De onderdelen arriveren op maat gefreesd om bij geWOONhout tot complete modules te worden samengevoegd, zoals badkamers, toiletten, keukens en technische ruimtes, inclusief deuren, kozijnen, leidingen en bedrading. Er wordt, als aanloop, één woningmodule per dag geproduceerd, maar de capaciteit wordt binnenkort fors opgeschaald.
Vakmanschap
Het concept slaat aan, Koopmans Bouwgroep is druk doende het uit te rollen in Nederland. Deze creatieve, innovatieve ontwikkelende bouwer, met vestigingen in Enschede, Deventer en Almere, heeft grote aandacht voor duurzaamheid en milieu, op basis van gedegen vakmanschap. De onderneming is onderdeel van TBI Holdings: een groep bedrijven op het gebied van Techniek, Bouw en Infra. Binnen dit netwerk heeft Koopmans HOUTbaar HUIS ontwikkeld, waarvan de productie in de nieuwe assemblagehal van geWOONhout plaats heeft. Koopmans heeft nog twee andere interessante innovatieve concepten in huis. Geen hout, maar met duurzaam beton: lekkerEIGENhuis en beterBASIShuis. De eerste richt zich op woonconsumenten die met een wat ruimer budget een eigen pakket met wensen en ideeën willen realiseren. De doelgroep is breed: van eigenzinnige hipsters tot actieve stadse ouderen en grote gezinnen. Met behulp van een ‘woonplanner’ kunnen ze hun eigen voorkeuren aangeven, van favoriet woningtype tot energieconcept. Bij BeterBASIShuis staat de betaalbaarheid voorop. Dit moderne concept, met onder meer een keuze uit vijf woningtypes, is gebaseerd op de laatste inzichten en ervaringen, waarbij de reacties van bewoners en opdrachtgevers een belangrijke rol spelen. Ook beterBASIShuis kent een woonplanner om de woningen naar eigen inzicht vorm te geven.
"Bewustzijn duurzaam en circulair bouwen groeit"
Milieu
Bij de bouw houdt Koopmans zwaar rekening met het milieu, zoals het toepassen van duurzame casco’s van CO2-arme betonelementen. Zusterbedrijf Voorbij Prefab heeft in dat kader een innovatief, sterk betonmengsel ontwikkeld dat de uitstoot van stikstof en CO2 op de bouwplaats met minstens 40 procent kan reduceren. Dit speciale beton kan bovendien weer worden hergebruikt. In de geautomatiseerde en gerobotiseerde fabriek worden dagelijks de elementen voor acht woningen geproduceerd. Ook de houten modules uit Wehl worden op de bouwplaats gemonteerd en gekoppeld. ‘Plug and play’, noemt productieleider Hans Kloezeman dat. Het resultaat: duurzame, fraai vormgegeven woningen die eenvoudig, snel en efficiënt worden gebouwd en waarvan de materialen later kunnen worden hergebruikt. Er zijn meer voordelen: de goede prijs-kwaliteitverhouding, de aanzienlijke afname van bouwfouten en: geen bouwafval meer. De fabriekshal zelf is volledig energieneutraal, met onder meer zonnepanelen op het dak, hergebruik van regenwater en het gebruik van warmtepompen. Het inpandige Experience Center biedt een indruk van de mogelijkheden met drie woningtypes op ware grootte, inclusief de verschillende vormen van afwerking.
Kant-en-klaar
GeWOONhout is de leverancier van de kant-en-klare modules voor de HOUTbaarHUIS-woningen, een concept van TBI WOONlab: een samenwerking tussen de TBI-ondernemingen ERA Contour, Hazenberg Bouw en Koopmans Bouwgroep. Dit jaar zullen er zestig woningen worden geproduceerd, want de vraag stijgt snel. Het duurzame karakter van de woningen speelt een belangrijke rol bij het succes. “Het bewustzijn over het belang van duurzaam en circulair bouwen groeit enorm. Veel woningcorporaties willen dan ook de stap naar duurzame woningen zetten”, zegt commercieel manager Bram Bevers van Koopmans Bouw. Er zijn verschillende modellen van HOUTbaar Huis, voor alle bewonerswensen is er een oplossing: twee lagen met een plat dak; twee lagen met een kap; appartementen in diverse configuraties, met één, twee of drie kamers. Gestapeld bouwen kan ook, tot vijf bouwlagen. En er is een levensloopbestendig, gelijkvloers type. De variatie is groot, maar er is één rode draad: het duurzame karakter en de snelle bouw. Bouwen gaat snel, binnen één werkdag staat er een compleet huis. Tommy Zandbergen, hoofd woonconcepten bij Koopmans: “Waarna de dakdekker de woning waterdicht maakt. De beplating wordt dichtgezet en voor de afwerking is slechts twee weken nodig. Daarbij worden de installaties ingeregeld, elektra doorgemeten en waterleidingen doorgespoeld.” Bijkomend voordeel: de overlast in de buurt is aanzienlijk minder. Zandbergen: “En tijdens de assemblage heb je geen last van weersinvloeden, want de modules worden in een geconditioneerde ruimte samengesteld.” Na een kwaliteitscontrole worden ze op een vrachtwagen gezet en gaan ze op weg naar de bouwplaats.
Bouwprojecten
Er zijn inmiddels verschillende modulaire bouwprojecten gaande. Hengelo had vorig jaar de primeur, inmiddels worden er ook in Winterswijk, Didam en Groenlo zulke woningen gebouwd. “En er zit nog veel meer in de pijplijn”, aldus Bram Bevers. Wat levensduur betreft is er geen verschil met traditionele woningen, maar de materialen van de houten huizen zijn zeer geschikt voor hergebruik.