Bedrijfsleider Rob Buursen is ervan overtuigd dat Drukkerij Roelofs als grafisch bedrijf klaar is voor de toekomst: “In deze wereld moet je mee kunnen bewegen met de markt. Je moet flexibel en allround zijn, maar ook snel kunnen schakelen. En ook optimale levertijden kunnen realiseren. Dat hebben wij allemaal in huis.” Voor een belangrijk deel wordt de flexibiliteit bepaald door het machinepark: twee Manroland drukpersen en een Heidelberg Speedmaster die per uur achttienduizend vellen bedrukt in één drukgang; een volledig geautomatiseerde pers die een volgende drukorder al klaarzet als er nog ander project op de pers ligt. Directeur Martin Wermer is net als Buursen van mening dat een grafische onderneming als Drukkerij Roelofs alleen bestaansrecht heeft als kwaliteit, snelheid en service gecombineerd worden. “En daarnaast de kosten in de hand worden gehouden”, voegt hij eraan toe. Niet dat dat eenvoudig is, gezien de stevige prijsstijgingen van grondstoffen. “Inkten, de aluminium platen voor de offset, en papier; het is allemaal duurder geworden. Voor papier hebben wij zelfs een quotum opgelegd gekregen van onze leverancier. Dan kun je wel naar een andere papierfabrikant gaan, maar daar krijg je helemaal niets”, aldus Wermer.
Duurzaamheid
En daar bovenop wordt de grafische bedrijfstak ook nog geconfronteerd met eisen op het gebied van milieu en duurzaamheid. Daarin heeft Drukkerij Roelofs overigens flink vooruitgang geboekt, zegt Rob Buursen: “Bijvoorbeeld op het gebied van energieverbruik. We zijn uiteraard overgestapt op ledlampen en daarnaast zijn we continu op zoek naar verdere verbetering en besparing. De gemeente Enschede controleert ons ook in dat opzicht. We zijn al CO2- neutraal zijn als drukkerij.” Daarin past bijvoorbeeld dat medewerkers de fiets pakken in plaats van de auto. Maar ook steunt DrukkerijIn deze duurzaamheidseditie van Twentevisie een interview met Claire Silderhuis van HAASHeat. Zij vertelt over het concept van hun bedrijf waarin werknemers via hun werkgevers een hybride warmtepomp kunnen installeren. Het concept komt voort uit de toenmalige pc-privé projecten en het huidige fietsplan. Verder een interview met Bolletje. Het Almelose bedrijf vertelt in deze uitgave hoe het in de komende tijd duurzamer wil worden. Daarvoor is een vierpuntenplan opgesteld dat in de komende jaren moet worden gerealiseerd. In deze editie blijkt dat duurzamer werken en produceren hoog in het vaandel staat bij verschillende Twentse bedrijven. Zo komen onder meer Drukkerij Roelofs, architectenbureau LKSVDD en Hogeschool Saxion aan het woord over hun plannen om ‘groener’ te worden en werken. Ook een dubbelinterview met trainer Gertjan Verbeek en zijn pleegzoon en pupil, de ex-voetballer Orlando Smeekes. In de rubriek Kop d’r Veur een interview met Ernst Jan Krudop, ondernemer en erfgenaam van Landgoed De Welle tussen Lonneker en Enschede. Het landgoed werd zo’n 180 jaar geleden door zijn voorvader Albert Jan Blijdenstein, een fabriqueur met een blekerij op ’t Amelink gekocht. Roelofs internationale projecten om de CO2-uitstoot verder te verminderen. Intern zijn er technische maatregelen genomen, deels op eigen initiatief, deels omdat de overheid eisen stelt. Buursen: “Zelf zijn we natuurlijk al bezig met het scheiden van de afvalstromen en recycling. Bedrukt papier wordt apart gehouden van onbedrukt. Want al het papier wordt gerecycled maar met onbedrukt papier kan er een betere kwaliteit worden gemaakt. En uiteraard, ons papier is FSC-gecertificeerd.
Kwaliteit
Niet alle maatregelen op weg naar een schonere samenleving, zoals scheiden van papier, zijn voor een drukker eenvoudig toe te passen. Op het terrein van chemie en inkten worden Wermer en zijn mensen telkens weer voor nieuwe uitdagingen gesteld. Rob Buursen: “We gebruiken in de offset bepaalde UV-inkten, maar doordat de producenten die inkten milieuvriendelijker willen maken, wordt de kwaliteit anders. Dat betekent dat wij als drukkerij al onze kennis en ervaring moeten inzetten om de kwaliteit op niveau te houden voor onze opdrachtgevers. Dat geldt eveneens voor de alcoholpercentages in het water dat in het offsetproces wordt gebruikt. De alcohol is nodig om een goed drukresultaat te krijgen, maar hier proberen we de percentages laag te houden zonder kwaliteitsverlies.” Dat er vooruitgang wordt geboekt is zeker, volgens Martin Wermer: “We werken met aluminiumplaten voor de offset-persen. De ontwikkelaar om de platen te ontwikkelen na het belichten, mogen tegenwoordig direct op het riool worden geloosd. Met andere woorden: die zijn ecologisch helemaal verantwoord. En de aluminiumplaten worden uiteraard weer gerecycled.” Wermer voegt er aan toe dat wel eens vergeten wordt welke enorme stappen de grafische industrie al heeft gemaakt: “We hebben in het grafische proces er al veel fases tussenuit gehaald. Denk aan de films, die werden gemaakt voor het proces. Dat bestaat al niet meer. We zijn dus zeker ecologisch op de goede weg.” Buursen is van mening dat op het gebied van energieverbruik weinig rek is: “Het gasverbruik, elektriciteit; daar kunnen we niet veel meer op besparen. Waar we in duurzaamheid verdere winst halen, is in de producten zelf en recycling.”
Digitaal
Volledig digitaal printen is vooralsnog geen optie, zeker niet in de hoge oplages die door Drukkerij Roelofs worden geproduceerd. Samen met Ipskamp Printing, waarin Roelofs participeert, worden de mogelijkheden onderzocht. “Het punt is dat de inkten voor digitaal printen extreem duur zijn, ook blijft de stuksprijs bij printen gelijk terwijl deze bij het drukken lager wordt als de oplage toeneemt. Het is nog geen alternatief voor onze drie offsetpersen.” Niettemin, Martin Wermer en Rob Buursen zien kansen voor de grafische industrie om verder te verduurzamen. Buursen tot slot: “En zoals ik al zei: in veel gevallen zal dan een beroep worden gedaan op onze kennis en ervaring. En daarvoor hebben wij de mensen en de middelen in huis.”