Sten Kiezenbrink en Jeroen Pronk, directeuren Abro Projectafbouw.

Het draait om kwaliteit, aandacht en maatwerk

Sten Kiezenbrink en Jeroen Pronk, directeuren Abro Projectafbouw.

Het draait om kwaliteit, aandacht en maatwerk

Abro Projectafbouw houdt alles in eigen hand

“Ja, we zijn heel breed bezig”, beamen Jeroen Pronk en Sten Kiezenbrink, de directeuren van Abro Projectafbouw in Enschede. Van een ‘plat’ ontwerp tot de complete oplevering van showrooms, recepties, kantoren, restaurants tot en met Porsche Centrum Twente in Deventer: het is slechts een greep uit de vele projecten.

Abro Projectafbouw levert op maat gesneden totaaloplossingen. “En we hebben alles in eigen hand, daar zijn we sterk in”, zegt Kiezenbrink. “Met eigen ontwerpers, monteurs en machines voor maatwerkinterieurs: alles onder één dak. En we monteren ook alles zelf. De klant heeft één aanspreekpunt, een dedicated projectleider, die de klant tijdens het hele traject begeleidt.” Ze leveren altijd complete, custom made inrichtingen, inclusief vloeren, glaswanden, plafonds. “Van A tot Z! Routine wordt het nooit”, zeggen ze. “Want elke klant heeft zijn eigen wensen, en elk pand kent nieuwe uitdagingen.” Het proces begint in de ontwerpstudio. De vier specialistes hier luisteren aandachtig naar de wensen en gaan dan aan de slag. Inmiddels ligt er dan al een programma van eisen op tafel met onder meer het aantal werkplekken en de routing, de plek van de pantry’s en de gezamenlijke ruimtes. De mensen van Abro Projectafbouw denken daar graag over mee. Jeroen Pronk: “Een ruimte ontwerpen en indelen is niet zo moeilijk, maar het moet ook functioneel en efficiënt zijn.” De dames van de ontwerpstudio bezoeken ook regelmatig vakbeurzen om op de hoogte te blijven van trends en stijlen op designgebied. En als iedereen tevreden is over het ontwerp, kan de klant zijn nieuwe pand alvast virtueel verkennen door een VR-bril op te zetten. Daardoor kunnen ook de laatste aanpassingen worden doorgevoerd.

Abro Projectafbouw is ook in Duitsland actief. In Düsseldorf is dochterbedrijf Prozap gevestigd, ook in Berlijn is recent een kantoor geopend. Om de structuur helderder te maken is moedermaatschappij Creating Spaces opgericht, met daaronder de labels Abro Projectafbouw, Prozap en Acez. Onder die laatste naam wordt de interieurtak verder uitgebreid.

Bravo Beveiliging levert graag maatwerk

Maatwerk leveren, dat staat centraal bij Bravo Beveiliging. “We willen onze klanten volledig ontzorgen op het gebied van veiligheid en beveiliging”, zegt security consultant Bram Reijers. Vaak gaat het daarbij over objectbeveiliging, met surveillance en alarmopvolging. Met vestigingen in Hengelo, Enschede en Oldenzaal, en vanaf het nieuwe jaar het hoofdkantoor in Almelo, zijn de beveiligers bekend in regio.

“Naast de traditionele vormen van beveiliging zoals objectbeveiliging, brand- en sluitrondes en receptiediensten verrichten wij ook cameratoezicht en het gehele security management”, aldus Reijers. “In geval van security management zijn wij de externe security manager die vastgestelde taken en verantwoordelijkheden overneemt van onze opdrachtgevers. Deze expertise is veelal niet in huis bij onze opdrachtgevers, waarbij wij ze daarin totaal kunnen ontlasten.” Hierbij valt te denken aan het opzetten van een BHV-organisatie, het schrijven van beleid, het realiseren van ISO-certificeringen, maar ook het verrichten en begeleiden bij (externe) audits. Bram Reijers: “Binnen Bravo Beveiliging hebben wij dus verschillende expertises in huis en weten wij voor de gevraagde uitdagingen altijd de juiste persoon in te zetten. Hierdoor komt er een totaaloplossing op maat, waarbij wij ook de gehele implementatie kunnen realiseren.”

“Daarnaast bestaat er ook de mogelijkheid om een interne medewerker van de opdrachtgever te begeleiden bij de implementatie, om de taken en werkzaamheden bij te houden of om de werkzaamheden in een vaste structuur te brengen”, geeft Reijers aan. Ook de afdelingen Recherche en evenementen hebben een enorme ontwikkeling doorgemaakt, waardoor de Bravo Groep inmiddels uit circa 160 gedreven medewerkers bestaat. “Onze doelstelling is dan ook om Bravo Beveiliging binnen de regio Twente nog verder te ontwikkelen als beveiligingspartner in plaats van als een beveiligingsbedrijf dat louter beveiligers levert.”

THERMO Solutions isoleerde dit jaar al 15.000 woningen

Meer dan 15.000 woningen voorzag THERMO Solutions uit Enschede dit jaar al van spouwmuurisolatie. Onder andere met FTX1, een nieuw mineraal isolatieschuim. “Een fijn materiaal”, zegt directeur-eigenaar Michiel Piek. “Het is circulair, milieuvriendelijk, vochtwerend en je komt ermee in alle hoekjes, gaatjes en kiertjes.”

“De zakelijke markt zal op termijn zo’n 20 procent van de omzet bepalen”, schat Piek in. Want de particuliere woningmarkt blijft de hoofdmoot van THERMO Solutions. Het bedrijf is vooral actief op het gebied van de na-isolatie van spouwmuren. Een grote markt. Zo is van woningen die tussen 1975 en 1990 zijn gebouwd de isolatie in de meeste gevallen niet meer voldoende: te dun, weggezakt of verpulverd. In die jaren was isolatie immers nog geen belangrijk item. De specialisten van THERMO Solutions brengen dat met hun FTX1-schuim binnen één dag weer op orde. Het voorziet in een behoefte, gezien de jaarlijkse dubbele groeicijfers. Michiel Piek: “We hebben ingezet op groei en dat zie je in onze cijfers terug.” Zijn bedrijf hoort ook tot de snelste groeiers van Nederland, zo won THERMO Solutions vorig jaar de gouden FD Gazellen Award. Het hoofdkantoor staat in Enschede, filialen zijn te vinden in het Friese Burgum, Hoofddorp, Klundert en Nijkerk. In december komt daar Etten-Leur bij en begin volgend jaar volgt nog een nieuwe vestiging richting Eindhoven. “En dan hebben we een landelijke dekking.”

De branche schrok eerder dit jaar even op van een uitspraak van de Raad van State over de noodzaak om vooraf veel strenger te controleren op de aanwezigheid van vleermuizen. Inmiddels is de rust teruggekeerd, grote isolatiebedrijven waaronder THERMO Solutions hebben ook een grote werkvoorraad waarmee ze goed vooruit kunnen. Michiel Piek: “De overheid heeft nu bepaald dat niet ieder afzonderlijk huis van advies van een ecoloog hoeft te worden voorzien. Wij maken de spouwmuren zelf al natuurvrij. Dat betekent dat wij de vleermuis en andere beschermde dieren eerst verhuizen, voordat wij gaan isoleren.”