt.